Skandal na skandal: Kuščević ukida sukob interesa

Ne treba, dakle, više nimalo sumnjati u to da ova vlast želi pretvoriti Povjerenstvo za sukob interesa u još jednu papirnatu, odnosno posve bezubu instituciju koja nema više nikakvoga alata da se suprotstavi koruptivnim gadostima kojima se dovijaju pojedini predstavnici naše dužnosničke elite. 

Treba stvarno imati obraza da se kastrira Zakon o sprečavanju sukoba interesa upravo usred afere Hotmail, koja je javnosti pokazala power point sukoba interesa u njegovom najplastičnijem i najprljavijem uprizorenju. No upravo iza toga stoji ministar Lovro Kuščević, zvani »hvaljenisusimarija«. Nakon starih zahtjeva iz Bruxellesa da se oštrijom regulativom maksimalno suzi prostor za sukob interesa, a koji su Hrvatskoj upućeni još prije ulaska u EU, iz Kuščevićeve je radionice ovih dana lansiran nacrt zakona koji bi u toj njegovoj varijanti bilo najbolje posve ukinuti.

Kuščevićevo je ministarstvo, naime, naprosto ukinulo sve definicije netransparentnog, nepoštenog i prijevarnog postupanja dužnosnika koje stoje u sadašnjem zakonu. Nema više ni prijetnje novčanim kažnjavanjem prestupnika, ona je ostala samo kao upozorenje onima koji lažu u svojim imovinskim karticama ili ih uopće ne predaju. Svi drugi prekršaji iz domene sukoba interesa, koje je, dapače, trebalo i dodatno konkretizirati, sada su izbrisani. Nisu više pobrojeni, naznačeni, ni opisani.

Umjesto popisa i opisa, Kuščevićev novi zakon ostaje na krajnje paušalnoj preporuci dužnosnicima da privatnu korist ne stavljaju ispred javnog interesa. Ali kad treba objasniti što to sve uključuje – kao što čini svaki zakon o bilo kojoj materiji – tu nastaje totalna praznina. Nije čudo da predsjednica saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa više nije mogla biti Dalija Orešković, koja je predlagala niz pooštrenja sadašnjeg zakona iako je on, kako se sada vidi, pravni gigant prema ovoj Kuščevićevoj spaćki.

Ne treba, dakle, više nimalo sumnjati u to da ova vlast želi pretvoriti Povjerenstvo za sukob interesa u još jednu papirnatu, odnosno posve bezubu instituciju koja nema više nikakvoga alata da se suprotstavi koruptivnim gadostima kojima se dovijaju pojedini predstavnici naše dužnosničke elite. Čujemo jučer, od nje same, da sve ovo uopće ne razumije ni nova predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković koju je postavila saborska većina, a ni članovi njenog tima. Vjerojatno sada pomišlja da su je gadno zloupotrijebili. Jer, ako dužnosnicima koje plaćaju porezni obveznici više ništa neće biti zabranjeno, što bi pošten čovjek uopće imao raditi u Povjerenstvu?

A Kuščević je prebrisao zabranu primanja ili iznuđivanja darova u bilo kojem obliku, što je po definiciji uvijek povezano s visokim funkcijama. Nema više ni odredbe da dužnosnici ne smiju utjecati na javnu nabavu ili obećavati nekome ugovore ili zaposlenja. Ispalo je i poglavlje o zabrani korištenja povlaštenih informacija u privatne svrhe, kao i zabrana tvrtkama u vlasništvu i suvlasništvu dužnosnika i njihovih obitelji da ulaze u poslovne odnose s državnim tijelom u kome je dužnosnik zaposlen. Ima toga još i još.

Neki vanjski članovi radne skupine osupnuti su i pitaju se što će biti dalje. Ali od tog razmišljanja i uzdisanja iza zatvorenih vrata nema ništa. Ima smisla jedino to da, iz pozicije stručnjaka i odgovornih intelektualaca, izađu pred hrvatske građane i da im jasno kažu što im se sprema. Pa ako Kuščević i ova vlast smatraju da se zdravom razumu javnosti mogu ovako rugati, neka se onda igraju sami.

 

novilist

 

3 comments

  1. Slučajna država- skandali to nisu.

  2. Kuščević je bastard koje štanca otac sustav. Majka mu je hrvatski mentalitet.

  3. HDZ je uvijek znao sto zeli, od privatizacije do sada, i to im je jako dobro islo. Za razliku od ” odlucno mozda” koji bi malo uveli reda, a malo ne bi…

Odgovori