«

»

kol. 10 2017

Vagončić odnosa Hrvatske i Srbije

Proteklih dana odnosi dviju država na većoj su kušnji  zbog plasmana ovogodišnjeg uroda paprika i malina u Hrvatsku nego li zbog Oluje

Odnosi Hrvatske i Srbije podsjećaju na vagončić na roller-coasteru. Munjevito se gibaju gore-dolje, naglo skreću, gledatelju se čini da bi svakoga časka taj vagončić mogao iskliznuti iz tračnica, ali taj vagončić uvijek nekako uspijeva ostati u tračnicama, kolikogod nestabilan bio.

Tako je bilo i proteklih nekoliko dana, a nagla skretanja vagončića ovoga su puta bila doista iznenađujuća. Početak kolovoza već godinama nije dobro razdoblje za odnose Hrvatske i Srbije.

Sjena obljetnice Oluje tada se nadvija nad te odnose, a ove godine ta je sjena, usprkos svemu izrečenome posebno u Veterniku pored Novog Sada, bila neočekivano malena. U Veterniku su 4. kolovoza  patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrekli ono što se u Srbiji posljednjih godina redovito izriče o obljetnici Oluje.

Nema u tim govorima kritičke autorefleksije, sve se tumači kao da je sve započelo 4. kolovoza 1995. godine u pet sati ujutro, a to je bio trenutak kada je započelo nešto što je, kako smatra patrijarh Irinej, usporedivo s genocidom nad Židovima u Drugom svjetskom ratu.

Ove godine takve izjave nisu izazvale žučne reakcije iz Hrvatske, dapače jedva da su i izazvale ikakve reakcije, a posljedica toga jest to da vagončić odnosa nije krenuo strelovito nizbrdo. Koliko izgovorene riječi mogu unazaditi odnose Hrvatske i Srbije, svjedočili smo prošloga ljeta, baš nekako uoči »Oluje« kada je zbog kratkotrajne blokade pristupnih pregovora Srbije s EU-om bila tjednima angažirana verbalna teška artiljerija.

Proteklih dana odnosi dviju država na većoj su kušnji  zbog plasmana ovogodišnjeg uroda paprika i malina u Hrvatsku nego li zbog Oluje. Odluka ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da povisi cijenu inspekcijskog nadzora s 90 na 2.000 kuna uzdrmala je vagončić. Tolušić je uspio ujediniti zemlje regije, njihove ministre poljoprivrede i trgovine.

Oni su u Sarajevu u ponedjeljak usuglasili kontramjere koje bi, budu li provedene, od hrvatskog voća, povrća, mesnih prerađevina mogle stvoriti nove žrtve ovih neočekivanih prehrambenih regionalnih razmirica.

U ovom slučaju postoji i promatrač sa strane, Europska komisija, koja, kako je izvijestila agencija Beta, razmatra mehanizme u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju koji bi se mogli primijeniti ne riješi li se spor pregovorima.  Dakle, ako možda i ne postoji sudac, postoji netko tko bi u igru mogao uskočiti kao umješač.

Ovaj spor za sada ne pokazuje da ima potencijal narušavanja odnosa kao događaji iz ne tako davne prošlosti, ali trgovinske sukobe nikada, posebno u ovoj regiji gdje je početkom 20. stoljeća vođen carinski (neki bi rekli svinjski zbog najvažnijeg trgovačkog artikla) rat između Austro-Ugarske i Srbije, ne valja potcjenjivati.

Kompleksnost odnosa Hrvatske i Srbije u posljednjih je nekoliko dana utjelovio generalni tajnik predsjednika Srbije Nikola Selaković. Taj bivši ministar pravde u vladi Srbije protekloga se vikenda osvrnuo na izjave premijera Andreja Plenkovića o tome da je Olujom spriječena nova Srebrenica, a u utorak je komentirao mogućnost da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozove kolegu Aleksandra Vučića u službeni posjet.

U subotu je Selaković, koji logikom svog položaja govori prije svega ono što misli Aleksandar Vučić, kazao da ne zna što da kaže, a da ne upotrijebi grubu riječ o izjavi Plenkovića. »Da nisam na ovom mjestu, rekao bih da odavno od nekog bezobrazniju izjavu nisam čuo«, kazao je Selaković.

Svoje poznavanje stanja u Hrvatskoj i svoj stav o današnjoj Hrvatskoj (a to, valjda, posljedično znači i o njenoj vlasti) iskazao je ustvrdivši da bi pomirujuće bilo kada bi Srbi u Hrvatskoj mogli predati pismo na ćirilici, a da ne bude poderano, da pravoslavni svećenik ili vladika može proći ulicom, a da ga nitko ne psuje. Tri dana kasnije Selaković je kazao da će Vučić, ako dobije poziv Grabar-Kitarović, »kao čovjek dijaloga« taj poziv prihvatiti sa zadovoljstvom.

novilist

 

 

6 comments

Skip to comment form

 1. Ivan Marić

  Koja li dva preglupa naroda! Smije im se cijeli svijet.

 2. Vitrina

  Talični Tom Tolušić popustio! Gdje je bio? Nigdje! Što je napravio? Budalaštinu.

  Tolišiću, budalo! Isti si kao tvoje balkanske kolege. Budalo!

 3. Zambata

  Zašto ne slušate poljoprivredne proizvođače? Oni sve te inspekcije plaćaju, a osim toga ne smiju koristiti mnoga zaštitna sredstva, koja u Srbiji i BiH koriste.
  Zato jer nisu u EU, pa mogu.
  Nije Tolušić popustio, nego Plenki.
  U jednom danu zapišao je brkove dvojici najboljih ministara.
  Njegova se daska sapuna, ubrzano.

 4. milenijum

  zambata to su sve iz tvoje ekipe da ti iskeno kažem oni su tvoj mozak nasapunjali kada valjaš gluposti, sve je smišljena to igra ali to tvoj mozak ne može povezati

  1. Zambata

   Nisi nikad čuo da se igrači iste ekipe “pokefaju”?
   E, moj t’upane, teški.

 5. milenijum

  retardirani neka se tuku samo se mora znati gazda a ovdjega nema čista birtijaška tuča retardirani da zaboravih pozdravi todotiča i poravnaj si njegovu sliku iznad kreveta otišla ukoso

Odgovori