Tihana Tomičić: Nacionalistički slijepci

Velika je ovo poruka tamošnjem HDZ-u, koji bi s malo više poniznosti trebao primiti činjenicu da je upravo Komšić s toliko velikom razlikom pobijedio Čovića

Nikako ne smijemo dopustiti da Bosnom i Hercegovinom zavlada građanska politika, vikao je s predizbornog skupa ovih dana HDZ-ov Dragan Čović… Molim? Vratite snimku unatrag, dajte rewind još jednom!

Da, upravo je to politika koju je zastupao HDZ na izborima u BiH, jednako kao što su slično izjavljivali i predstavnici SDA te Dodikovog SNDS-a. Zvuči nevjerojatno, ali je istinito.

No, dok su SDA-ove i SNSD-ove vedete u ogromnom postotku dobile podršku svojih sunarodnjaka, Čovićev HDZ debelo je podbacio, a podršku je dobila druga, autonomnija opcija Željka Komšića.

Velika je ovo poruka tamošnjem HDZ-u, koji bi s malo više poniznosti trebao primiti činjenicu da je upravo Komšić s toliko velikom razlikom pobijedio Čovića.

Doduše, pogodovao mu je izborni zakon, koji je bosanskohercegovački Ustavni sud proglasio neustavnim, ali po kojem su se ovi izbori ipak proveli, pa su za Komšića mogli glasati i pripadnici drugih nacionalnih struktura, osim samo hrvatske.

No, svejedno, »velmoža« Čović trebao bi shvatiti što mu je narod rekao, a trebali bi to uvažiti i domaći HDZ-ovci na čelu sa samim Andrejom Plenkovićem koji se iščuđava nad ovakvim rezultatom.

Ipak se pokazalo da velik dio birača u BiH priželjkuje modernu, građansku državu. Stoga, proglasiti pobjedu Komšića štetnom za BiH i hrvatski narod u BiH sigurno je izjava koja se neće svidjeti Bruxellesu.

Znamo da hrvatski HDZ-ovci uvijek moraju podilaziti dijaspori i hercegovačkom HDZ-u od kojega financijski dobrim dijelom žive, ali takva je izjava ipak vrlo kratkovidna i nesmotrena, i pokazuje ukorijenjenost svake HDZ-ove struje u duboke nacionalne rovove u BiH. Ona je populistička, to je ono što HDZ u BiH želi čuti, no čini se da čak i ondje pušu neki novi vjetrovi.

Jasno da će nacionalističke stranke, SDA i HDZ na kraju naći kompromis i zajednički koalirati, za što su već počele pljuštati međusobne ponude, jednako kao što će na državnoj razini politika nenapadanja s Dodikom doživjeti opet neku vrstu detanta, dogovora o nenapadanju, dok će ovi proplamsaji šire, građanske politike vjerojatno doživjeti svaku vrstu opstrukcije nacionalističkih politika u BiH.

No, ipak Komšić će biti dijelom Predsjedništva BiH jer su birači tako rekli, koliko god se to ne svidjelo uskogrudnim nacionalističkim strankama koje BiH drže usidrenu u 90-im godinama prošlog stoljeća.

Politika u kojoj se u BiH glasa isključivo prema krvnim zrncima toj državi nikad ništa dobro nije donijela, ali činjenica da se najsnažnije tri stranke grčevito u kampanjama bore protiv svake natruhe građanske politike, zapravo je skandalozna.

Zadržavanje statusa quo u BiH dobro je samo u jednom pogledu – bolje je i to nego da se više ikada ponove stari sukobi i ratovi. No, osuđivati jačanje građanske politike kao štetne, doista mogu samo slijepci koji Bosni ne žele dobro.

 

novilist

 

 

8 comments

Skip to comment form

 1. “Nikako ne smijemo dopustiti da Bosnom i Hercegovinom zavlada građanska politika, vikao je s predizbornog skupa ovih dana HDZ-ov Dragan Čović… Molim? Vratite snimku unatrag, dajte rewind još jednom!”

  Dobro uočeno, čime hadezenjare zaglupljuju sitnozubu stoku.

 2. “Ipak se pokazalo da velik dio birača u BiH priželjkuje modernu, građansku državu. ”

  Kad je ova budaletina bila u Bosni, ako je ikada bila. Očito tekst osobe koja nema osnovna saznanja o temi o kojoj se nadobudno odlučila popovati.

  Situacija u BiH nikada nije bila dalja od moderne, građanske države, štoviše nakon ovih izbora je puno dalje od toga.

  RS je odavno đamahirija, a sad su uklonjene sve brane da to službeno postane i FBiH.

  Tree stooges su uništili svaku šansu oveoj državi, a njihovi nasljednici će ju rastočiti do kraja.

  U BiH na žalost nema niti jedne jedine opcije koja pomišlja na modernu, građansku državu.

   1. Ne razumijem kakve veze ovo ima sa stanjem u BiH?

    Ti doista misliš da Dodik i Izetbegović imaju na umu modernu, građansku BiH?

    Ti si onda veći tuljan od Komšića, koji samo glumi naivnost.

    Znači, ovo je za tebe autoritet:

    https://www.index.hr/vijesti/clanak/pogledajte-sto-pernar-lupeta-o-teoriji-evolucije/2019977.aspx

    Dobro je Maki, samo da znam s kime imam posla. Mislio sam da bar malo držiš do stručnih i znanstvenih pogleda na svijet. Možeš se uhvatiti u kolo s Pernarom i Elvisom Dusparom. I to užičko.

    1. Nije te zaustavilo. Što ti hoćeš zapravo zaključiti? Recimo ja, ne držim do nacionalističke politike u BH čiji su tvorci Tuđman, Šuaša, Izetbegović stariji i Karadžić. Što se posijelo, to se i žanje. Komšić je primitivac a la Dodik i njemu je Bosna na prvom mjestu. Ti bi volio da je to Čović. Oće kurac (u prijevodu na hrvatski: neće). I pročitaj to što je Pernar rekao.

     Pernar nije uvijek u pravu. Poznaješ li takvog čovjeka u svom životu? Ti prvi vrludaš, ovisno o temi, osobama, autorima itd. Pouzdan nisi, a očekuješ to od Pernara.

     1. Napokon se iu nečemu slažemo: Komšić je pozitivan koliko i Dodik.

      Razlika je samo u tome što je čudnovatim kljunašima to puno pozitivno, a meni je to tako malo pozitivno da se to zove jako negativno.

      Ma ti, Elvis, Pernar, Dodik i Komšić ste si baš pristala ekipa. RS ti je tu prijeko, napredna, moderna, poželjna. Ne kužim koji se kurac patiš ovdje s katolibanima, a samo trebaš priječi preko mosta i nikada se više osvrnuti na ovaj užas.

      Dabogda ti se ispunile želje pa ti nama živio u modernoj i naprednoj, građanskoj RS.

      Napokon si se odvažio javno obznaniti svoje idole.

      Dijagnoza je u tebe druže puno gorja nego sam mislio 🙁

      1. Pridružujem se Stalkeru poznatom dogmatičaru i kvaziintelektualcu!. Zemlja je ravna ploča!!! U Domovinskom ratu nije bilo zločina, protjerivanja!! Manjine žive na grbači hrvatskog naroda! Pernar je totalni idot!! Sbperiskop je sredstvo neprijatelja države!!! RS u Bih treba spaliti bacačima plamena!! Kommšić samo dopodne mrzi Hrvatsku!! Gradonačelnik Broda Duspara je ktitor (provjeri termin!)!! Slavica Lemaić, nezavisna zastupnica je samopromotivka. Urednika sbperiskopa čeka zatvor od 3 godine zbog javnog iznošenja istine o svom gradu i prvom gadu…

       1. trc ludi milojko

Odgovori