Zadar je danas utvrda nihilističke utopije

Ljudski život je jednokratan pa uistinu ne postoji niti jedan razlog da ga trošimo na posluh, jer posluh nije ništa drugo nego odustajanje od nas samih.

Voditi računa o tome što netko misli o nama, kako nas doživljava i kako želi da nas drugi doživljavaju, izdaja je jednokratnosti, neponovljivosti i magičnosti života.

Ne voditi računa o drugima, također je izdaja života. Egoistično proveden život, uzaludan je život jer se jastvu oduzima mogućnost da se razvija u susretu s drugima, dijalogu, solidarnosti, društvenosti i etičnosti.

Čovjek koji je usmjeren na sebe, mumificiran je čovjek. On nije u stanju nadići sliku koju je stvorio o sebi, toj slici se neprestano vraća, i tako beživotnom slikom o sebi uništava mogućnost da bude biće života.

A život je rast i odbacivanje prošlog sebe.

Egoisti to nisu u stanju učiniti. Oni su odbacili mogućnost da budu više od onoga što sada jesu, kako bi se u svakom sljedećem trenutku vraćali na ono što misle da jesu – zaustavljena slika o sebi.

Bića posluha su nepotrebna bića, ona su samo dio mase. Egoistična bića su uzaludna bića jer su odbacila mogućnost života u kojem mogu postati savršeniji nego što sada jesu.

Biti zadivljeni promatrač vlastite slike o sebi, ne znači biti umjetnik niti ljubitelj umjetnosti, nego znači biti uzaludni ljudski stvor, fiksiran u beznačajnosti prerano zaustavljene jednokratne ljudske egzistencije.

Nije pobjednik u životu onaj tko ima predsjednika ili gradonačelnika, biskupa ili papu iznad sebe. Taj je gubitnik, a njegovo poslušničko gubitništvo omogućava da s ostalim poslušničkim gubitnicima, kao masa, bude ispod uzaludnih egoista kojima treba slika o sebi kao predsjednika, gradonačelnika, biskupa ili pape

Studentima redovito govorim da razvijaju brigu prema društvu u kojem će se slobodno i nepredvidivo moći razvijati njihova egzistencija, bez izvanjskih naloga kakva bi ta egzistencija trebala biti.

Postoje li bogovi, nije pitanje koje bi nas pretjerano trebalo zanimati.

Pitanje o kojem ovisi naša egzistencije je sljedeće: jesmo li u stanju, snagom naše vlastite volje, sami sebe, ali i društvo, neprestano stvarati? Ako nismo, što će nam bogovi? Ako jesmo, imamo iskustvo stvaralačke veličine ljudskog života.

Koristiti volju da bismo imali lijepu frizuru, ujutro ustali, popili kavu ili prošetali, a ne da bismo usvajali nova znanja, osamostaljivali se, odvajali od obiteljskih i društvenih privida u koja smo, samim činom rođenja, bezočno bačeni, znači odsluživati kaznu, a ne živjeti.

Koristiti volju da bismo razvili i demonstrirali autentičnost jednokratne egzistencije, znači preuzeti odgovornost nad vlastitim životom.

U tu odgovornost ulazi i odgovornost prema sredini u kojoj živimo, ali, još više, i odgovornost prema ljudima s kojima živimo. Nepotrebno je trošiti energiju na ljude posluha i ljude uzaludnih, egoističnih egzistencija.

Nije pobjednik u životu onaj tko ima predsjednika ili gradonačelnika, biskupa ili papu iznad sebe. Taj je gubitnik, a njegovo poslušničko gubitništvo omogućava da s ostalim poslušničkim gubitnicima, kao masa, bude ispod uzaludnih egoista kojima treba slika o sebi kao predsjednika, gradonačelnika, biskupa ili pape.

Tko nije u stanju neprestano stvarati samoga sebe, propušta priliku živjeti smislenim i autentičnim životom.

Pred nama su lokalni izbori, a to su izbori u kojima, gotovo u pravilu, susrećemo uzaludna ljudska bića koja se obraćaju poslušnim ljudskim bićima.

To je taj pakleni krug naših lokalnih sredina koje demonstriraju kapitulaciju volje koja nije stvaralačka volja u funkciji života. U tom paklenom krugu se već desetljećima biraju uzaludni, kako bi poslušnima dali smisao života.

Pred nama, dakle, slijedi razdoblje prihvaćanja proturječja, obećavanja mnogih proturječja i zaborava prethodnih proturječja.

Sljedećih tjedana će se obećavati nove škole, vrtići, hoteli, kampovi, parkovi, nova radna mjesta…

Pred nama slijede tjedni nemaštovitih i već prokušanih, ali i, začudo, zaboravljenih, već danih obećanja.

Sve što je već obećavano na svim prethodnim izborima, bit će obećavano i na ovim izborima, a to isto obećavat će se i na sljedećim izborima.

Ovo je moguće zato što su ljudi odbacili smislenost vlastite jednokratne egzistencije, kako bi mogli sudjelovati u paklenom krugu vrtnje posluha i uzaludnosti.

Ne voditi računa o drugima, također je izdaja života. Egoistično proveden život, uzaludan je život jer se jastvu oduzima mogućnost da se razvija u susretu s drugima, dijalogu, solidarnosti, društvenosti i etičnosti. Čovjek koji je usmjeren na sebe, mumificiran je čovjek

U mom gradu je, primjerice, još 2007. godine Božidar Kalmeta – poznat po tome da se ne sjeća ničega u čemu je sudjelovao i da je, nikada ne napuštajući HDZ, napustio sve predsjednike HDZ-a kada su to prestali biti, jer nije u stanju iskazati lojalnost novom predsjedniku ako ne prekine sve veze s prethodnim stranačkim predsjednikom kojega se, naravski, više niti ne sjeća, te je, samim time, razvio proturječnu vještinu, vještinu endogenog prebjega, odnosno vještinu stalne i uporne promjene iskazivanja lojalnosti nekome u stranci, ostajući u toj istoj stranci modelom iskazivanja nelojalnosti onome kome je prije bio lojalan, da ga s punim pravom možemo smatrati arhetipom unutarstranačkog prebježništva, koji je istinski fenomen budući da je, kada je riječ o Hrvatskoj, zasigurno napustio najviše stranaka ostajući uvijek u istoj stranci, što dovoljno govori o njemu, ali i stranci kojoj je ovakav prebjeg potreban – obećao da će gradska šuma Musapstan postati zadarski Hyde park.

Od ovoga, razumije se, nema ništa, niti će išta biti, niti je to rečeno da od toga ikada išta bude. Endogeni prebjeg ne obećava nešto što se može realizirati, nego isključivo ono od čega će on sutra pobjeći.

Dakle, zadarski Hyde park nije park koji je obećan građanima, nego je riječ o parku za zadarske poslušnike i sve one koji žive uzaludne egzistencije.

Šuma Musapstan je stoga jača i snažnija od Hyde parka, ona je šuma koja razotkriva svu niskost paklenog kruga mnogih poslušnika i uzaludnika koji su ovaj grad pretvorili u utvrdu po mjeri endogenih prebjega.

Zadar je danas utvrda nihilističke utopije, a to je utopija koja je ne-prostor Zadra kakav bi trebao biti, ne-vrijeme Zadra kakvo bi trebalo biti i ne-građana Zadra kakvi bi trebali biti.

Nihilističkim utopijama treba suprotstaviti pozitivnu, afirmativnu utopiju Zadra koji u odnosu na ono što sada jest, više nikada neće i ne smije biti, odnosno, Zadru treba ponuditi nadu da će ovaj grad, snagom svih smislenih jednokratnih egzistencija koje stvaraju sebe, biti grad stvoren, da parafraziram Bibliju, u građanima, za građane i po građanima.

Uostalom, zašto je to utopija i nada? To je jednostavno nužnost bez koje Zadra nema.

autograf

17 comments

Skip to comment form

 1. Utjeha filozofije.

 2. N aspominjanje Kalmete dobivm dijareiške grčeve. Ali, ja ću zasrati svoje gaće, a spomenuti je zasrao Zadar i širu okolicu.

 3. Ne samo Zadar, nego i Split i bilo koji drugi grad u HR osim dakako Petrinje, Gline i Siska kojima je ( kao što se vidi u ovoj tragediji potresa ) Bog davno okrenuo ledja a egoizam i pohlepu odgovornih za gradnju kuća povratnika stavio na pladanj svehrvatske nebrige moćnika…….
  Spominjete ” bića posluha ” KAO NEPOTREBNA BIĆA I DIO MASE !
  Pitam se, nismo li svi, uključujući i Vas, dio te mase , jer, u Petrinjskom slučaju graditelji su bili poslušnici sustava, preseljeni i doseljeni poslušnici sudbine, a oni koji su radeći potkradali ( vrlo kontradiktorni zvuči ) oni, kojima je OMOGUĆEN rast i odbacivanje PROŠLOGA SEBE, jer u novonastalim prilikama , neki od ovih zaista su “rasli” i prerasli čak sebe u imovinskoj formi.
  Toliko o “rastu” u prilikama, koje pogoduju !

  “Studentima redovito govorim da razvijaju brigu prema društvu u kojem će se slobodno i nepredvidivo moći razvijati njihova egzistencija, bez izvanjskih naloga kakva bi ta egzistencija trebala biti.”…….C/P
  Nemoguća misija, profesore……..Jer, tko god je dosegao intelektualni status da nekoga PODUČAVA , da ga se zbog toga cijeni i PLAĆA ne može tako govoriti…..Farsa je to vaše uvjeravanje studenata da se egzistestencija može postići bez izvanjskih naloga…………jer i status sveučilišnog profesora je egizistencija po zasluzi NEČIJOJ ( ne samo svojoj ) stečena…….IZABRANI ste, to je dovoljno za ovu moju misao

  Uzeli ste primjer Kalmete, vječnog prisutnog nakon svih stranačkih mijena !
  To mora biti tako , jer, predsjednici stranke odlaze ,a Kalmeta ima funkciju “kamena temeljca” : on je utvrda slična sv.Stošiji, Forumu , Donatu……nešto, što je u Vašem gradu statično , što čuva “desnu” stranu koju Zadar treba i voli.

  I još jedna moja primjedba na Vaš tekst:
  zbog traga u javnosti kojega ste ostavili zaslužni ste PRVENSTVENO VI, ali ne zanemarite , da su Vaše ambicije k boljem i promjenama dovele Vas na listu Sabora, na listu potencijalnih kandidata za Predsjednika i na listu eminentnih kolumnista kritičara ovoga sustava i da sve što ste napravili ostaje Vaše zadovoljstvo izlaska iz ljušture običnosti i egocentričnosti SAMO RIJEČIMA jer djela su nemoguća misija zbog svih onih “iznad” koji obećavaju i odlučuju ” u ime naroda”

 4. Lavinija UNIŠTA.

 5. @du auch : usridu, rekli bi Alkari, ali priznajem ————-ni za što !

  • Frog on 12.02.2021 at 11:12

  du auch, ne mogu se složiti da je Lavinija pogodila uništa. Sa nekim dijelovima njenog teksta se ne slažem, napr da Kalmeta ima funkciju kamena temeljca,da čuva desnu stranu. ali mi je zato odličan drugi pasus njenog teksta. Da se razumijemo, najveća većina građana Hrvatske koji su visoko obrazovani, taj stupanj obrazovanja su postigli uz svoj rad i učenje,pomoć obitelji i jako veliko učešće države Hrvatske. Zato smatram da svi oni koji su visoko obrazovanje stekli na teret hrvatskih poreznih obveznika,imaju moralnu obvezu nešto vratiti svojim građanima. Naravno nešto više od svoga profesinalnoga rada za koji su plaćeni.Suhoparna teoretičarska rasprava, filozofska je u redu, ali ako ne polučuje konkretne rezultate, nema u konačnici smisla. Takvo akademsko lamentiranje može biti korisno i zanimljivo u društvima razvijene demokracije, vladavine prave i solidnog standarda građana.

 6. @Frog…….drago mi je kad naidjem na slično mišljenje : ali ovo što kažeš je bit svakog Vučetićevpg teksta koji ima filozofsku podlogu, savršenu intonaciju znanstvenika-kolumniste , sveučilišnog profesora koji zna što ne treba, no ipak živi i radi po postulatima koje zadaje uredjena i uljudjena država………

  ” Takvo akademsko lamentiranje može biti korisno i zanimljivo u društvima razvijene demokracije, vladavine prave i solidnog standarda građana.”……….ovo je tvoj dio koji objašnjava i “zaključava” konačnicu

  @du auch…………očekujem tvoj komentar kojim ćeš poništiti naše……Inače, zbilja ostaješ UNIŠTA

  • Frog on 13.02.2021 at 14:58

  Lavinija,koliko kužim, ti si iz Splita, zato ću ti pokušati opisati našu situaciju u Brodu.Duspara je gradonačelnik od svibnja 2005.g do danas. Za to vrijeme upravljao je sa cca 2.5do 3mlrd kuna gradskog proračuna. Za jadni Slavonski grad ,to su ogromni novci. Žalosno je da je tim novcima jako malo pridodano sredstava EU fondova i države. Grad ima razvojnu agenciju, koja je premalo uključena u pripremu projekata za apliciranje prema EU fondovima. I to zato što je pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo kočničar rada te agencije.Duspara joj to dozvoljava, a zašto, ne znamo. U isto vrijeme, Duspara se posvađao skoro sa svakim sa kime je mogao, od ministara, dužnosnika Vlade i službenika iz Grada. Grad ima,nama nepoznat broj sporova sa svojim, sada već bivšim službenicima.Posvađao se, točnije odjebao je i svoje političke simpatizere koji su ga i doveli na vlast. Vlast shvaća doslovce autokratski, tako da je neslušljivo pratiti na radiju prijenos sjednica gradskog vijeća. On je po struci liječnik anesteziolog, ali se “razumije” u sve: urbanizam,arhitekturu, financije,pravo. Na sjednicama mu nitko ne smije protivuriječiti, oporbu omalovažava, vrijeđa. Vrlo je osvetoljubljiv.Posebna priča su trošenja gradskog novca.Na neracionalne,nelogične investicije. Javni natječaji? Ajoj! Sve što može podijeli na manje zahvate tako da to ide u bagatelnu nabavu i direktnom pogodbom dodjeljuje svojim odabranim izvođačima. A onda neke i njih odjebe, valjda mu nisu išli niz dlaku. A zapošljavanje? Po nepotizmu, protekciji i političkoj shemi.Mogao bih toga nabrojiti još cijelu hrpu.On je nihilista normalnog života u Brodu. A za desert: Grad je oduzeo četvorici vlasnika u urbaniziranoj zoni građevinske parcele, veličine od 900 do 1100m2, bez rješenja, bez ikakve naknade za izradu pristupnog puta drugim objektima.

 7. Frog, ovo nije opis, ovo je fotografija. Zaista točno, koncizno i jasno. To je to! Samo si zaboravio reći tko ga podržava!

 8. FROG: ……..nisam iznandjena jer je izabran, ali sam začudjena koliko i zašto trpjeti takvu autokratsku vlas, ili bolje reći ———-doke ?
  Do sljedećih izbora ako je narod pametan, ako nije , onda po onoj Orwellovoj : “Svaki narod ima vlast koju zaslužuje””
  Dokle god vi imate ulicu Budakovu, a mi u Splitu smo je MAKLI iz naziva novokomponiranih ulica, dotle istrpjeti takvu samovolju : ide vam na ruku to, što gubi svoje poklonike a oporbu je izgubio i prije izbora…

  Ivane Mariću : a tko ga podržava je manje bitno od onih, koji ( ako znaju sve što @Frog spominje ) budu izašli na glasovanje……Onda podrška naspram kritične mase NE znači baš ništa………..

  • Frog on 13.02.2021 at 21:04

  Lavinija evo još jednog licemjerja našega gradonačelnika: proglasio ili je ishodio da se proglasi da je Slav. Brod grad prijatelj djece,a za najvećeg dijela njegovog mandata je iskazana vrišteća,alarmantna potreba za izgradnjom nove škole za djecu sa posebnim potrebama,tzv specijalna škola. Postojeća je derutna,neadekvatna,bez minimuma uvjeta za rad. Čudo da je već neka inspekcija nije zatvorila. Bili su čak i vrlo ozbiljni prosvjedi roditelja,prije par godina.Duspara im je
  izobećavao novu školu i ništa. On bi htio,ali neće Ministarstvo,Vlada itd. Zadnjih par godina je ulupao više od 40 mil kuna u tribinu stadiona, društvenog doma.te autobusnog kolodvora za koji je diskutabilana dokumentacija. Svi ti objekti su postojali,bili su već loši,ali mogli su potrajati još koju godinu. A u poticanje gospodarstva zanemariva sredstva.

 9. Nevjerojatno koliko politička funkcija neke ljude izobliči iznutra : pa i stranka iz koje takvi autokrati niču trebala bi znati da Duspara je možda bio dobar anesteziolog, ali ne i kvalitetan gradonačelnik ili je možda svoju metodu anestezije tako dobro razradio, da je većina Brodjana dobrano anestezirana, tek neki koji dižu glas nisu se uspavali.

  Jedno vrlo trivijalno pitanje: zna li on ( a zna sigurno) da se na ovom portalu spominje njegovo ime u negativnoj konotaciji, pa makar bili svi nikovi a ne imena ?

  • Frog on 14.02.2021 at 09:11

  Naravno da zna,čak sam uvjeren da u svojoj ekipi ima bar jednoga komentatora koji,naravno nastoji relativizirati naše(nisam jedini) utemeljene kritike. Ima on cijelu bulumentu kupljenih dupeuvlakača.

  • Frog on 14.02.2021 at 17:33

  Evo odgovora Ivanu Mariću: Ispočetka,2005.g su Dusparu u gradskom vijeću podržali, ustoličili hdzeovci, da ne bi komunjare došli na vlast. Očekivali su da će ga moći kontrolirati.Međutim Duspara se oteo, pa su hdzeovci isprovocirali vanredne izbore za gradonačelnika. Tu je pobijedio ,između ostalog što je imao veliku podršku Bosanaca porijeklom iz Bos.Posavine. Poslije toga su se hdzeovci pasivizirali a Duspara uz pomoć SDPa radi šta hoće. Sada većina neukih i neupućenih građana Broda kaže “kako nitko nije napravio za Brod kao Duspara”. To je u osnovi točno, jer nitko nije bio na vlasti 16 godina. Ali je napravio puno pogrešnog a premalo onoga što je mogao i trebao. Čak mogu reći kao rođeni Brođanin da je napravio nepopravljive štete u prostoru. Lavinija,tebi radi informacije, svi,ali baš svi gradonačelnici Broda, od 1991. su bili liječnici! Čak je jedan mandat Duspara bio gradonačelnik a dogradonačelnici su također bili liječnici. I to svi troje porijeklom iz Bos. Posavine !
  ,

 10. Blago vama Brodjanima s liječnicima u vrhu gradske politike………Samo se čudim onome što pročitam – da zrak kojeg udišete je iznimno loš a to, kao što vidiš, ni liječnici-političari ni dva dolaska KGK nisu uspjeli riješiti…….
  Nešto slaba medicina….

  • Frog on 14.02.2021 at 18:17

  Nema tu mjesta čuđenju, onima na vlasti nimalo nismo zanimljivi, Hdz zna da ne može osvojiti vlast u Brodu, Sdp se brine za sebe, a Duspara samo povremeno, kada ocijeni da mu neki istup oko zraka može donijeti neki politčki poen, malo zajauče. Grad Brod je odavno imao obvezu napraviti katastar zagađivača, kao podlogu za traženje rješenja oko našega zraka. Ali ništa nije napravljeno. I nečinjenje je grijeh,zar ne?

 11. Točno: nečinjenje onoga što možeš i moraš je nerad, a nerad je vrlo loša karakterena osobina pogotovo ako primaš visoka primanja kao što obično biva…

Odgovori