Paradigma Saucha

»Paradigma Saucha«, ili kako institucije hrvatske države (ne)rade svoj posao, garantira vam odugovlačenje s početkom procesa do krajnjih granica

To što je optužnica protiv Tomislava Sauche potvrđena šezdeset i pet mjeseci, gotovo pet i pol godina nakon što je počeo delikt za koji ga se tereti, nije izdvojeni, već paradigmatski slučaj. I na ovom primjeru moglo bi se znanstveno pokazati i dokazati kako u Hrvatskoj sve počinje, kako se odvija i kako će završiti.

Dok suđenje ne počne, možemo otvoriti kladionicu koliko će ono vremenski trajati te se pozabaviti s tri varijable. Prva kaže: upali ste u nevolje, ratni zločin, kriminal, prometna nezgoda, kokošarenje, mažnjavanje lemozine ili falsificirani putni nalozi i dnevnice, svejedno.

Druga je zadana: ne želite se pokajati, odraditi kaznu i platiti svoje grijehe već ostati tamo gdje ste se zatekli, u Saboru, Vladi, Županiji, Gradu, na direktorskom mjestu, u generalskoj uniformi ili odijelu, svejedno.

Za treću varijablu nije svejedno jeste li: a) stranački neopredijeljeni; b) član HDZ-a; c) »spavač« HDZ-a; d) izgubljeni.

Ukrštanjem ove tri varijable na primjerima iz prakse svima postaje jasno da mu hrvatsko pravosuđe pruža šansu isključivo u varijanti b i c treće varijable.

Doduše, ako ste se izjasnili kao »spavač HDZ-a« morate bit spremni na stanovitu količinu neugodnosti i javnog izrugivanja u trenutku kad se »outate«, naravno ako već rođenjem niste postali besramni.

No što su te nuspojave, crvenilo i svrab, u odnosu na garanciju da ostajete tamo gdje ste i bili, ništa otkaz, ništa Remetinec, štoviše možete se čak i popeti u hijerarhiji. U tom slučaju za vas bukvalno, a ne metaforički, pad postaje let.

Hrvatska praksa pokazuje da se optužnice u pravilu dižu nakon održanih izbora, ali za to morate biti visokopozicionirani član HDZ-a, ili vas umjesto kazneno gone prekršajno, ali za to morate biti ministar.

»Paradigma Saucha«, ili kako institucije hrvatske države (ne)rade svoj posao, garantira vam odugovlačenje s početkom procesa do krajnjih granica.

Ako ste očigledno, rekli bi nogometaši 120%, krivi, pa morate biti prvostupanjski osuđeni kako bi se očuvao mit o nezavisnom hrvatskom pravosuđu, ne brinite, postoje alati kojim će to biti riješeno: 1) drugostupanjsku presudu čekat ćete dovoljno dugo i, ako bude ikako moguće, predmet će biti vraćen na ponovno suđenje; 2) ničim izazvanom sucu se može omaknuti proceduralna greška; 3) ako Vrhovni sud donese pravomoćnu presudu, Ustavni sud uvijek može odlučiti da niste imali pravo na fer suđenje pozivajući se na praksu Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Bilo kako bilo, svakim ste danom bliži konačnom cilju, a to je, tika-taka, zastara – prati suđenje Ivi Sanaderu. Vrijeme neumitno teče, pa ako imate imalo poduzetničkog duha i ako ste tih oko 580 tisuća kuna sa stavke »dnevnice« pametno uložili, na kraju balade mogli biste imati i ovce i novce. Čak ni sama kamata ne bi bila zanemariva tog dana kada u ime Republike Hrvatske država više ne bude imala ništa s vama, ni protiv vas.

To će biti taj dan kada će i znanstveno biti dokazana konstanta »paradigme Saucha«: slobodan, nevin i bogat. Za sveukupnu sreću potrebno vam je još samo zdravlje! Ali po tom pitanju, za svaki slučaj, ipak se obratite Gospodinu Bogu.

 

novilist

 

 

3 comments

  1. “To što je optužnica protiv Tomislava Sauche potvrđena šezdeset i pet mjeseci, gotovo pet i pol godina nakon što je počeo delikt za koji ga se tereti, nije izdvojeni, već paradigmatski slučaj.”

    Ne mogu vjerovati. Kakva je to država.

  2. Odvjetnicima ne da je upala žlica u med, nego lopata. Sve je to uvezana banda.

  3. A tko se zapravo štiti i kome je odlazio novac? SDP-u nije. Tajnica taji, tajnicu se štiti. .

Odgovori