Delikatno pitanje ( i Tomislavu Gollu)

Onečišćenje

Nakon Jakovčićevog brodskog izleta ovog vikenda, točnije u subotu, kada je sastao s predstavnicima nezavisne liste Dalibora Vašarevića, u Sl. Brodu više ništa nije nemoguće! Dosada je izgledalo kako Slavonski Brod neće imati kandidata za Europski parlament, budući da niti jedna stranka nije nikoga predstavila iz Broda na svojim listama, makar se vjeruje da HDSSB sigurno nije i neće se odreći potencijala saborskog zastupnika Bore Grubišića. No, ipak valjda tako moralo biti,  Tomislav Goll je prvi službeno potvrđeni brodski kandidat za Europski parlament na Jakovčićevoj listi “Europa za sve” S ovim potezom svi ovi akteri su dokazali da je čisti zrak – politika, zaštita okoliša također – politika!

No, nakon Jakovčićeve šetnje brodskim Korzom u subotu poslijepodne, ipak je Brođanima ostavljeno za razmišljanje oko jednog delikatnog pitanja. Hoće li Ivan Jakovčić iz IDS-a zaista pomoći Brođanima ili samo skuplja političke poene kada izjavljuje: „..jedna od prvih stvari koje ću napraviti je ta da ću inzistirati da priča oko onečišćenja zraka i okoliša u Brodsko-posavskoj županiji postane interes Europe, jer mi postajemo članica Europske unije. To više neće biti brodski ili hrvatski problem, jer to postaje europski problem…“ Tu njegovu izjavu možete vidjeti na linku:  http://www.ebrod.net/slavonski-brod/vijest/tomislav_goll_na_jakov__i__evoj_listi_za_europski_parlament-1104.html !

Nemojte zaboraviti da Jakovčićev stranački kolega Darko Lorencin, tko je neki dan izabran za ministra turizma RH je čovjek koji u Istru doveo Rockwool! A ono što je Brođanima Rafinerija, to je Rockwool Istranima. Nakon Rockwoola  Lorencin još je uzorno pekao svoj zanat(!), bavio se sa sastavljanjem Zakona o strateškim investicijama. Hrvoje Hrabak, predsjednik arhitekata RH zaključio je da je: „Zakon o strateškim investicijama pogubniji je od Sanaderova zakona o golfu!“ Izjavu Hrabaka  možete vidjeti na linku:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/203895/Default.aspx !

Ipak pored svega, želim svom prijatelju Starom Mačku Tomu, Tomislavu Gollu, tko će biti kao Brođanin jedini na Jakovčićevoj listi za Europski parlament, puno uspjeha! Ali bojim se da Jakovčići i slični, pa ljudi kao Lorencin ili bivši ministri (od g-đe Dropulić ovamo), pa i sadašnji ministar za okoliš i prirode, uz veliko poštovanje za njihova obećanja, neće nam pružati adekvatnu pomoć! To se i dosada milijun puta dokazalo! Sve je to obično politikantstvo i svi su samo politikanti koji skupljaju poene da bi pokušali ući u Europski parlament ili zadržali ministarsku fotelju.

Na žalost oni koji bi mogli nam pomoći u našim ekološkim problemima, kao na primjer ‘Eko Kvarner’, ‘Zelena akcija’ ili HBS – ‘hrvatski’, odnosno ‘Fondacija H. Boell’ u svom radu žele ostati politički neovisni… Zbog toga ne surađuju se s političkim strankama (čak niti onima zelenog predznaka). Također, makar njihovi čelnici znaju da bi „kvalitetna zelena opcija bila prednost u europskom parlamentu, nejasno mi je da „niti ne namjeravaju institucionalno sudjelovati u formiranju liste za Europski parlament.(?)“ Zaboravljaju da je čisti zrak, politika, zaštita okoliša također!

 

 

9 comments

Skip to comment form

 1. Priča je navodno malo drugačija, jer je Lorencin postavljen Jakovčiću usprkos, a ne prema njegovoj volji, no to ne mijenja puno na stvari. Tocu poznajem od djetinjstva i znam da neće “izdati”. Tim prije što to nije stranačka lista. U stvari, Toca ne mora nikoga slijepo slušati, pametan je čovjek, ima svoju glavu, poznaje jezike, proputovao je poprilično, poznaje i europske institucije pa ima moju punu podršku i siguran glas na izborima za EU. Ovo nije trenutak za iznošenje bilo kakvih sumnji u Tocu već trenutak kada trebamo zatomiti svoje frustracije, neispunjene ambicije i zavist te provjereno našem čovjeku dati potporu. Ako prođe, vjerujem da će Toca to opravdati puno više od svih ušljivih političara kojima smo do sada vjerovali. Toca će sigurno znati artikulirati probleme Brođana kao i probleme osoba s posebnim potrebama. E kadd bi bar na svim izborima imao tako lak izbor tj. tako dobrog kandidata.

 2. U Brodu postaje sve zanimljivije … i ovaj dolje potpisani sa svojim izrekama i postignućima postaje sve sumnjiviji …

  “Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali za ovo drugo nisam siguran.”
  (Albert Einstein)

 3. Clock nije jasno na koga misliš Petera ili Svemirka?

 4. Ili Einsteina?

 5. … ‘ko je taj Einstein u odnosu na naše genijalce?? … mada je o njemu bila riječ …

 6. Kao prvo hvala SveMirku na njegovom postu, oni koji me poznaju znaju da nikada do sada nisam pogazio svoju riječ pa to ne planiram ni sada. Dragi Peter molim te da mi više ne pomažeš na ovaj način. Ja razumijem tvoju frustraciju svim udrugama zelinih u RH koje su da su ono što bi trebale biti davno već mogle nešto napraviti ali nisu i u tome je osnovni problem. No ja nisam razlog tog problema nego jedno od mogućih rješenja. Pa ako kažem da ću postaviti taj problem i tražiti njegovo rješenje onda to zaista i mislim. Delikatno pitanje bi stoga trebalo biti postavljeno Zelenima ( a ima ih puno a ne meni). Sve što budem javno obećao stoji čvrsto i istinito. Hvala na pažnji!

 7. Vidim da moj prijatelj Oldcattom nevoljko i negativno primio moju kritiku, pa i tako je i odgovorio na nju. To nije kritika njemu, pa ni Daliboru, nego Jakovčiću i Lorencinu (on je valjda četvrti ili peti na toj listi) dok je Toco pri kraju. No, ja i dalje mislim da dosta ima Brođana koji će ga podržavati i podržavaju, a to se vidi na svim nivoima. Neovisno od ovog mog kritičnog teksta! Tako, to se vidi i u komentarima uz taj tekst, dosadašnjim pristupima stranici Građanske inicijativi za čisti zrak i po pričama u kuloarima jer je on čovjek od riječi i djela!! No, šteta da je tako sve ispalo… Zaista svi polako zaboravljaju na Brod, dosad tu su četiri ministra, pa i pročelnici u lokalnoj i regionalnoj upravi, šefovi stranaka i svi koji bi trebali vući naprijed i osigurati Brođanima čisti zrak… Možda najmanje pravi ZELENI zaboravljaju na našu situaciju, oni su ipak tu i oduvijek imamo njihovu podršku… A Oldcattom kada o njima priča zaboravlja na činjenicu, koju je neki dan don Grubišić naveo u Dnevniku, da zaista nije moguće pokupiti u roku pet dana 5.000 potpisa za nezavisne liste! Dok iza Jakovčića iz IDS-a stoji prava „mašinerija“. Pa tako odjednom se pojavi u Brodu baš taj Jakovčić, još s Lorencinom (u džepu), tko je danas izabran za ministra turizma RH, čovjekom tko je u Istru doveo Rockwool! A kako sam već i rekao, ono što je Brođanima Rafinerija, to je Rockwool Istranima. To je ta priča! Oldcattomu ipak puno uspjeha i vjerujem da uvijek može računati na pomoć Brođana. Jedino se bojim, pa i to sam već rekao, da ipak sve se vrti oko Ivana Jakovčića! Na kraju samo još jedna napomena, mislim da mora Toco ipak shvatiti da je ova moja kritika zaista dobronamjerna…

 8. Sve je u OK Peter, u ovoj zemlji sve je politika pa čak i čitanje posta na portalu. Ništa ne zamjeram i nisam nevoljko primio kritiku jer se mene nema za što u ovom slučaju kritizirati. Ponavljam još jednom – čvrsto stojim iza svake svoje izgovorene riječi, a oni kojima je kritika trebala biti upučena ju nisu i neće čuti. Kampanja i sve vezano uz ovaj problem uvijek će biti na prvom mjestu mojih prioriteta i to se neće promjeniti. Previše volim ovaj grad u kojem sam proveo svoj život i želim da svojoj djeci ostavim nešto dobro, vrijedno i čisto !
  Dobri duh rock-a Stari Mačak Tom!

 9. Znaš li Tomislave tko je počeo prvi pisati o rafineriji i tko je uopće ukazao i prije početka rada rafinerije na taj problem? nije ni važno jer opasnost od nje je prošla..morat ćete naći novi izvor zagađenja..

Odgovori