Zlatko majka i Marija revolucionarka

Čovjek uči dok je živ! Znanje vas vreba iza svakog ugla. Kliknete na daljinski i hop u vaš dnevni boravak iz plavetnila N1 iskoči znanstvenik, zastupnik, ali i aktivist s nedavnog prosvjeda kontra epidemioloških mjera – dr. Zlatko Hasanbegović.

Tijekom razgovora s novinarkom (ako se to razgovorom može zvati, jer on kad uzme zraka monologu nema kraja), nekoliko puta nas je upozorio da je znanstvenik, ne bi li neupućene valjda navukao na pozorno slušanje nečega što mu struka nije, ali mu nosi političke poene, a onda kad već gubite strpljenje i grabite daljinski ne bi li se kako spasili od tolike količine pameti naučite nešto zbilja novo.

Klasifikacija zanimanja u Republici Hrvatskoj upotpunjena je, ako je suditi po izjavi profesora, znanstvenika, političara i aktivista Hasanbegovića, jednim novim. Onim majke.

Da, da, nemojte se smijati, supruga dr. Hasanbegovića nije, primjerice, domaćica kao na tisuće drugih. Njegova žena, tvrdi on na TV-u, ne može dobiti otkaz kao druge supruge simpatizera i članova Domovinskog pokreta Miroslava Škore kojima se navodno prijeti (???), jer je eto po zanimanju majka!

Sinovi su pretpostavljam zadovoljni zaposlenicom kojoj ne mogu otkazati… i da znanstvenik je u pravu – majka se ostaje do smrti.

Čak i u situacijama kad suprug (drvosječa ili znanstvenik, svejedno), izraubovanu mamu svoje djece zamijeni ”novim modelom”, kad se od nje rastane, a ona, ma kako pametna i obrazovana bila, bez radnog staža i poslovnog iskustva ostane bez prihoda. Ovisna o alimentaciji, novcu bivšeg supruga za koju novi, i u pravilu ”mlađi i time uvjerljiviji modeli”, i kad je nepristojno niska, misle kako je nezasluženo visoka.

Da, da, nemojte se smijati, supruga dr. Hasanbegovića nije, primjerice, domaćica kao na tisuće drugih. Njegova žena, tvrdi on na TV-u, ne može dobiti otkaz kao druge supruge simpatizera i članova Domovinskog pokreta Miroslava Škore kojima se navodno prijeti (???), jer je eto po zanimanju majka!

Upravo stoga uvijek, ama baš uvijek, ma kako bogat vaš znanstvenik, političar, aktivist ili drvosječa bio, treba imati vlastitu karijeru i posao, a njega kad je već hrabar, kao što tvrdi, staviti u poziciju da se barem povremeno okuša u tom, najstarijem, a ipak novom poslu u nomenklaturi hrvatskih zanimanja na kojemu, ako se za njega odlučite ne možete dobiti plaću, ali istina ni otkaz kad se zamjerite vladajućima…

Zlatko majka s raznobojnim i šarenim hozntregerima… Meni zvuči onak’ baš zgodno, k’o Edo Maajka – samo znanstvenik i angažirani aktivist.

No nije nas samo Zlatko Hasanbegović, kojeg smo pritiskom daljinskoga pripustili u naše domove, naučio nečem novom.

Još jedna znanstvenica, tv komentatorica, filozofkinja, bioetičarka, novopečena zastupnica i dottoressa učinila je naše nedjeljne ručkove poučnima.

Kod Stankovića, u “Nedjeljom u dva” gostovala je lijepo preplanula supruga Nina Raspudića, Marija Selak Raspudić, odnedavno i mama. No za razliku od Hasanbegovićeve supruge, ne samo da će joj se moći dati otkaz, već je širokom dijapazonu aktivnosti dodala još jednu – onu revolucionarnu. Kad mi nije batak ispao iz ruke!? Lijepa Marija Selak Raspudić pa Crvena Rosa?

Stotinu godina nakon ubojstva Rose Luxemburg, Hrvatska dobiva svoju revolucionarku? Svoj Spartakistički ustanak? Jest da je kriza, da nam prijeti bijeda ravna onoj iza Prvog svjetskog rata, da Marija Selak Raspudić često kritizira Vladu, a za premijera Plenkovića misli kako ”bahatošću suzbija nedostatak autentičnoga vodstva”, ali ipak…

I taman kad smo se ozbiljno zabrinuli, dvojbe su nam razjašnjene. Revolucionarnim u svom mlađahnom životu ova predsjednica saborskoga Odbora za ravnopravnost spolova smatra rođenje djeteta? Znanstvenica, majka i eto revolucionarka. Nije loše, samo da ”ne pokvari” Hasanbegovićevu suprugu.

Zašto je za nju već i porod, odluka da rodiš dijete revolucija, doznali smo tijekom narednih sat vremena u kojima je istina vrlo spretno, s ironijskim smiješkom koji joj neprestance titrao na licu i pratio svako Stankovićevo pitanje, izbjegla odrediti se decidirano oko svih bitnih pitanja, oko kojih, skromno mislim, netko tko ima pretenzija voditi ovakav Odbor mora, brate, imati stav – pa makar i krivi!

Imaju ga i klinci koji pohađaju vjeronauk. Na užas Katoličke crkve oni su u većini za pravo na pobačaj i da homoseksualci odgajaju djecu.

Kod Stankovića, u ”Nedjeljom u dva” gostovala je lijepo preplanula supruga Nina Raspudića, Marija Selak Raspudić, odnedavno i mama. No za razliku od Hasanbegovićeve supruge, ne samo da će joj se moći dati otkaz, već je širokom dijapazonu aktivnosti dodala još jednu – onu revolucionarnu. Kad mi nije batak ispao iz ruke. Lijepa Marija Selak Raspudić pa Crvena Rosa

Njoj za stav kaže nedostaju činjenice na temelju kojih onda gradi mišljenje. Pa tako ne znamo i nadalje, za razliku od djece koja će se uskoro krizmati, što ona misli o pravu homoseksualnih parova na udomljavanje i posvajanje djece, osim ako se pod stav ne računa njezina konstatacija ”da nisu svi homoseksualni parovi isti” ili da prava djece nisu pravo na dijete.

Ne znamo ni što misli o pravu žene na pobačaj koje na brojnim hrvatskim klinikama za ginekologiju i porodništvo ozbiljno ugrožava pravo liječnika i primalja na prigovor savjesti. Nismo ništa doznali ni o potplaćenosti i nezaposlenosti žena.

Ne znamo ni kakav joj je stav o porastu nasilja u obitelji, o kroničnome nedostatku sigurnih kuća, ali zato znamo da Hasanbegovićeva supruga ima pravo izabrati zanimanje za koje ne može dobiti otkaz i da su muškarci brojnije žrtve nasilja od žena.

Blago nama.

Imamo Karolinu Vidović Krišto na čelu saborskoga Odbora za obitelj, mlade i sport, a sad i u Odboru za ravnopravnost spolova ”dečki” dobivaju gorljivog zagovornika za prilagođavanje obrazovnog sustava njihovoj prirodi i borkinju protiv nasilja u kojemu su oni žrtve.

Možda smo ipak nekim vremeplovom vraćeni u 1919. godinu, u vrijeme Crvene Rose?

Jeste li znali da pojam revolucija dolazi od latinske riječi revolvere, u doslovnome značenju natrag valjati. Dugo smo vjerovali da ima samo značenje obrata i preokreta, eto sad znamo da su nas dobrano u ovih trideset godina zavaljali unatrag.

Čovjek uči dok je živ!

autograf

1 comment

  1. Hasanbegović kao vreća za udaranje. Ponekad se zanjiše prejako i uzvrati udaračima. Fascinantno koliko su kitičari opsjednuti njegovom minornom pojavom.

Odgovori