Kako prepoznati staro meso?

Meso
Jarka crvena boja mesa često može prevariti. No, zato je neugodan miris najbolji pokazatelj da meso nije za upotrebu. Ako meso ima sluzavu teksturu, to vjerojatno znači da su se bakterije počele množiti na površini. A što je s mesom ispod folije?
Najbolje je kupovati srijedom
Američki stručnjaci savjetuju potrošačima da u supermarketima namirnice kupuju srijedom, jer nove pošiljke najčešće tada stižu u trgovine. Dakako trgovine mogu imati različite dane prispijeća svježe robe, stoga je najbolje saznati informaciju iz pouzdanih lokalnih izvora.
Držite se rubova trgovine gdje se obično nalaze svježi proizvodi kao što su voće i povrće, te svježa riba i meso (tako nećete pasti u napast kupovati konzerve i slatkiše). No, ako ćete se duže zadržati u trgovini, prvo kupujte hranu koja je u staklenkama, dok svježe meso, jaja i mlijeko trebate kupiti među zadnjima. Hranu iz hladnjaka u korpu trebate ubaciti nešto prije nego krenete prema blagajni.
Pakirano meso ne kupujte ako je rok valjanosti blizu isteka. I ne padajte na jarku crvenu boju – neke trgovine koriste ugljični monoksid tokom pakiranja mesa kako bi zadržalo crvenu boju i nakon što se pokvari.
Kako otkriti staro meso u ambalaži
Zanimljivo da se svinjetina, piletina, govedina i neki plodovi mora pakiraju u ambalažu od stiro-pjene. Ispod mesa se nalazi podloga koja upija tekućinu koja izlazi iz njega. Imajte na umu da je suvišak tekućine pokazatelj starosti.
Ako se meso na polici nalazi već neko vrijeme, tekućina ipak ne mora biti vidljiva jer je upija podloga koja se nalazi u ambalaži. Kako onda otkriti skrivenu tekućinu? Stisnite prstima meso, ako je tekućina ispod, pokazat će se sa strane.

1 comment

  1. Starom mesu ni mider ne pomaže.

Odgovori