Ide nam ovog proljeća

riječi

Neobičan je početak proljeća u Slavonskom Brodu, hladan vjetar ledi kosti, pahulje snijega lepršaju u zraku igrajući se s lebdećim česticama, povećanim koncentracijama benzena, prekomjernim ozonom i tko zna čime još. Bilježi to naša jadna i jedina mjerna postaja kada nije preumorna od prevelikih oscilacija.

Susjedi preko Save tvrde da nemaju mjernu postaju. Kažu da smo mi Grad koji sam sebe zagađuje i čude se zašto za zagađenost zraka optužujemo njih. Nedužni su, osim što su višemilijunski dužni ali to je zanemarivo u odnosu na neugodne mirise koje prepoznaju da dolaze iz Slavonskog Broda, a ne od Rafinerije. Pretpostavljam da je dokaz za to dugogodišnje iskustvo rada u naftnoj industriji, koje je toliko istančalo njihova osjetila, da im mjerna postaja nije ni potrebna.

Onda to izgleda ovako; kad prosječni građanin Bosanske Posavine izađe na ulicu, pouzdano zna da neugodan miris koji osjeti u zraku, dolazi iz Slavonskog Broda.  Odmah pomisli kako se Slavonci previše vozaju u automobilima i previše lože u svojim pećima i kotlovnicama tako nam se i on, ne može načuditi.

Zbog svega navedenog, u Rafineriji nafte Bosanski Brod zaključuju da je neophodno pokazati dobru volju te upućuju poziv Gradonačelniku Slavonskog Broda da im dođe u posjet. Namjeravaju pojasniti kako je kod njih sve pod kontrolom, da nemaju nikakvih problema sa zrakom, te mu ponuditi da se kod njih nadiše čistog zraka, koliko može.

Ne raspolažemo informacijom da li će Gradonačelnik prihvatiti poziv. Možda bi mu zbog povećanih aktivnosti, previše čistog zraka moglo naškoditi? Uostalom, dovoljno je da povremeno ode na novu nezavršenu gradsku tržnicu, stane ispod futurističke nadstrešnice i kad ga propuše vjetar, odmah prirodno, riješi problem prozračivanja.

Ali to nije sve u našem Gradu, po kandidiranim listama za Europski parlament, kandidati užurbano usavršavaju strani jezik, engleski, francuski, ruski (možda zatreba).  Za Europu treba biti spreman! Pripremaju se odijela, košulje, uz poneki šokački detalj zbog prepoznatljivosti. Ipak, Europa je stara dama koja cijeni tradiciju, kulturu i baštinu svojih novih članica, što se najbolje vidi po natpisu na deklaracijama proizvoda koji dolaze iz Europe; „zemlja proizvodnje Kina“.

Ali nećemo sad o tome, trebamo se prizemljiti i misliti na svoje okruženje. Uočava se povećan broj nezavisnih lista koje se pripremaju za lokalne izbore. Kandidata ima, neki iskaču iz šešira, neki iz pašteta a neki još ni ne znaju da će iskočiti. Biti će to šaroliko društvo ljubitelja ljudi, vode, tla i zraka, sve dok ne dođu na neku drugu, sigurniju listu koja se zove isplatna lista.

Uglavnom, zanimljivo je ovog proljeća u našem Gradu, šalju se pisma, kradu facebook  profili, otimaju facebook prijatelji. Možda zato što je Brođana sve manje? Sa šestog mjesta po broju stanovnika u Republici Hrvatskoj, došli smo do sedmog mjesta, idemo polako prema osmom mjestu … i koga briga što je u obrnutom smjeru? Ide nam!

5 comments

Skip to comment form

  1. Ide, nam, ide.

    Odličan tekst.

  2. Na koga mislite kada spominjete susjede preko Save? Jeste li se kada kao ekološki angažirana osoba povezali sa nekim sličnim s druge strane Save? Postoje li uopće takvi?

  3. hvala, @Otta …
    naravno @Svarog … biti ekološki angažirana osoba nije pridjev nego način života …

  4. ne postoje ekološki osvješteni….

  5. postoje @nitko_i_nista, samo toga nisu svjesni, zbog osobnih prioriteta …

Odgovori