Ugledni građanin Bujanec

Problem nije u Velimiru Bujancu, već u činjenici da on spada u red ‘uglednih građana’, da ima svoju emisiju i da je bio gost na inauguraciji šefice države. A sve to više govori o našem društvu nego li o samom Bujancu

Provokativan i britak žurnalista Velimir Bujanec javnosti je poznatiji kao voditelj talk showa ‘Bujica’ na Osječkoj televiziji, po fotografijama iz mlađih dana na kojima pozira u nacističkoj odori te pravomoćnoj presudi vezanoj uz droge. Upravo je on tokom jučerašnjeg prosvjeda protiv branitelja okupljenih u šatoru u Savskoj 66 isplivao u prvi plan.

‘Idi tamo! Ti si s njima došo’, poručio je Velimir Bujanec novinaru ‘Indexa’ i rukom mu spriječio snimanje izjave Josipa Klemma, jednog od lidera prosvjednika u Savskoj. Ubrzo nakon toga novinaru Dariu Dalmaciji prilazi još nekoliko ljudi okupljenih oko Bujanca i Klemma, te mu poručuju da ‘ne provocira’ i da ‘ne snima’, na što im ovaj odgovara kako je na javnoj površini dozvoljeno snimanje. ‘Izgledaš ko da te voda donijela’, nastavlja Bujanec i novinara naziva ‘pedofilom’. Klemm završava svoje izlaganje o braniteljima koji ‘žele dobro za sve’, a Bujanec iz prvih redova poručuje prosvjednicima protiv ‘terora šatoraša’ s druge strane ‘da se operu’.

Sada kada smo ukratko prepričali sadržaj videa objavljenog na portalu index.hr

, ne bi bilo uzgred podsjetiti na lik i djelo izvjesnog Bujanca koji se ovom prilikom samopromovirao u svojevrsnog glasnogovornika podstanara iz Savske 66.

Krajem 2013. u osobnom automobilu Velimira Bujanca pronađeno je nešto manje od grama kokaina, za što je i prekršajno gonjen. Bujanec je, međutim, odgovarao i kazneno za ‘stavljanje u opticaj’ te droge. Konkretno, optužen je da je usluge prostitutke plaćao kokainom. Premda je na početku tvrdio kako mu je droga podmetnuta, ubrzo se nagodio s USKOK-om i priznao nedjelo, te je osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od tri godine.

U brošuri Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske stoji kako kokain drastično povećava samopouzdanje i daje čovjeku lažnu sliku o sebi, privid osjećaja moći i vlastite superiornosti. Ta droga, kažu stručnjaci, kod korisnika stvara paranoidno ponašanje. Bujanec, istini za volju, i nije neki atleta. No, gubi li ovaj ostrašćeni voditelj, omamljen mržnjom i rastućim nacionalizmom koji ga promovira u uglednika i daje mu na važnosti, svaki doticaj sa stvarnošću do te mjere da se upušta u komentiranje izgleda novinara i prosvjednika?

Optužbe o pedofiliji koje Bujanec vadi iz rukava također poprimaju sasvim drugu perspektivu kada u obzir uzmemo činjenicu da je upravo on osuđen zbog plaćanja seksualnih usluga kokainom. Obraćajući se novinaru ‘Indexa’, prijeti li i vrijeđa Bujanec baš njega ili možda vodi neku unutarnju borbu obračunavajući se zapravo sa samim sobom?

Problem zaista nije u samom Velimiru Bujancu, već u činjenici da on spada u red ‘uglednih građana’, da ima svoju emisiju i da je bio gost na inauguraciji šefice države. A sve to više govori o našem društvu nego li o samom Bujancu.

To je valjda model po kojem radikalna desnica vidi budućnost. Oni sa ‘slabijom’ optužnicom odredit će nepoćudne novinare, pa im zabraniti snimanje, a onda i pisanje i izvještavanje. Za one kojima se nešto ozbiljnija nedjela stavljaju na teret, rezervirane su i više pozicije. I to po modelu reciprociteta. Istovremeno, između reda uvreda i reda nasilja, s desnice stižu pozivi na dijalog. Kakav točno dijalog, s kime i o čemu, pitanje je koje se nameće nama, nešto manje ‘uglednim’ građanima.

portalnovosti

 

 

7 comments

Skip to comment form

 1. trebao si sinoč gledati bujicu vrhunac idiotizma izjava je bila sanaderova vlada je u stvari bila pupovčeva vlada maltenwe pupovac je bio na čelu vlade a sanader nevin nisam mogao vjerovati Tko forsira tog narkomana i pedofila

  1. @milenijum, spominješ Pupovca, a time i Srbe koje su HDSSB-ovci krvnički napali kao četnike, štiteći ratnog zločinca Glavaša.

   Vidi, nitko Pupovca barem na ovom portalu nije branio kao uglednog čovjeka, kao pripadnikia manjine. Nisu ga branili ni pripadnci te manjine. Zar ti to nije čudno da komentiramo nas davdesetak, a ostali, kojih se direktno tiču strašne optužbe, ne kažu ni riječi? Razumijem ja da se ljudima gadi komentirati, da se boje, ali, trebamo li mi non stop biti advokati?
   Sjeti se samo primjera zaposlenih u gradskoj upravi koje će Duspara otpustiti. Oni ni zucnuli nisu, a glava im je u pitanju. Ne mogu reči da će me ubuduće boliti k. za sudbine ljudi, ali ako oni samo ne mogu ispod teksta napisati bilo što, zašto bih i ja glumio majmuna.

   Tako je i sa Zgubidanom. Čovjek se bori za svoje ideale. Nije tolerantan i prijeti, ali zašto bih ja reagirao na njegove stavove. Odsada ću se javiti kao kritičar forme i načina na koji je nešto napisano. Zaboli me sadržaj.

 2. jagma ne kužiš jučer je pala izjava da je na čelu vlade u doba sanadera bio pupovac a ne sanader o tome govorim pitam jel to istina ako jedan voditelj to izjav

  1. Napisah ti, pa pročitaj još jednom, zbog koga i čega bih ja trebao dematirati te prljave laži. Neka se registrira neko iz HDZ-a ili neko iz SDSS-a i neka to komentira/obrazloži.

 3. Svi navalili na jadnog Bujaneca, a Sačića nitko ni ne spominje.

 4. ja predlažem ovo a imam glas od jagme pod hitno bujanca za direktora htv voditelja dnevnika i urednika jutarnjeg diler nrkoman izvanredna osoba za ta mjesto to bi bio vrhunac lijepe naše i demokracije svijetu bi pokazali kakva smo mi lijepa skladna i složna katolička država nema zatvora ukradeš trideset miliona kuna malo guliš krompir i vani si to je bit demokracije i slobode

 5. To ti je sjaši Kurta da uzjaši Murta. Nije govno nego se pas posra. Ovaj trenutni samo djeluje malo uglađenije, ali iz iste su oni mafijaško-drogeraške vreće. To je naš problem. Vidimo samo govno koje jako smrdi. Govno koje je kamufliralo svoj smrad samo što ne progutamo.

Odgovori