Poraz civilizirane desnice

Nakon što se prije nekoliko mjeseci odrekla ustaškog pozdrava »Za dom spremni« o kojem je ranije govorila kao o starom hrvatskom pozdravu, tvrdeći da su je njezini savjetnici doveli u zabludu, predsjednica je sada ponovno legitimizirala ustaški pozdrav, uvjeravajući da »nijedan pozdrav pod kojim je branjen Vukovar ne može biti kompromitiran«.

Prije nekoliko godina u Hrvatskoj su se prvi put pojavili konzervativci novoga kova koji su bili nezadovoljni ne samo našom ljevicom, nego i desnicom. Ti su ljudi budili nadu da bi i Hrvatska jednog dana mogla dobiti civiliziranu i normalnu desnicu, premda se to ubrzo pokazalo iluzornim. No, ipak vrijedi spomenuti konzervativce poput Stjepe Bartulice, nekadašnjeg savjetnika predsjednika Ive Josipovića i kojeg Josipovićeva nasljednica Kolinda Grabar-Kitarović nije zadržala na Pantovčaku, a koji su upozoravali kako hrvatska desnica zapravo nema veze s konzervativnom idejom i živi u starim okovima.

Dok je Bartulica uvjeravao da nacionalno nije ono što nas primarno određuje, zauzimajući se za konzervativne političke vrijednosti i osobito ekonomski konzervativizam i liberalizam, naša je desnica primarno nacionalna, odnosno nacionalistička. A to znači u osnovi proustaška i antisrpska, iako ustaštvo i antisrpstvo nisu uvijek bili u prvom planu, nego su se, politikantski, što je karakteristično za nedemokratske stranke i pokrete, izvlačili i potencirali u skladu s političkim potrebama.

U tom je pogledu naša desnica dijametralno različita od tradicionalne konzervativne i demokršćanske desnice na Zapadu, koja je neusporedivo liberalnija i civiliziranija, pogotovo u Njemačkoj i Francuskoj. Za razliku od njemačkih demokršćana, hrvatski »demokršćani« otvoreno raspiruju etničku mržnju i šire netrpeljivost i netoleranciju, osobito prema Srbima, što je u zapadnoeuropskim zemljama, kada je riječ o strankama desnog centra, uglavnom potpuno nezamislivo, pogotovo u ovako radikalnoj formi kao u Hrvatskoj.

Pritom valja naglasiti kako je hrvatska desnica, pa čak i ona koja sebe smatra desnim centrom, u mnogim elementima i po političkim vrijednosti ekstremnija i od europske ekstremne desnice. Uzmimo kao primjer europsku desničarsku heroinu Marine Le Pen. Dok Marine Le Pen svoj uspjeh posljednjih godina u Francuskoj umnogome temelji na radikalnom zaokretu i napuštanju notornog antisemitskog nasljeđa svoga oca, pozicionirajući svoju ekstremno desnu stranku bliže centru i političkom mainstreamu, hrvatska desnica posljednjih nekoliko godina – a osobito posljednjih nekoliko tjedana – ponovo je postala naglašeno etnocentristička i antimanjinska, otvoreno zagovarajući ustaštvo i etničku mržnju.

Ovdje, naravno, ne mislimo na marginalnu desnicu u Hrvatskoj, nego na glavnu struju te političke opcije, a to je, naravno, HDZ. Hrvatska predsjednica i kandidatkinja HDZ-a na skorim predsjedničkim izborima Kolinda Grabar-Kitarović svoju kandidaturu odlučila je objaviti u notornom proustaškom Hrvatskom tjedniku, neukusno i infantilno moralizirajući nad likom i djelom ustaškog zločinca Ante Pavelića. Nakon što se prije nekoliko mjeseci odrekla ustaškog pozdrava »Za dom spremni« o kojem je ranije govorila kao o starom hrvatskom pozdravu, tvrdeći da su je njezini savjetnici doveli u zabludu, predsjednica je sada ponovno legitimizirala ustaški pozdrav, uvjeravajući da »nijedan pozdrav pod kojim je branjen Vukovar ne može biti kompromitiran«. Najgore je što ovdje nipošto nije samo riječ o sada već poslovičnoj neuravnoteženosti i neumjerenosti hrvatske predsjednice, nego o općem stanju u zemlji.

Paradiranje hosovaca u crnim uniformama u Kninu uz ustaški pozdrav i Thompsonov splitski koncert uz isti pozdrav, svjedoče da je ustaštvo u Hrvatskoj danas potpuno legitimizirano, normalizirano i prihvaćeno, o čemu ponajbolje svjedoči odsutnost bilo kakve reakcije policije, uz sramotno odobravanje i opravdavanje vladajuće politike. Kada je predsjednik Josipović u izraelskom Knessetu prije nekoliko godina govorio o ustaškoj zmiji koja ne spava, desničari su na njega nasrnuli kao na veleizdajnika, iako se sada vidi koliko je bio u pravu. Ustaštvo predstavlja negaciju demokratske Hrvatske, a naknadno opravdavanje ustaških zločina izravan je poziv na mržnju i novo nasilje. Hrvatska je definitivno na opasnom putu.

novilist

6 comments

Skip to comment form

 1. Skejo je udarna pesnica. Karikatura je njihovo slikarstvo. Mrljotine i bljuvotine

 2. Nacionalni pokreti niću diljem Zapada, u mnogim zemljama su i na vlasti,to ne znaći da su to fašističke države,,,

  Zadnji fašizam koji je Evropa vidjela bio je velikosrpski fašizam koji je u nasljeđe ostavio etnički očišćenu polovicu BiH.

  1. Da, da, Srbima svima i svuda,
   pokraj tvojih brkova i usta,
   nalaze se njihova velika muda.

 3. Evo ga bre drugar alal vera,prostačina srpska ,odigrali ste bato na stega,mnogo je Vasa hteo ,veliku do Virovitice,a na moru čak do Karlobaga.Dobili ste bre malu i svrbljivu srbicu.

  To da je srpski fašizam zadnji evropski fašizam svi narodi znaju,ta srbi su dan danas najveći filmski negativci .

  Blago vama KOS-ovcima,vi ste ga bato i od pameti jaći.Ali pročitalo vas.

  1. Idi, bre, leči se! Opsedaš mnogo srpsko prdalo. Zapeo si marvo preko mene ispoljavati svoj privatni fašizam, lepiš mi etikete… I što mi preostaje, nego prihvatiti tvoju nazi igru, pričati po ekavski i zajebavati te.

   Šta je tebi kriterijum istine da su Srbi (opet ih pišeš malim slovom i opet te jebem u ralje zbog toga!) filmski negativci. Pa ti si bre otišo do đavola. Film, i to američki, da je istina? Mnogo ti piješ američku pišalinu.

 4. Mlogo vređaš,znači mlogo si mi inferioran,a ja mislio intelektualac,srpski, neka i srpski,a ti bre obična seoska đukela.

Odgovori