Gradonačelniče, što građani rade za čisti zrak?

Čisti zrak

Budući da nemam dobro mišljenje o gradonačelniku, mislila sam da me, više, ne može razočarati, ali njegov odgovor na pitanje koje mu je postavila aktivistica Facebook grupe Kad ako ne sad, duboko me razočarao.

Razočarao me kao čovjeka čija pluća udišu te otrove iz rafinerije. Razočarao me kao majku koja strepi nad zdravljem svoje djece radi rafinerije. Osjećala sam se kao da me netko pljunuo.

Pitanje koje mu je postavljeno glasi:

„Što je gradonačelnik poduzeo s obzirom da je posljednjih dana znatno učestalo onečišćenje zraka benzenom, lebdećim česticama i drugim štetnim tvarima?? (Neka odgovor ne bude druga mjerna postaja i poništeni pa raspisani novi natječaj … jer to nije presudno, obzirom da je evidentno i na toj jednoj postaji onečišćenje zraka .. ) „

A ovo je transkript gradonačelnikovog odgovora :

Okreću teze (smijeh). Pa ja bih mogao postaviti pitanje što je facebook grupa poduzela (smijeh). Gledajte, facebook grupa dobro zna što gradonačelnik poduzima i što može poduzeti. Nit’ sam ja raspisivao natječaj za drugu mjernu postaju, nit’ sam ja govorio da će druga mjerna postaja riješiti neke stvari… ali i građanske udruge bi mogle biti malo aktivnije, pa između ostalog i ova facebook grupa koja već ovako proziva.

Osim pokazivanje na faceu,ovaj, da je koncentracija danas ili sinoć… evo ja kol’ko se brinem o svemu… evo imate ovdje sam sa sobom ponio recimo sinoć je bilo… lebdeće čestice 103,96 u 1 sat. Benzen je bio 17,74. Znači živim s tim, pratim to, upozoravam one koji su odgovorni za ovo i na kraju krajeva povezao sam facebook grupu i sa Predsjednikom države i sa Premijerom, a dalje bi se oni trebali isto tako boriti kao i svi građani grada Slavonskog Broda da imamo što čišći zrak. Mislim da sam se ja, kao osoba, kao gradonačelnik,  pokazao da sam i u ono vrijeme bio na jednoj strani, a da su svi ostali političari bili na drugoj strani sa ministrom. Prema tome, trebali bi svi radit’ posao za koji se deklariramo da radimo.

Original snimku, možete poslušati ovdje http://audioboo.fm/boos/1251431-odgovor-gradonacelnika#t=0m6s

Dakle, da rezimiramo.

Gradonačelniku je, prije svega, pomisao da bi on bio taj koji treba nešto poduzeti – zabavna. Ja se, naime smijem kada mi je nešto zabavno.

Zatim proziva građane i volontere da bi oni trebali malo raditi na tom problemu. On, koji prima plaću za to, ne može sve sam. Valjda ne stigne, pa treba obići sve te Mjesne odbore.

Pa vadi nekakve papire na kojima pišu podaci o količini benzena i lebdećih čestica, a iste te podatke svatko od nas može pronaći vrlo brzo. Malo se onda busa u prsa jer on upozorava one koji su odgovorni za ovo stanje (kako izgledaju ta upozorenja?) i on živi s tim (mi, ostali, valjda ne živimo). Vrhunac je izjava da je on facebook grupu povezao s predsjednikom i premijerom i time završio svoju dužnost, jer se sada oni, dalje, trebaju boriti za čišći zrak. Zajedno s građanima Slavonskog Broda.

Nakon svih tih izrečenih bisera, naš Mirko Grozni završava s rečenicom  „Prema tome, trebali bi svi radit’ posao za koji se deklariramo da radimo“. Svi mi. Osim njega, naravno. On ne mora ništa. Jer je On Mirko Duspara.

Pa gospodine Gradonačelniče, ja radim svoj posao. Radim svoj posao svaki dan 10 sati kako bi se iz moje crkavice našlo i za vašu plaću. Plaćam vas da se borite za moj čisti zrak. A vi me, nakon što svoju plaću spremite u svoj džep, pljunete i kažete da ne radim dovoljno. Jer se, kad dođem kući s posla, trebam boriti za čisti zrak. Jer to, valjda, ne ulazi u popis poslova za koji vi primate plaću. Ili je problem u tome što vas malo plaćamo? Je li to ona stara fora „ne možete vi mene toliko malo platiti koliko ja mogu malo raditi“? O tome se radi?

Da imate imalo obraza, vjerujem da bi vam poslije ove izjave bilo neugodno. A znam da nije.

6 comments

Skip to comment form

 1. ipak … “poslovično hladni brođani” i dalje šute … ali, kad su tema političke stranke, manje šute …

 2. I ovaj članak pokazuje da je pitanje zagađenosti zraka samo PR igra gradona-
  čelnika u predizborno vrijeme. On niti hoće niti može bilo što riješiti ali zato
  želi stvoriti dojam da on čini sve a drugi ništa. I ovdje kao i u svemu vrijeme
  pokaže sve. Dusparu su pročitali čak i njegovi saveznici iz Udruge pa i sam
  Dalibor Vašarević.

 3. Može on riješiti,samo vlastite stambene probleme,što je i učinio,kako 90-ih tako i nedavno…
  Bježati će nazad u Žeravac kad završim s njim…

 4. E moj vragec, prazne puške dvojica se boje!

 5. Vidjet ćemo što je,i koliko prazno.

  • on 16.03.2013 at 21:20

  Trebaju se najesti hrvatskog graha u hrvatske stomačiće, malo pričekati i onda svi okrenuti zadnjice ka BB-u te nisono prhnuti. Ima da oduvaju sve čestice i još potuše sve s druge strane.

Odgovori