Komentatori o “dusparizaciji”

Ponekad su komentari posjetitelja SBPeriskopa ispod objavljenih kolumni i ostalih tekstova podjednako zanimljivi, pa i jednakovrijedni . U tom smislu nastavljamo s praksom njihovog obljavljivanja. Ovaj put shrpili smo komentare koje je izazavala kolumna Stribora Uzelca Schwendemanna Dusparizacija.  Ostaje samo za primjetiti da ništa ne može potaknuti brodske internetske komentatore da se late svojih naoštrenih pera  kao tema “gradonačelnik Mirko Duspara.” Kako bi rekao Dale Carnegie, mrtvog psa se ne udara. Kako god se o Duspari pisalo, što god se o njemu (ne)opravdano mislilo, mora (mu) se priznati da je trenutno je najživlji političar u Brodsko-posavskoj županiji, a o Slavonskom Brodu da i ne govorimo.

Mirko Duspara

Foto: 24sata/Marko Mrkonjić Pixell

                                                                                                                                                                                              Stalker

Gospodine Uzelac Bravo! Prihvaćam vaša razmišljanja, jer se ne razlikuju od mojih, ali bilo bi interesantno da nešto napišete o nevjerojatnoj šutnji SDP-a, HNS-a i drugih stranaka koje imaju ambiciju upravljati Gradom. Kako mogu biti toliko mutavi, ne reagirati na ništa? Znam ja da mi vi nećete odgovoriti u komentaru kao što to nikad ne činite, ali, kažem, potrudite se o tome napraviti kolumnu- o oporbi koja ne reagira, o oporbi koja nije sposobna ni u Gradskom vijeću ni u medijima spriječiti funkcioniranje dusparizacije.

Aljehin

Kada bi se i pojavili barjaktaši Stribore ti bi im se pridružio,znam ,znam.Druga su vremena.Ako bi Dusparu počeo rušiti onaj kojega je on razotkrio,ili onaj kojega tek razotkriva nema rušenja.I čemu rušenje par mjeseci prije izbora u kojemu će najvjerovatnije nezavisni kandidat Duspara opet postati gradonačelnik.

vragec

koga je on to razotkrio a koga tek razotkriva?ako već želiš dati neki argument,nemoj pisat u šiframa.
meni se čini da je razotkrio samo sebe kao pohlepnog,željnog moći i primitivnog čobana koji je zadnjih 8 godina,ponajprije gledao svoje privatne interese i privatne interese svojih jarana.
imovinska kartica bi sve pokazala(njega i njegove obitelji).uostalom neće ga nitko rušiti prije izbora već će se čitava zadruga nakon izbora urušiti kao kula babilonska!

@stalker pa pisao je Stribor i toj šutnji.nije mi jasno kako ti je promaklo?!doduše,više o građanskoj šutnji,ali je između redaka bilo govora i tome.bar sam ja tako shvatio

perun

Od riječi do riječi ispričana priča grada Broda. Nitko kao autor teksta, pored svih piskarala i komentatora, vrlo suptilno, jasno i bez zaziranja, ne ukazuje na zlo koje nas je zadesilo. Tko je uzročnik i tko trpi štetu.
Pišite i dalje makar se i ponavljali jer o takvom zlu nikad nije dovoljno. Nadam se i da ipak nema puno
onih koji Dusparu svojim djelima i pisanjem aboliraju i krivnju pripisuju drugima te time proces dedusparizacije žele zaustaviti. Jerko Zovak, Boro Stipić i Petar Bašić su njegova zadnja pera.

Dilj

Vragec,koliko sam ja uočio, nije Stribor nikada opleo po sdp-ovcima kao sukrivcima za političko stanje u gradu.

vragec

nije bilo ni potrebe kad se zna tko je glavni uzrok “dusparizacije”.na kraju krajeva, koalirali su pa nema ni potrebe objašnjavat tko je sukrivac.onima kojima to nije jasno,nije ni mjesto na ovom portalu.naravno nisu sdp-ovci jedini koji su koalirali s njim.sve je to jedan veliki bordel.samo ne znaš tko daje a tko prima xD

oskar

Strašno tonemo i sve u tekstu stoji, slažem se, ali ima jedno ali….
Bez beda bi se svako spominjanje imena ili imenice s korijenom duspara moglo zamijeniti ruječima: čole, rački, meter ili prezimenima nekih drugih vrlih političara, koji su obnašali vlast ili imaju takve pretenzije.

Je li Stribor i ako nije, zašto nije tako pisao kada je grad srozavao njegov prijatelj Čole ili Želja ili neki drugi dupeglavac? I onda smo imali pad svega i nismo imali podvožnjaka u Osječkoj.
Uostalom, pratio sam neke Mirkove predizborne skupove i redovito su iza njega stajali i davali mu podršku Čole i Rački. Sigurno su imali značajnu ulogu u njegovoj “izgradnji i ustoličenju”. Zašto Stribor ne napiše nešto o tome. Predlažem naslov: “Duspara kao Čoletova i Željina invencija”. Vjerojatno je plan bio: postavimo ga pa ćemo lako upravljati njime, ali krkan se oteo.

Stribore, mislim da ti možeš puno bolje od ovoga.

I znači li “bez pomoći drugih ljudi koji će pothvat dovesti do kraja.” kako bi Duspara valjao kad bi (ponovo) pozvao neke probrane, istaknute, stare Brođane?

brodnasavi

oskare odi malo na Željeznički kolodvor da vidiš kako na -15 žive Brođani.Duspara je od         naše grada napravio grad nezaposlenih, beskućnika, grad bez ideje i plana .Istina je da je Duspara prevorio u grad po mjeri Cece i njoj sličnih..

                                                                                                                                                                                                     Laburist

Bolno, ali istinito…

                                                                                                                                                                                                            Lara

oskare, relativiziraš. Uzmi samo primjere iz povijesti. Zar Hitlera nije “ustoličio” Paul von Hindenburg? Je li on znao za Hitlerove monstrumske potencijale? Staljina je “pogurao” sam Lenjin. Pitanje glasi isto kao za Hitlera? Dusparu je “pomogao” Čole, ali, je li on znao da će Duspara otvoriti fronte po cijelom gradu? Tko bi rekao da će Duspara svoje prvotne ideale i lokalpatritizam zamijeniti bespoštednom borbom za vlast preko političkih leševa svojih prijatelja, kumova, stranačkih drugova…? Ponavljam, relativiziraš.

baliangodfrey

Zašto nitko ne spominje Dusparinu iskompleksiranu suradnicu koja sve ovo vodi – i dusparizaciju i uništavanje grada i mobing i PR i kriminalne radnje…

oskar

@Lara – relativno u odnosu na što? Što se u gornjem tekstu ne bi moglo odnositi na Čoleta, Račkog, Metera ili Vukelića? Ne vidim po čemu je Duspara gori ili različit od navedenih osim po stilu ili nedostatku stila. Dapače, drugi su radili i veće štete od njega, Čole je vjerojatno glavni krivac za Korčulu i niz drugih propusta, ali je s autorom u puno boljim odnosima nego Duspara. Mada, iz nekih drugih tekstova se vidjelo da nije neka sreća imati Stribora za prijatelja (vidi Rem)

No dobro, tko god ga ustoličio, Duspara je aktualni gradonačelnik i već sam rekao kako stoji sve napisano. Treba ga rokati (ne sjećam se da je ikada rokao po Ćosiću?), ali od sada već mudrog starine očekivao bih konstruktivnije tekstove, strateške smjernice, nadahnuta rješenja i iznenađujuće nalaze. Možda i svojevrsno aktiviranje (dijela) oporbe.

Vlastohlepne igre pojedinaca i princip “poslije mene potop” dovele su do toga da Duspara više nema ozbiljne oporbe pa bi ga samo nalaz nekog kriminalnog djela ili viša sila mogli spriječiti da ponovo postane gradonačelnik. No, nije Duspara kriv što je tako jak, nego su ostali krivi što su slabi. Ocrnjivanje Dusparinih manirizama neće smanjiti broj njegovih birača, ali bi raskrinkavanje ostalih političkih lidera moglo potaknuti neke na buđenje ili odstupanje. Dusparu se ne može popraviti, može ga se rušiti, ali samo na izborima ili na sudu, ako imate dokaza. Sve ostalo je bapsko naklapanje.

vragec

vidiš da ne znaš.glavni krivci za korčulu su zorić,reljić,rački,zidić,bilandžija i ostali “financijski inženjeri”.
zašto mu davati rješenja?da ih stavi na youtube kao svoja rješenja?!pa ništa nije napravio samo posijao sjeme zla,a znamo kako se kaže.nakon svega što je napravio kakogod to smiješno zvučalo,radije bih kao gradonačelnika vidio jerkovića,metera ili vukelića.a ustoličio ga na vlast nije nitko drugi nego legendarni sočković ,protiv kojeg se okrenuo(nešto slično se dogodilo i sa vlajnićem koji ga je pogurao u stranci).
kriminalci su uvijek bili i biti će jaki dok god se pravosuđe sa njima ne obračuna.kao što već rekoh,dokazi postoje i neka institucije rade svoj posao xD

oskar

Nije šija nego vrat! Nije Jerković nego Rački.

Rješenja trebaju oporba i građani, a ne Duspara. O dokazima slušam i slušam, ali nikako da izađu na vidjelo, a gdje je to još od postupka? Kakav god bio, lakše mi ga je trpjeti nego navedene prethodnike.

Ostaju izbori. Ako se vama i autoru gadi još 4 godine gledati Dusparu, organizirajte se, mobilizirajte birače. Ne treba toliko podcjenjivati narod. Izabrao bi on boljeg kada bi ga bilo.

Evo i kod mene ste isporvocirali da maltene branim Dusparu iako mi to ne pada na pamet.

                                                                                                                                                                                                 

Lara

oskare, napisao si: “ali bi raskrinkavanje ostalih političkih lidera moglo potaknuti neke na buđenje ili odstupanje. Dusparu se ne može popraviti, može ga se rušiti, ali samo na izborima ili na sudu, ako imate dokaza.” S prvim dijelom tvoje tvrdnje apsolutno se slažem, jer oporbeni političari su nepodnošljivo pasivni. Ne radi se tu samo o lijenosti i neznanju, nego, izgleda i o inteligenciji pojedinaca. Komparativno, Duspara nema konkurenciju. Što se drugog dijela rečenice tiče, nije na građanima da podnose tužbe. Oni će glasovati. A to je najveći sud za lokalne političke jadnike.

A rasprava o profilu jednog od aktera na brodskoj političkoj sceni koji ju snažno obilježava svojim karakterom i dvojbenim potezima, nipošto nije naklapanje, nego jedini način da se izrazi mišljenje.

Komentra u vezi Stribora Uzelca: Stribor je Stribor je Stribor. I niko ne raspravlja što je to on rekao o Remu. Zašto? Zato što to ne može svako, pogotovo Striborovi kritičari. Uvjerena sam da je zasada takav odgovor Striboru nemoguć.

vragec

pa izabrat će narod boljeg,možda ne puno boljeg ali sigurno ovaj mangup više neće biti na vlasti.on može pobijediti jedino ako dobije u prvom krugu jer u drugom krugu svi koji su glasali za druge kandidate će glasat protiv njega.
ne da mi ga se gadi gledat još 4 godine,povraća mi se.
kažeš ne pada ti napamet braniti ga a ipak to radiš….čudno ga to ne braniš!

oskar

Evo vragec, takvi postovi me tjeraju da postanem gotovo njegov zelot. Ne voliš ga. To je OK. Ni ja nisam ljubitelj, ali kad kažeš kako će ga netko od ovih klimavaca maknuti (pa makar i ujedinjeni) izlaziš iz sfere realnnosti. On živi na takvima, koji ga ne doživljavaju ozbiljno i potcjenjuju (kao što to često čini autor). No oni to rade na svoju štetu.

Treba ga uzeti mrtvački ozbiljno i trebat će netko s ogromnim mudima i veeeelikom glavom da ga izbaci iz sedla (sudove pustimo kraju). Nije to neki nedotupavni bosančić (kako ga autor često prikazuje) nego ozbiljan politički protivnik.

Dok se ne pojavi ozbiljna analiza i prijedlozi kako popraviti situaciju, ne bih više o ovome. U zdravlje.

oskar

Ne mogu a da ne komentiram i ovu tvrdnju: “neprodano petstotinjak novosagrađenih stanova, zato što su otišli oni koji su ih trebali kupiti”. Možda su ti stanovi prazni jer se pomamila građevinska mafija, željna lake i brze zarade na nekvalitetnim i precijenjenim stanovima?

vragec

zalim tebe sebe i sve nas ako je duspara najbolje sto imamo!ne vidis koliko ova recenica zvuci zalosno I smijesno u isto vrijeme!?sto se tice ozbiljne analize i dijagnoze,takva je svaka Striborova i Lukiceva kolumna na ovu temu.

 

Odgovori