Pogled izbliza: Premijeru, javno priznajem – histeričan sam

Kaže premijer Plenković da su novinari histerični u vezi župana Žinića. Lika koji je ušao u tuđu kuću za koju ne plaća stanarinu i ne želi iz nje izaći iako ima svojih kuća dovoljno da privremeno smjesti nekoliko petrinjskih obitelji koje su u potresu ostale bez domova. I nikome ništa. Dobro… nije baš da je – nikome ništa. Žinić je dobio sve. Kao i HDZ. Evo… opet postajem malkice histeričan

Fakat je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u pravu kad spominje medijsku histeriju u vezi priče o sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću, članu HDZ-a koji voli sve podsjećati da je branitelj. Evo, priznajem… Ja sam naprimjer zaista već pomalo histeričan oko tog lika Žinića. Ali lakše mi je kad znam da je barem premijer i predsjednik njegove stranke miran.

Bivšoj vlasnici kuće u Petrinji u kojoj živi Žinić još 1996. Žinićeva supruga nije dala unutra nego joj je pred noge bacila vreću za smeće s nešto malo stvari obitelji Paspalj (naravno, onih koje Žinićima nisu mogle koristiti). I nikome ništa. U redu je to. Ipak je Žinić branitelj. Branio je kuću od ljudi koji su je izgradili.

Zvao je Žinić onomad Paspalje da mu za 50 tisuća tadašnjih njemačkih maraka prodaju kuću u kojoj je već živio. Kad su oni odbili “uletjela” je država i kupila kuću za 80 tisuća. Dobio je potom Žinić tu kuću na korištenje, ali temeljem zakona koji je donesen tek nekoliko mjeseci nakon što je on u kuću već ušao. I ponovo – nikome ništa. Ali nema veze. Ipak je Žinić branitelj. Branio je obiteljski proračun od državnog.

Uzgred, ne zna se na kojoj je to livadi Žinić živio prije nego što je ušao u tuđu kuću. I očekivano – nikome ništa. Ali koga uopće to i zanima. Žinić je branitelj. Branio je da neprijatelj dozna gdje mu je imovina i kolika je.

Više od deset godina za kuću koju mu je na neograničeno privremeno dodijelila država Žinić ne plaća čak niti smiješnu stanarinu od 100 kuna mjesečno. I još jednom – nikome ništa. Kvragu, čemu se zamarati takvom sitnicom. Žinić je branitelj. Branio je državne službenike od ogromnog posla oko naplate stanarine.

Ivo Žinić je branitelj – svojih privilegija

“U neka doba” nadležni su konačno odlučili da Žinić više ne bi trebao koristiti tu kuću. Od tada su prošle godine. I naravno – nikome ništa. Dajte, molim vas…ipak je Žinić branitelj. Branio je još jednom državu. Da se država, baš onakva za kakvu se borio, ne zapetljava samo zbog njega u kompliciranu papirologiju.

U međuvremenu Ivo Žinić je, između ostaloga radio u Ministarstvu razvitka i obnove a potom je postao župan. I već uobičajeno – nikome ništa. A što bi i bilo? Kako smo već valjda dovoljno puta utvrdili – Žinić je branitelj. Branio je svoju mogućnost da “muze” veliku “državnu” plaću i ostale privilegije uz nikakvu odgovornost.

Ivo Žinić, lik na visokim državnim funkcijama koji je ušao u tuđu kuću za koju ne plaća stanarinu i ne želi iz nje izaći ima svojih kuća dovoljno da privremeno smjesti nekoliko petrinjskih obitelji koje su u potresu ostale bez domova. I, gle čuda – nikome ništa. Znam, znam…branitelj je. Brani tuđe pravo da brinu sami o tome gdje će životariti kao što brani svoju privilegiju da drugi brinu o tome gdje će on živjeti.

Dobro… nije baš da je – nikome ništa. Žinić je dobio sve. Kao i HDZ. Evo… opet postajem malkice histeričan.

nacional

5 comments

Skip to comment form

  • Goli on 21.01.2021 at 08:21

  Žinić su oko nas, ali i u nama. Zato država tetura kao čovjek koji se napio nafte kao Rus.

  • grey on 21.01.2021 at 16:42

  I ja sam histeričan. Sutra da su izbori u Petrinji, pobijedio bi ADZ

 1. ………i tako kažeš: histeričan Premijer , histerični novinari , ti nisi……ne djeluješ histerično nego ti neki fini bijes protkan sarkazmom ide negdje od ispod pupka pa do mozga i u svakoj alineiji ti je župan Žilić branitelj koji brani dom, domovinu i neobranjivog sebe……
  Sad, dok ovo pišem je kasno i ja postajem histerična uz ovaj zadnji tekst. Zbog Žinića branitelja, zbog crne izbačene kese prethodne obitelji , zbog jednog od branitelja koji je čizmom razbio vrata stana u zgradi na mom katu i u nekoliko navrata iz okolice Knina, nakon Oluje donosio dio po dio da bi namjestio “voj” stan tudjim, ukradenim stvarima……….
  Elem ( što bi rekla jedna naša blogerica ) stan nije plaćao , a lijepo ga je restaurirao ne on, nego država , pa da ne duljim dalje, htjedoh reći : ovakvi ŽILIĆI su stvorili Hrvatsku državu , ili, kako danas na Saboru ameba Grlić Radman kaže HDZ je izgradio i stvorio državu!!!

  Opet elem velim, i zašto ti postaješ histeričan kolumnist , kad netko tko stvori državu sve može jer je to njegova tvorevima ; tebe samo mogu pitati ” di si bija kad je grmilo” da ne spominjem brojke koje obično idu u ovo pitanje , pa reci čovječe, kako Premijer neće izludjeti s vama novinarima koji stalno nešto zapitkuju, neke nepravilnosti otvaraju ———–čovjek je human body i njgov prag snošljivosti nije isti ko na početku, avi mu sad servirate Žinića, dok on jop nije probavio ni Kunčevića a bogami ni onu debelu Gabrijelu Žalac a vi ga već šopate sa Žinićem i njegovim dokazanim braniteljskim sposobnostima ” kako steći da ti stečeno postane zasluga”
  Vi novinari nemilosrdno gazite zasluženo obogaćene i eto, ova tragedija s potresom je za vlast dvostruka nevolja : em su se nagledali fušeraja i kradje kod gradnje koju su kontrolirali HDZovci pa i sam Žilič , em moraju braniti i svoju čast “najhrvatskije stranke” u kojoj bi,…da potresa nije bilo….nastavili živjeti lijepo i bogato svi ŽILIĆI branitelji ma gdje bili i koga OD koga branili..

  i na kraju imaš sreću, da si bezobrazno pametan i da si cijepljen protiv histerije u svim parametrima za razliku od Plenkovća, kojega je na žalost anemija spriječila da se cijepi pa se muči s vama, takvima “bezdušnicima>” koji mu svaki čas stavljate na pladanj nekog bogatog HDZ-ovca, pa da je i branitelj, čaaaak

 2. @lavinija, novinari bi trebali prestati servirati gadove na uvid, dok ti ne probaviš one od ranije?

  Na spomen imena Grlić Radmana, te ograničene figure, najgoreg europkog ministra vanjskih poslova, morao sam se pobljuvati.

 3. @Jagma………..na ovo zadnje jučer u Saboru rečeno i ja………………Imaš pravo

  ………ali, na ovo prvo što si rekao, ne da si “promašio gol, nego i celi fudbal” !!!!!
  Savjet moj : čitaj s razumijevanjem, a ponekad “proviri malo ” izmedju redaka……
  I pitanje : koji su to oni od ranije ?????

Odgovori