Dva i pol muškaraca ili nepodnošljiva lakoća kadroviranja

Dva i pol muškarca Od objave konačnih rezultata posljednjih parlamentarnih izbora, čekajući tek nove hrvatske vladare da raspodijele užarene fotelje, građani Slavonskog Broda s nestrpljenjem očekuju rasplet trilera koji se već godinama odigrava unutar najveće i unatoč svemu, još uvijek najznačajnije brodske tvrtke – Ðuro Ðaković Holdinga. Iako pojedini lokalni mediji nastoje kao bitne teme nametnuti kojekakva ludovanja našeg gradonačelnika i župana ili unutarstranačke izbore u propalim, zabludjelim strankama, građani gledaju ono bitno – ono „od čega se živi“.

 

Potonuće našeg giganta počelo je još krajem nesretnih 70-tih kada je svakom pripravniku bilo očevidno kako su tadašnje vlasti socijalni mir kupovale neopravdanim zapošljavanjem bar 30% suvišnih radnika. Imalo se – moglo se, kažu neki. Krajnje destimulirajuća klima uravnilovke pobuđivala je, još i prije demokratskih promjena (ili „demokratskih promjena“), kod mnogih dobronamjernika želju za promjenom stanja i spoznaju kako se tako dalje neće dugo moći. No umjesto smislenog restrukturiranja, predratno stanje donijelo je neke čudne vjesnike novog doba, instruirane agitatore i provokatore prikrivene u nove sindikaliste, torbaše, sumnjive menadžere bez pedigrea i bezumne političare, odreda spremne učiniti sve kao ni kamen na kamenu ne bi ostao na spomen omraženom socijalistièkom mastodontu. Masovni odlazak radnika u domovinski rat umnogome im je olakšao situaciju i proširio manevarski prostor. Uništavajući jednu po jednu tvrtku, provodeći sumnjive privatizacije, prepuštajući bez „ispaljenog metka“ vrijedne proizvode i poslove Končaru i Gredelju, provodeći negativnu kadrovsku selekciju te impregnirajući svojim podobnicima sve rukovodeće strukture, Holding je za vlasti HDZ-a doveden na najniže povijesne grane.

 

Kao glavne krivce za nastalu situaciju, građanstvo tradicionalno kratkog pamćenja, držalo je zadnjih godina upravljajući tandem Stipetić-Tolić. Doduše, iako postavljeni od strane HDZ-a, pri čemu je nježnija polovica tandema vukla svoj utjecaj još iz socijalizma vješto se konvertirajući u pravovjernog „barakaša“, oni su tek zabili jedan od možda posljednjih čavala u lijes onoga što je nekad bio ponos brodske pameti i umijeća. Bez osobne inovativnosti i inicijative, bez opipljive potpore stranačkih čelnika na vlasti, sa nekadašnjim vrhunskim stručnjacima rastjeranim diljem Europe, bez djelovanja gospodarske diplomacije, pitanje je koliko su i mogli učiniti. Preslagujući, natežući bilance i žonglirajući s financijskim izvješćima, stvarali su privid statusa quo ili laganog rasta, iako se to na broju novozaposlenih slabo ili nikako nije vidjelo – pomak se događao tek s pokojom buđavom mrvicom s Jacinoga stola.

 

Očekivanja s kojima je izabrana nova vlast (doduše u Brodu i županiji nisu ni dobili pravu podršku) podrazumijevala su smjenu uprave te postavljanje kvalitetnih lokalnih rukovodećih kadrova. Iako do zvanične smjene još nije došlo, mnogi su ostali iznenađeni navodnim budućim izborom svima nama potpuno nepoznatih i po svemu sudeći neprovjerenih kadrova sa strane. I dok u „ozbiljne“ tvrtke tipa Podravke i INE vlada šalje kadrovsku „tešku artiljeriju“, našem gigantu dopadoše anonimni kadrovi za koje se mnogi pitaju kako će se nositi s nagomilanim problemima u sredini koju dovoljno dobro ne poznaju i u kojoj je sve posuto minama u vidu već spomenutih „impregniranih“ i instaliranih kadrova. Koliko god žalili što Holdingom, čini se, neće upravljati „naši“ kadrovi, krajnji ishod je ipak logičan. Naime, odustajanjem vlade od javnih natječaja za izbor najkvalitetnijih rukovodećih kadrova i odlukom o angažiranju stranačkih povjerenika, potez je bio na lokalnoj ispostavi SDP-a. No rastrgan generacijskim jazovima, frakcijskim borbama, nedostatkom stručnih kadrova i općom lokalnom političkom apatijom, lokalni SDP predložio je kadrove u koje nije niti sam vjerovao. No, ako je u odluci vlade da postavi članove uprave iz Osijeka i Zagreba i bilo neke logike, misteriozni treći član (ili članica) uprave u naslovu ovog članka muško-šovinistièki, šale radi nazvan pol (bez drugih prikrivenih primisli) predstavlja pravu senzaciju. Hoće li ovakvo imenovanje pokazati nadmoć kripto-javnih “humanitarnih” skupina nad političkim strankama? Kako bi zadržali objektivnost izvještavanja i otklonili gatanja prije nego se imenovanja službeno obznane, čitateljima SBPeriskopa zadajemo nagradno pitanje:

 

„Koja je poznata brodska gospodarstvenica/gospodarstvenik u igri za novu upravu Holdinga?“

 

3 comments

  1. Nadmoć kripto-javnih “humanitarnih” skupina nad političkim strankama? I to je trebalo biti nagradno pitanje – o kome ili čemu se tu radi. Ponekad su to i same stranke i njihove sive eminencije.

  2. Ja sam to shvatio kao razne rotarije, lajonse i slične koji pod krinkom humanitarnog rada stvaraju elitne lože. Masonerija. Naravno da je i tajnovita osoba članica jedne takve.

  3. Ta poduzetnica je odnedavno bivša direktorica komunalca.Sposobna žena koja zna , može, i hoće.Nemojmo je odmah pokopati pustimo je neka eadi pa će mo vidjeti

Odgovori