Kruške i jabuke ili brodski zrak je i dalje onečišćen

Onečišćen zrak

Zaista žalim ovaj brodski slučaj u svezi zagađivanja zraka i okoliša u cjelini! Bilo tko kada nešto napiše o onečišćenju brodskog zraka, evo uvijek se pojavljuju neki „dušobrižnici“ zagađivača i zagađivanja!!! I to u svim medijima, pa i na svim instancama društva…  Pa dokle tako?

Mislio sam sada o tome šutiti, ali što je previše, previše je! Čitao sam ponovo neke komentare u jednom brodskom portalu, pa mi nije jasno, kako netko može smatrati da je tamo objavljeni članak ili i drugi mnogi članci koji pišu o onečišćenju brodskog zraka (većinom iz prekosavske rafinerije) su „nekorektni i obmanjuju čitatelje“ jer kada se ukazuje na izmjerene znatno veće koncentracije benzena i lebdećih čestica PM 2.5 od „propisanog godišnjeg prosjeka, to je kao da uspoređujemo kruške i jabuke“. Na žalost nemamo u slučaju satnih koncentracija benzena i lebdećih čestica PM 2.5 čim drugim odraditi našu usporedbu! Tako nalaže pravilnik. Zašto? Pitajte nekog drugog!

No, ako prije par dana nakon dvadesetak dana, skoro bi se mogli reći: dugog zatišja, dana 1. ožujka u noćnim i jutarnjim satima opet su kulminirale koncentracije benzena i lebdećih čestica PM 2.5 s najvećom koncentracijama od 25 µg/m3 za benzen i 110 µg/m3 za lebdeće čestice PM 2.5, a uz to satna koncentracija benzena blizu 15 sati, a lebdećih čestica više od 20 sati bila iznad granične vrijednosti na godišnjoj razini, ne znam zašto su te usporedbe obmanjivanje!

Onda dana 2. ožujka opet su mjerene visoke koncentracije i benzena i lebdećih čestica PM 2.5 i to s najvećom koncentracijama iznad 25 µg/m3 za benzen i oko 117 µg/m3 za lebdeće čestice PM 2.5! I onda dana 3. ožujka SBplus portal je objavio da je „Slavonskobrodski zrak u žutom“ („u bolesnom!“, kako je u članku napisano) i ukazivao na ponovno sve češće povećane satne koncentracije benzena i lebdećih čestica PM 2.5 i primijetio: „u zraku se nalazi 19,6 µg/m3 benzena (C6H6) iako je za njega, na godišnjoj razini, granična vrijednost 5 µg/m3(!) … a možemo vidjeti kako i trenutno u zraku ima i (visoka koncentracija) lebdećih čestica … i njihova prosječna godišnja vrijednost ne bi smjela biti veća od 25 µg/m3.“

Pa dobro, što tu vidimo? To, da tri dana za redom imali smo u brodskom zraku previsoke koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 i benzena! To četiri i pet puta iznad godišnjeg prosjeka kojim se one jedino mogu uspoređivati! Ali ono što je još tragičnije, nisu to samo jedne satne koncentracije, nego 5-6, pa i osam satne visoke koncentracije!

Nakon ovog vratio bi se malo unazad i to za onih spomenutih dvadesetak dana, tj na početak veljače. Da svima bude odmah jasno, želim zauvijek ukazati na to da je riječ samo o jednom jedinom zagađivaču brodskog zraka, o prekosavskoj rafineriji! Pa ovako; dana 1. veljače na mjernoj postaji Jelas mjerene su ove visoke i alarmantno visoke satne koncentracije za: sumporovodik oko 24 µg/m3 (granična vrijednost je 7 µg/m3), lebdeće čestice PM 2.5 oko 107 µg/m3, benzen oko 24 µg/m3 i sumporov dioksid oko 615 µg/m3 (granična vrijednost je 350 µg/m3)!!!

Ali da slika bude zaista potpuna, moramo još spomenuti da zadnji put prije ovih ožujskih visokih koncentracija, dana 6. veljače mjerena je koncentracija lebdećih čestica PM 2.5 od oko 172 µg/m3, što je skoro 7 puta iznad granične vrijednosti na godišnjoj razini! No, to nije sve jer je koncentracija lebdećih čestica PM 2.5 tada skoro jedan dan bila iznad 100 µg/m3, što je skoro 24 sata kontinuirano 4 (slovima četiri) puta iznad „propisanog godišnjeg prosjeka“!

Toliko o uspoređivanju „kruške i jabuke“! I nakon ove analize, Brođani zasigurno bez puno ustezanja mogli bi reći: gospodo s druge strane Save, Vaše priče kojim ste više puta OPOVRGAVALI da: „Zrak nije zagađen zbog nas!“ (tj. Vas), ne piju vodu! No tu smo, gdje smo…

3 comments

    • on 06.03.2013 at 08:17

    Da sad ne tražim i citiram Peterove rečenice, ali čini mi se da mu je više stalo dokazati tko zagađuje, nego sama činjenica da je zrak zagađen. Aha, evo ga: “želim zauvijek ukazati na to da je riječ samo o jednom jedinom zagađivaču brodskog zraka, o prekosavskoj rafineriji! “. To naprosto nije točno. To je vjerojatno glavni zagađivač, ali da je jedini – nije točno.

    No, bili to Bosanci ili nešto drugo, mene zanima koja rješenja PTĐ predlaže ili bar jedno.? Peter, dajte neki prijedlog!

  1. Svarog, kako je Tot-Đerđ dijagnosticirao zagađivanje, tako će rješenje predložiti. Manjkavo.

  2. U siječnju objavljenoj „OCJENI KVALITETE ZRAKA U SLAVONSKOM BRODU za 2012.g., stručnjaci DHMZ-a su zaključili da obzirom na ONEČIŠĆUJUĆE TVARI: sumporovodik, ozon i lebdeće čestice PM2.5, kategorija kvaliteta brodskog zraka je II kategorije, tj brodski zrak je s tim tvarima onečišćen! Tako u Brodu dosada su mjerene rekordne visoke satne koncentracije i to za benzen od 65,7 µg/m3, za lebdeće čestice PM2.5 od 480,9 µg/m3, za sumporovodik iznad 70 µg/m3, što je ravno deset puta iznad granične vrijednosti i kako sam rekao u članku za sumporov dioksid oko 615 µg/m3! A događalo se da koncentracija benzena sedam sati nije se spustila ispod 40 µg/m3, ili više od trideset sati bila iznad 10 µg/m3, ili da kao u prošlom kolovozu osmosatna najviša srednja vrijednost ozona 17 puta bila iznad 120 µg/m3! Inače 25 je broj dozvoljene učestalosti u godini! Uz to sve te tvari imaju jako loš utjecaj na zdravlje građana, počevši od kancerogenog benzena, preko lebdećih čestica koji također mogu imati u sebi kancerogene tvari koji udisanjem mogu doprijeti duboko u organizam, do ozona koji ima veliki broj negativnih učinaka na zdravlje kao što su: astma, bronhitis, srčani udar i drugi srčano-plućni problemi… Da sumporov dioksid i ne spominjem! Imali smisla pitati što ja ili bilo tko od Brođana predlaže kao rješenje! Rješenje postoji, ali ona nije u rukama civilnog društva. Politika i menedžment rijetko i sporo uvažava prijedloge civilnog sektora… No tu smo, gdje smo!

Odgovori