Predzimska noćna mora

Strašne slike iz izbjegličkog kampa u Bihaću u BBC-jevoj reportaži spadaju u potresnije prizore našega stoljeća. Dječja lica u krupnom planu, uglavnom mladi ljudi, dolaskom zime naći će se u paklu. ‘Da mi kažete da moram ovdje prespavati samo jednu noć, to bi bila moja najgora noćna mora’, kaže humanitarka Indira Kulenović

Otvoreno, HRT, 21. listopada, 22:00
Stalan u tom studiju samo Bauk jest! Uz Arsena, standardnog člana ekipe ‘Otvorenog’, na teren su istrčali Pero Maldini (po učestalosti pojavljivanja puše Bauku za vrat), Ivica Relković (on je odmah iza Maldinija) i Ante Sanader, a po studiju je zujao i Damir Smrtić, umjesto kojega je mogao biti postavljen i automatski pilot, ne bi čovjek primijetio nikakvu razliku. Takve urednike i voditelje prve će moći zamijeniti robotizirani spikeri, koji u Kini već naveliko delaju.
Tri bijela muškarca u poziciji moći, uz vlast, jedan iz takozvane opozicije za ukras i legitimaciju, sve stalni abonenti, i to je to. Fenomen Baukova gostovanja u ‘Otvorenom’ zasluživao bi posebnu analizu kad bismo imali vremena prebrojati sve njegove nastupe u ovoj godini, no to bi potrajalo. Dodamo li Maldinija i Relkovića, možemo proširiti konstataciju na opću rutinu javnog servisa – na njemu dominira klasično krivinašenje, medijski luftbremzeraj, oportunizam udžbeničkog tipa. Nema tu otvaranja važnih tema, traganja za istinom, kritike ili čega sličnog nalik na novinarstvo. Ukratko, blago Šprajcu s takvom konkurencijom…

BBC, 24. listopada
Strašne slike iz izbjegličkog kampa u Bihaću spadaju u potresnije prizore našega stoljeća. Dječja lica u krupnom planu, uglavnom mladi ljudi, dolaskom zime naći će se u paklu: kamp je okružen minskim poljem i nalazi se na mjestu gdje je prije bilo kemijsko odlagalište, a oni spavaju iznad gole zemlje, na željeznim krevetima. ‘Da mi kažete da moram ovdje prespavati samo jednu noć, to bi bila moja najgora noćna mora’, kaže humanitarka Indira Kulenović, a ona je stalno tu, sve zna, nije netko tko prvi put vidi ove prizore. Oni koji uđu još su sretnici, jer migranti koji sada pristižu više ne mogu ući, moraju spavati vani. U prilogu vidimo i policijsku patrolu koja iz autobusa izbacuje neku obitelj s malim djetetom. Oni su uredno kupili kartu, no badava: policija ih odvodi u nepoznatom smjeru, bez obrazloženja. Bogu za plakati. Komentari masovne publike unisoni: to je vojska za islamizaciju Europe.
Reportaža se može pogledati na webu, a valjalo bi, nasuprot dominantnom strahu od migranata, razmisliti o tome je li Zapad (iz humanitarnih i demokratskih razloga) prije tamo poslao svoje vojske ili su vojske migranata prve krenule na Zapad. Libija, Sirija, Irak, Afganistan, niti jedna od tih intervencija nije popravila stanje nego ga je samo pogoršala. A sad se posljedice vraćaju, poput posljedičnog bumeranga, u rodna mjesta nevolje, via Bihać, Bosna i Hercegovina.

Novi dan, N1, 25. listopada, 09:00
Miro Kovač, jedan od pretendenata na predsjedničku poziciju u HDZ-u, iznosi zaprepašćujući prijedlog – on bi zatvorio sjednice Vlade za javnost. Kaže da je takva praksa i u većini zapadnih zemalja. Mi smo dosad bili previše transparentni. On je već Timu Oreškoviću predlagao da ukine tu praksu, ali Kanađanin nije htio. Juriš HDZ-ovaca na institucije počeo je sa sudovima, a završio s… Ma vraga je završio, ništa još nije završilo; to je jedan od ključnih razloga samouništenja ove zemlje i egzodusa mladih ljudi u inozemstvo. Zadnja meta iživljavanja je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, jedna od rijetkih institucija koja radi svoj posao. Miro Kovač pak u većem dijelu svoje političke egzistencije nalikuje na stroj za izbacivanje glinenih golubova – on serijski lansira fraze, u točno predvidivom ritmu. ‘Hrvatske institucije rade svoj posao’, ‘hrvatski građani poštuju hrvatske institucije’, ‘demokracija je vladavina naroda’, i tako dalje i tomu slično.

Vreme televizije, RTS, 26. listopada, 10:00
Omiljeni TV lik vašeg TV kritičara, Timothy John Byford, ukazuje se u vremeplovu RTS-a s tadašnjom suprugom, Milom Stanojević Byford – pričaju o kultnoj dječjoj seriji ‘Neven’. Byford kaže da je radeći neku emisiju naletio na dječji list ‘Neven’, koji je genijalni Jovan Jovanović Zmaj uređivao i štampao u Novom Sadu i Zagrebu. ‘’Neven’ je bio bolji časopis za djecu od bilo kojega koji sam vidio u Engleskoj’, kaže TJB pa dodaje, ‘odmah sam vidio da je čika Jova svjetski čovjek i čovjek za sva vremena.’ Radeći seriju ‘Neven’, mlađahna je autorska ekipa uživala, doznajemo od Mile, a za vrijeme snimanja serije rodilo se osmero djece – mnogi glumci, od Pere Kralja do Dragana Zarića, postali su očevi. ‘’Neven’ je bio nešto novo za sve nas, vjerovali smo da radimo nešto dobro’, kažu Timothy i Mila. I bilo je dobro, pače genijalno – svaki je kadar te dražesne serije dostojan Zmaja. Hvala Byfordu, po tko zna koji put, i ekipi, nema para kojima se to može platiti.

portalnovosti

2 comments

  1. Otvoreno, HRT, 21. listopada, 22:00

    … na teren su istrčali… Rašeta zna sve trikove dobrog stila.

  2. Novi dan, N1, 25. listopada, 09:00

    Boris Rašeta sažima tako što definira probleme kao juriš hadezeovaca na institucije. Moćna slika o razornom djelovanju zločinačke organizacije.

Odgovori