Sto godina samoće

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, javlja hrvatska štampa, u pariškom je Orsayu oduševila svojim outfitom, savršeno se modno uskladivši sa suprugom Jakovom.

Kraljevsko plavu haljinu s peplumom u struku, kojom je naglasila svoju vitku liniju, upotpunila je srebrnim štiklama i srebrnom clutch torbicom ukrašenom cirkonima, dok je suprug kravatu uskladio s bojom njezine haljine. Mnogo više rizika hrvatska je predsjednica preuzela sutradan, na ceremoniji organiziranoj na Elizejskim poljanama, odabravši – uz bež haljinu i kaput iste boje – štikle s uzorkom leopardova krzna.

Što još znamo o predsjedničinom boravku u Parizu? Znamo da je tamo, kako je sama izjavila, „obavila jako puno poslova“, znamo da je s predsjedavajućim Opće skupštine UN-a razgovarala o inicijativama za jednakost spolova, a s princem od Monaca o onečišćenju mora plastikom. Saznali smo i da je hrvatska predsjednica s domaćinom Emmanuelom Macronom u šali komentirala kako pada kiša svaki put kad se sretnu, kao što je padala i ljetos, u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi. Pa smo saznali i to da je Vladimiru Putinu prenijela pozdrave svoje kćerke Katarine, koja se na toj finalnoj utakmici neformalno družila s ruskim predsjednikom.

Ima li još? Ima: danima smo se smijali gafu velike svjetske agencije Getty Images, koja je fotografiju nasmiješenih Kolinde i Jakova na crvenom tepihu medijima prodavala potpisanu kao „hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović i njegova žena“.
I što još? I ništa još.

Zašto je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uopće bila u Francuskoj? Je li to u Parizu bio kakav panel o ekologiji mora, ili finale svjetskog prvenstva? Je li bio svjetski samit o pravima žena ili pak Paris Fashion Week, nekakva ekskluzivna Haute Couture modna revija?

Više se, eto, u hrvatskom javnom prostoru govorilo o garderobi Kolinde Grabar-Kitarović, nego o stotoj godišnjici završetka Prvog svjetskog rata, koja je u Parizu okupila osamdeset svjetskih državnika. Više je kontroverzi, rasprava i prijepora izazvao predsjedničin smioni izbor štikli s leopardovim uzorkom na bež haljinu, nego što se cijelu ovu stotu godinu u Hrvatskoj ukupno govorilo i raspravljalo o Velikom ratu, kako se svjetska klaonica zvala prije nego što je dvadesetak godina kasnije izbio drugi, još veći i još svjetskiji rat. Više su se tako po Hrvatskoj dijelile pozdravi i poruke Kolindine kćerke Katarine ruskom predsjedniku Putinu, nego pozdravi i poruke kataklizme završene 1918., koja se kao uvod u Drugi svjetski rat stotinu godina premetnula u posljednju opomenu za poremećeni svijet 2018.

Slabo je, eto, Hrvatsku dotakla 1918., veliki je svjetski rat prošao mimo nje. Stota godišnjica njegova završetka u Hrvatskoj je obilježena tek filmom Jakova Sedlara „Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918-2018: od Karađorđevića i Pribičevića do Pupovca i Vučića“. Da, i misom zadušnicom u zagrebačkoj katedrali, te izložbom u Hrvatskom povijesnom muzeju, pod naslovom „1918., prijelomna godina u Hrvatskoj“. Zašto je, međutim, 1918. prijelomna godina, o tome, eto, u Hrvatskoj nije pristojno glasno govoriti izvan Sedlarova diskursa.

Devetsto i osamnaesta, jasno, nije bila prijelomna samo za Hrvatsku. Ta je historijska godina prelomila i uobličila cijelo jučerašnje dvadeseto stoljeće i definirala današnju Europu, skiciravši njenu političku kartu onakvom kakva će biti stotinu godina kasnije. Raspale su se i nestale stoljetne carevine, zauvijek se iz historije ispisalo i slavno njemačko i veliko rusko carstvo, zauvijek u historiji nestali i austro-ugarski i osmanlijski imperij, a na njihovim razvalinama nastale brojne današnje države i državice.

Ovih dana tako od Pariza do Beča ulični čistači peru metropolitanske bulevare, vojska glanca topove za počasne plotune, štapski koreografi uvježbavaju vozače tenkova za svečane parade, a državni zborovi raspjevavaju himne i rekvijeme: pola Europe komemorira stotu godišnjicu besmislenog ubijanja, a druga polovica stotu godišnjicu državne nezavisnosti. Prije dva tjedna Češka i Slovačka su na velikoj vojnoj paradi u Pragu zajedno obilježile stotu godišnjicu Čehoslovačke, paralelno s centralnom svečanošću u Parizu velikim je mitingom u Varšavi nekidan proslavljeno stotinu godina državne nezavisnosti Poljske, a već sutradan u bečkoj je Državnoj operi svečano obilježeno i okruglo stoljeće Republike Austrije.

U Hrvatskoj, pak, 1918. je obilježena zapaženom predsjedničkom modnom revijom.

U velikom historijskom preslagivanju devetsto osamnaeste Hrvati pri tom nisu bili posve marginalni igrači, kakvi su bili četiri prethodne godine, izginuvši po Galiciji i Soči za Kaisera und Koeniga. Und za Kurac. Ako, naime, i nije bila isključivo hrvatski politički projekt, Jugoslavija je bila čedo hrvatske predratne inteligencije, domišljena u romantičnom idealizmu Ante Trumbića, Frana Supila i Ivana Meštrovića. Ako je i bila historijska zabluda, Jugoslavija je prije svega bila hrvatska historijska zabluda.

A država začeta 1918. ujedinjenjem sa Srbijom 1918. ispala je na kraju prilično ozbiljna politička i povijesna činjenica, koja će u sljedećih sedamdesetak godina, do pred kraj stoljeća, povremeno biti čak i važan svjetski igrač. Nije to, jasno, bila utopijska, idealna država – veći dio svoga postojanja bila je zapravo loša do očajna – ali idealna nije bila ni Čehoslovačka, Česima i Slovacima još uvijek dovoljno važna povijesna činjenica da je se sjete. Jugoslavija je Hrvatima još i važnija, pa ipak hrvatska javna rasprava o Jugoslaviji cijela stane u sat vremena imbecilnog Sedlarovog filma o Karađorđeviću, Pupovcu, Anti Tomiću i Miljenku Jergoviću.

Za koji dan će tako i narodima bivše Jugoslavije njihova stogodišnjica, ali to stoljeće slabo će se komemorirati i u Srbiji, gdje ga vide po prilici kao „stotinu godina hrvatskog terora nad Srbima 1918-2018“ – sa sve podnaslovom „od Trumbića i Supila do Meštrovića i Broza“ – a kamoli u Hrvatskoj. Štoviše, povijesni se kalendar namjestio tako da će samo par dana ranije pasti i okruglih sedamdeset pet godina Drugog zasjedanja AVNOJ-a 29. studenoga 1943. u Jajcu – rođendan Druge Jugoslavije, koja će Hrvatima doslovno dati državnost i još doslovnije nacrtati današnje granice – pa ipak Kolinda Grabar-Kitarović neće uz svoju haljinu s peplumom u struku tražiti za sebe štikle, a za Jakova kravatu.

Od 29. studenog do 1. prosinca Hrvatska će tupo šutjeti, veličanstveno nesposobna za civilizirani i trezveni razgovor o vlastitoj prošlosti, čak i kad je sedamdeset pet ili stotinu godina daleko.

Nakon završetka Prvog svjetskog rata za Hrvate nema više ničega, razjapila se u njihovoj povjesnici golema crna rupa o kojoj znaju manje nego o ranosrednjovjekovnoj Tomislavovoj Hrvatskoj. Više Hrvati čitaju Konstantina Porfirogeneta nego Miroslava Krležu, svakako mu više vjeruju, pa danas nitko ne zna niti se pita zašto su, recimo, Splićani 20. studenoga 1918. onako oduševljeno dočekali srpsku vojsku pod vodstvom majora Stojana Trnokopovića, i zašto se, primjerice, Alojzije Stepinac tih dana kao dobrovoljac prijavio u Jugoslavensku legiju, pa otišao na Solunski front i vratio iz Srbije kao potporučnik kraljevske vojske.

Stotinu godina nakon što su vođeni romantičnim idealizmom poput gusaka u magli požurili u Beograd, 2018. godine Hrvatima je romantični ideal – Austro-ugarska monarhija. Novu ribarsku luku u Klenovici kod Rijeke ministar mora i prometa Oleg Butković ovoga je ljeta otvorio rekavši kako se „ovoliko na obali nije gradilo još od Marije Terezije”, austrijske carice koji tjedan kasnije sjetila se i ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, pohvalivši se s dvadeset milijuna eura iz europskih fondova za hrvatske bolnice riječima kako „ovolika sredstva u hrvatsko zdravstvo nisu uložena još od Marije Terezije“, a prije koji tjedan i splitski je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, otvarajući radove na širenju trajektne luke, ustvrdio kako „toga nije bilo od Austro-Ugarske“.

Onda je 1918. austrijska carevina prdnula u čabar, i Hrvatima je započelo „sto godina srbijanskog terora“, sto godina samoće u onoj golemoj, gluhoj crnoj rupi, mimo Europe, svijeta i vlastite povijesti. Na čijem kraju će slobodna i suverena austrougarska Hrvatska bljesnuti u Parizu srebrnim štiklama i srebrnom clutch torbicom ukrašenom cirkonima.
Što Hrvati, prema dostupnim povijesnim izvorima, nisu vidjeli od Marije Terezije.

N1

 

 

13 comments

Skip to comment form

 1. Dežulović je živući genije.

 2. Jugoslavija je za Hrvate bila noćna mora.Nisu je voljeli ,nametnuli su im ju ,a izbora nije bilo.Stiskali su ih Srbi sve pod stigmom ratnih gubitnika ,a poslije drugog svjetskog rata još i više ,iako su Hrvati bili na strani pobjednika u tom ratu.

  Danas kada je RH suverena,kada se oporavlja od srpskih razaranja , bez nadoknađene odštete,usto izgradivši im kuće koje i danas otplačujemo,opet trpimo srpska lamentiranja o fašizmu i nacizmu.Zadnji nacizam koji je Evropa vidjela bio je srpski nacizam devedesetih .Pod nacističkom i fašističkom parolom kako svi Srbi trebaju živjeti u jednoj državi izvršena je agresija na sve narode bivše Jugoslavije.Stvorena je tako nacistička tvorevina,etnički potpuno očišćena teritorija Republika Srpska.

  1. Amen

 3. @warum, još sinoć, oko 23 sata, pokušao sam promijeniti lozinku, kako bih ti žurno odgovorio, ali, uspio sam, evo, tek jutros.

  Iako je lobotomija napuštena kao medicinska sramota, jedino taj postupak može smiriti tvoje niske strasti. Problem je samo u tome što se ista na tebi ne može upotrijebiti, jer ti imaš malo mozga, a prednji čeoni režanj, zadužen za kognitivne funkcije, kod tebe ne postoji.

  Dakle, lobotomija otpada, ali preostaje umobolnica, luđačka košulja i tapecirana ćelija.

  1. Tebi nisu mogli napraviti lobotomiju, jer kad su ti tikvu otvorili ustanovili su da nemaš nimalo mozga, pa su se u nastalu šupljinu pokenjali.

   1. Došao si mi na zicer, nepozvan i s osjećajem da imaš pameti i smisla za humor. A ti si samo nekulturan. Za razliku od waruma koji je za ludnicu, ti si za gerontološki odjel. Tebi treba gerontodomaćica, jer ideš pod sebe, jer sereš neumjereno, misleći da je portal guska i patka. Ti si nemoćni, ali drski starac koji misli da je u redu, a ne može izvršavati osnovne potrebe. Žalim te, ali, što ćeš, ne može te se u smeće baciti, pa te se trpi.

    1. OK, priznajem da ponekad nisam baš previše fin.
     Zato si ti kulturan u tri pičke materine.
     I budimo iskreni, na žalim te, nimalo.

 4. Jadničak,toliko je slabušan da samo nemušte uvrede sastaviti zna.A zašto ti direktni ne potpišeš svoj poznatiji nick,stid te .Iznio sam istinu koju zna cijela svjetska javnost ,ali hrvatski politički establišment nije dugo znao to iskoristiti.A što ti misliš zašto su Srbi danas najveći negativci u svijetu,zato što su laži pročitane.. .

  1. Vidim da ti na portal dolaziš na “lekarski”. Ipak, malo vajde od toga. Teško je s pacijentima koji uporno blebetaju isto. Narazumljiv si, napadaš, tražiš sukob, sklon si napadima na drugoga; nasilan si, nasrtljiv. Većina Hrvata stidi se čovjeka koji tvrdi da je normalan, a za ludnicu je. Sva sreća što te se može vezati i koliko toliko imobiliziranom reći da si sramota naroda svoga, jer širiš luđačku mržnju. Zbog mržnje si odstranjen kao komentator, ali tebi vrag ne da mira. Jebi ga, ti samo nastavi, ti i dalje lupaj glavom o zid mira i tolerancije.

 5. Istina zna boljeti,ali za to je kriva hrvatska medijska javnost koja vam uvijek titra, a rijetko kada saspe u lice.Da ,za normalan svijet znano je da su Srbi pod geslom kako svi Srbi moraju živjeti u jednoj državi izveli posljednji nacistički i fašistički zločin u Evropi napavši goloruke narode.RS čija genocidnost potvrđuje te zločine na diku vam je.Argument na argument naravno nemaš.

  1. Poručujem osoblju umobolnice: vežite ga čvršće.

 6. Stalkeru,ti znaš da je zatiranje istine ili čak i ravnodušnost prema razlikovanju istine od laži preduvjet fašizma.Stoga mrcino stara vadi glavu iz pijeska i nosi je ponosno bar ovih par godina kao što je nose mnogi čestiti Srbi u Hrvatskoj.

 7. Domaće nacional-patriote su izuzetni ljudi. Ugledni uzoriti građani čija briga o susjedima i bližnjima ne ostaje nezapažena. Pogotovo se ističe njihov humanitarni rad na potezu od birtije preko kladionice do kockarnice. Kulminacija njihovog stvaralačkog rada dolazi do izražaja u komentatorskim ćelijama gdje se bore i zalažu za istinu o narodno-oslobodilačkom ratu bez kojeg sav ovaj ekonomski i duhovni uspjeh naše zemlje ne bi bio moguć.

Odgovori