Do kada?

Zorna Popović laburist

Ovo je postalo već normalno. Od kad je na vlasti tzv. socijaldemokratska partija natječaji koji su za osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, postali su nešto normalno kao i ugovori na određeno kod novozaposlenih. Neki dan sam pročitao jedan izuzetno aktualan i dobro argumentiran tekst na sbperiskopu  Ovce za šišanje,  iz kojeg sam izvadio citat ” U Brodsko-posavskoj županiji na dan 01.03.2013. je na HZZovim stranicama, u kategoriji Ekonomisti, pravnici, administrativci, objavljeno 8 natječaja, od toga 6 za stručno osposobljavanje za rad.

Do kada?

Pa u Hrvatkoj, ako se ovako nastavi, više nitko neće raditi ni za minimalnu plaću jer svi će poslovi biti za osposobljavanje uključujući i one za koje se traži radno iskustvo. U isto vrijeme, šefovi  “pojedinih agencija “, kako kaže naš premijer, zbog velikog posla, dobivaju povišice. Nedavno sam čuo da su u jednoj brodskoj tvrtki radnici imali manju plaću od minimalne nekoliko mjeseci. Sad će im to navodno biti vraćeno. Što je s našim sugrađanima koji su radili u PAN-u, Projektgradnji i sličnim tvrtkama?

Do kada ?

Godine 1986. godine u prosincu nas šestorica iz tokarije dobili smo veću plaću od direktora. Istina imali smo i velik broj prekovremenih sati, ali danas ni s njima ne bismo mogli ni prići takvoj plaći. Nekad se cijenio rad , a što se danas cijeni?

Jednostavno , krajnje je vrijeme da se počnemo organizirati. Napustili smo sindikate, rascjepkali su nas u stotine njih, a mi, jedino organizirani u njih, ili stranke koje će nas predstavljat,i možemo nešto učiniti. Ima dobrih primjera i treba se samo ponovo okupiti.

Brod je ponosan grad i krajnje je vrijeme za nove ljude i novu politiku.

 

1 comment

  1. Dok im mi to dozvolimo.
    Nadam se da će se Hrvati početi buditi i tražiti svoja prava.

Odgovori