Povećati plaće povećanjem rada

Ministar obrazovanja donio je Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi koji ne sadrži nikakve promjene u odnosu na predloženi nacrt.

FOTO: Justin Taylor

Javna rasprava o Pravilniku o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi trajala je do 9. ožujka. Umjesto objave pristiglih komentara, primjedbi i prijedloga na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, aktualni ministar 17. ožujka donio je Pravilnik koji, kako ispada, ne sadrži nikakve promjene u odnosu na predloženi nacrt.

Prvi dio Pravilnika, članci 1-23, odnose se na sljedeću školsku godinu, dok su članci 24-53 prijelazne i završne odredbe koje se primijenjuju do kraja ove školske godine. Ukratko, što se tiče norme učitelja i stručnih suradnika, od sljedeće se godine ukida plaćeni rad učitelja glazbene kulture za vođenje pjevačkog zbora, plesnog ansambla i orkestra, učitelja likovne kulture za poslove estetskog uređenja škole, profesora tjelesnog odgoja za vođenje sportskog kluba ili školskog sportskog društva, nastavnika tehničke kulture i informatike za dodatne sate i predmetnih nastavnika za vođenje učeničkih zadruga.

Pojednostavljeno, u osnovnim će školama bez posla ostati barem jedna osoba, minimalno će ih pet prijeći na nepuno radno vrijeme, tome treba dodati i povećanje norme odnosno tjednih radnih obaveza učitelja koji uspiju ostvariti puno radno vrijeme te posljednje, no ne i najmanje važno, najvjerojatnije ukidanje svih nabrojanih izvannastavnih aktivnosti učenika.

Primjera radi, u Republici Hrvatskoj registrirane su 332 školske zadruge koje zahvaljujući novom pravilniku ili više neće postojati ili će ih voditi učitelji s već preopterećenom satnicom, a koji za taj rad neće biti plaćeni jer vođenje školske zadruge više ne ulazi u tjedne radne obaveze učitelja. Kolika će šteta time biti nanesena samim učenicima, čija će školska satnica biti temeljena na stjecanju znanja koje se tiče isključivo “činjenica”, a ne više toliko vještina ili iskustava, kreativnog rada ili kritičkog mišljenja, za sada je nemjerljiva.

Nakon učitelja i stručnih suradnika, na redu je administrativno i tehničko osoblje. Djelokrug rada odnosno broj zaposlenih ljudi na mjestima tajnika, administratora, kuhara, domara i čistača odsada će se računati prema broju učenika odnosno kvadraturi školske površine, a njihove će ugovore o radu najvjerojatnije preuzeti državno poduzeće tijekom prijelaznog perioda, nakon kojeg ih preuzima privatna firma. Javna rasprava o Pravilniku djelokruga rada tog školskog osoblja također je bila otvorena do 9. ožujka, no ni ona nije polučila objavljene prijedloge ni komentare na stranicama MZOS-a.

Nadležno ministarstvo ponavlja činjenicu smanjenja broja učenika u svim školama kao osnovni argument za smanjenje broja zaposlenih, a povećanje norme onima koji uspiju zadržati radna mjesta naziva “povećanjem plaće”. Time, ističe MZOS, “Vlada pokazuje da joj je unatoč teškoj gospodarskoj situaciji u zemlji koja nalaže mjere štednje obrazovanje na prvome mjestu”.

Izvor: kulturpunkt

 

Odgovori