«

»

lis. 11 2017

Neprijateljsko okruženje

Da je RH neprijateljsko okruženje svojim građanima – kolateralno potvrđuju na HRT-u.

Probranim štiklecima s Dana otvorenih vrata Hrvatskog sabora, na Dan neovisnosti RH, javna je medijska kuća HRT u nedjelju 8. listopada pokušala servirati građanima lažni dojam kako ne žive u neprijateljskom okruženju vlastite države.

Budući da je Sabor, ilustrativno rečeno, poslodavac svima iz prvog upravljačkog, uredničkog i novinarskog reda HRT-a, ali i istovrsnoj ekipi u državnoj agenciji Hini čije su izvješće uredno prenijeli ostali važniji domaći mediji, sjajnoj slici stanja nacije te zauzetosti HDZ-ove vlade za demokraciju, ljudska prava, slobode i opće dobro svih građana više ništa nije moglo stati na put.

Odaslana je poruka: imamo stabilnu, perspektivnu zemlju koju u pravom smjeru vodi odgovorna vlada. Eeee, da je tako – puna šaka brade. Ali nije. Dapače, javna apatija i osjećaj beznađa gotovo su na granici očaja.

Pred građanima u saborskim klupama prvi se put postrojio dobar dio HDZ-ove vlade, premijer Andrej Plenković te predsjednik “Visokog doma” Gordan Jandroković, koji je taj fotelj zaslužio premijerovom milošću i samo 808 preferencijalnih glasova lani na parlamentarnim izborima.

A vodi najviše predstavničko tijelo u zemlji, što nije njegov, nego problem sustava koji to omogućuje. “Bi li jednog dana i ti želio sjediti na tom mjestu?” – čulo se dobroćudno pitanje dječaku koji se udobno zavalio u visoki fotelj od mekane kože. “Ne bih”, uozbiljio se mališa te vrlo inteligentno pojasnio kako bi mu to bio gubitak vremena koje se inače može korisnije upotrijebiti. Zato je jedna majka, navodno supruga aktivnog pukovnika HV-a, pohvalila se, gurala u objektiv tv-kamere otprilike trogodišnju djevojčicu jer “ona će kad poraste biti ministrica”.

Navodno je 1070 građana posjetilo Hrvatski sabor, razgledalo Jandrokovićev ured i dobilo prigodu sudjelovati u Aktualnom satu, pitajući premijera i ministre o dnevnim top-temama. Unatoč Jandrokovićevom druželjubivom tonu i spremnosti da plagirani američki običaj “otvorenih državnih vrata” s dva godišnja termina umnoži na tri-četiri, jer je obostrano “jako važno i korisno stalno biti u kontaktu s građanima”, domaćini su političkim fraziranjem, populizmom, demagogijom, besadržajnim larpurlartizmom pa i zaobilaženjem istine ostavili dojam nesposobnih dužnosnika.

Izravno odgovornih za životni standard građana i ukupno stanje zdravlja njihove zemlje. Inače lijepa prigoda susreta onih koji vladaju s onima u čije ime vladaju ostavila je neugodan dojam igre pokvarenog telefona te dokaz sramotnog javnog rejtinga i političara i institucija.

“S Rusijom imamo namjeru graditi stabilne odnose kakve imamo i do sada i u onim dijelovima u kojima možemo, a to su prije svega razvoj gospodarstva, kulture…”, tvrdi ministrica vanjske politike i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić u odgovoru građaninu, zabrinutom za dugotrajno loše odnose RH s Ruskom Federacijom. “Sa svim zemljama, posebno onima koje su velike i važne, kao što je Rusija, imamo namjeru njegovati odnose u dijelovima koji su korisni i za jednu i za drugu stranu”. Fraza iz koje se ne nazire sadržaj, pa ni – istina.

Do neki dan, kada je diplomat Tonči Staničić predao akreditive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u Kremlju, Hrvatska 11 godina nije imala ni veleposlanika u jednoj od najmoćnijih svjetskih velesila. To je notorna glupost, vanjskopolitičko sljepilo RH koje nema blage veze sa “stabilnim odnosima kao do sada”.

Militantno soliranje pak predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović proameričkim/proturuskim/protueuropskim inicijativama tzv. Triju mora, brdima, skupinama, slanjem hrvatske vojske i oružja u Litvu i Poljsku “zbog obrane EU-a od ruske agresije”, pretjeranom revnošću RH u uvođenju ekonomskih sankcija Rusiji zbog Ukrajine, itsl. nikako nije na tragu dobrih odnosa službenog Zagreba s Moskvom.

To i štošta drugo (ruski kapital u Agrokoru, maloumno ignorirani u RH energetski projekti, ruski revanš embargom na voće i hranu iz RH…) čut će Grabar-Kitarović od Putina kad najvjerojatnije koncem listopada službeno posjeti Moskvu. Kao prva RH predsjednica u 27 godina države. Unatoč članstvu RH u EU i NATO-u, hrvatska se vanjska politika nije smjela – što joj se odavno obija o glavu – praviti papskijom od pape u štetnom dodvoravanju SAD-u, što osobito nekritički čini Grabar-Kitarović.

Ni njezin posjet Moskvi niti napadno ublažena ratoborna retorika neće impresionirati svim diplomatskim mastima premazanog Putina, svjesnog male specifične težine diplomatskog i državničkog digniteta i svoje gošće i pozicije njezine zemlje u EU.

Ministrica Pejčinović-Burić, istina, nije baš morala na taj način objasniti znatiželjnom građaninu tko je tko i što je što u odnosima RH-Rusija niti ulaziti u procjene budućih veza, ali je trebala biti svjesnija činjenice da ne razgovara s tupavim primjerkom neke mutave mase i da će njezino očitovanje biti široko registrirano i među pametnijima od nje.

Ta opaska vrijedi i za premijera Plenkovića, koji se nabacio sa saborske govornice debelom demagogijom kako je Hrvatska “ostvarila svoje ključne strateške ciljeve i zadaće: slobodu, demokraciju, neovisnost i vlastitu državu” te sada u sklopu “europskog projekta, do prve polovice 2019. želi ispuniti kriterije za ulazak u schengenski prostor, a nakon toga postati i članica eurozone”.

Prvo ne odgovara istini, osim na papiru te u promidžbenom, političkom populizmu, a drugo je na vrbi svirala. Za Schengen treba suglasnost ostalih članova “obitelji kojoj oduvijek pripadamo”, a Slovenija je već sada uvjetuje primjenom arbitražne granice u Savudrijskoj vali/Piranskom zaljevu. Za ulazak u eurozonu nije dostatna samo želja političko-gospodarskog mainstreama, koji će se sutra strukturno promijeniti, već prije svega temeljno pozitivne ekonomske/razvojne pretpostavke, valorizirane takvima u središtima odlučivanja izvan RH. Osim kurtoaznog smiješka u Bruxellesu kad netko slučajno spomene RH u eurozoni, nešto konkretnije je na – dugačkom štapu.

Premijer se, valjda u prazničnoj prigodi Dana neovisnosti, nevino poigrao pojmovima slobode, demokracije, neovisnosti i vlastite države, jer ako su to bili ključni strateški ciljevi i zadaće, jako je hrabro tvrditi da su – ostvareni. Nisu, i tko zna kada će biti. U zemlji iz koje se godišnje iseljava blizu 100.000 mahom mladih i školovanih ljudi s cijelim obiteljima, a oko 800.000 penzića vegetira na prosječnih 2300 kuna mjesečno i usto uzdržava nezaposlenu (blizu 200.000) djecu i unuke, gdje je 330.000 blokiranih dužno 42 milijarde kuna i još je toliko ovršenih, gdje je svaki treći građanin na samom rubu ili ispod granice siromaštva, gdje rastu ideološki populizam i ksenofobija… nema slobode i demokracije.

RH danas nema ni 10 posto industrije i poljoprivrede od prije 1990. godine, osim HPB-a više nema ni respektabilniju vlastitu banku, nema ni Inu i energetski sektor kakav je imala, trgovačku mrežu drže stranci, strani kapital zauzima ključne resurse u turizmu…

Bitni dijelovi državnog suvereniteta – neodgovornošću političkih kasta – predani su Bruxellesu, neizravno i Washingtonu, pa se hrvatskim građanima izvana nameće kako će i od čega živjeti. Radno zakonodavstvo posvema je podređeno vlasničkim i profiterskim interesima stranog kapitala, a socijalna država ciljano je eutanazirana već ranih 1990-ih godina. I praktično je više nema.

U tijeku je i eutanazija sekularne države RH. U tim okolnostima, Plenkovićeve “velike riječi” o RH kao državi koja je “ostvarila ključne strateške ciljeve i zadaće” djeluju i neistinito i smiješno. Svojim su to pitanjima saborski posjetitelji poručili i njemu, i ministrima i Gordanu Jandrokoviću.

Samo dan prije, objavljeni su rezultati redovnih mjesečnih istraživanja rejting-agencije Promocije plus CRO Demoskop, koji očituju sliku RH i političku poziciju odgovornih za tu sliku sasvim oprečnu onoj što su saborski domaćini sugerirali javnosti Danom otvorenih vrata.

Prema realnim društvenim i političkim preferencijama (od 2. do 5. listopada), “nitko” je na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja političara, kao i prethodnih mjeseci. Premijer Plenković vodi na ljestvici negativnog doživljaja političara, na drugom su “svi političari”, a na trećem Zlatko Hasanbegović. Čak 73,4 posto građana (u rujnu 73,4 posto) drži da država ide u pogrešnom smjeru. Vladu podupire tek 35,2 posto (u rujnu 36 posto) anketiranih. Predsjednicu Grabar-Kitarović ocjenjuju s 3,12, a Hrvatski sabor ocjenom 2,10 (u rujnu 2,14). Vrlo jadno i deprimirajuće.

Da je RH uistinu neprijateljsko okruženje svojim građanima, a ne ugodno mjesto za život i rad, odgajanje djece i izglednu budućnost svih žitelja, na osnovi konkurencije znanja i sposobnosti, rada i zalaganja – ne političke, etničke, vjerske ili braniteljske podobnosti – kolateralno potvrđuju štikleci iz HRT-ove emisije Volim Hrvatsku.

Istog Dana neovisnosti RH, kada su građani imali otvorena saborska vrata emitiran je tv-format s dijelom prigodnog sadržaja, u kojem se nisu baš domoljubno proslavili ni glumačka braća Navojec, vođe suprotstavljenih ekipa u kvizu znanja, niti neki znani “nacionalno osviješteni” članovi tih ekipa. Eto, komičar Vid Balog ni ostali – na sam Dan neovisnosti – pojma nemaju kojeg se nadnevka slavi Dan državnosti RH (25. lipnja). Ili pak tko je onog povijesnog 8. listopada 1991. bio predsjednik Hrvatskog sabora (Žarko Domljan).

Da u emisiji nije bilo glumice Jelene Miholjević, bruka bi bila potpuna. Ali, zašto bruka? To je zapravo realno stanje svijesti građana o državi Hrvatskoj kakva jest, a ne kakva je očekivano trebala/mogla biti i koje stanje svijesti bolno prezentiraju istraživanja Promocije plus. A politikanti mogu i dalje prodavati rog za svijeću. Onima koji će im vjerovati. Kad se uklone uhljebi i ideološki daltonisti, takvih je jako, jako malo. I bit će ih još manje.

h-alter

 

13 comments

Skip to comment form

 1. Jagma

  Za rubriku Vjerovali ili ne!!!!

  “Do neki dan, kada je diplomat Tonči Staničić predao akreditive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u Kremlju, Hrvatska 11 godina nije imala ni veleposlanika u jednoj od najmoćnijih svjetskih velesila. To je notorna glupost, vanjskopolitičko sljepilo RH koje nema blage veze sa “stabilnim odnosima kao do sada”.”

 2. Zeitgeist

  Faljen isus,ne znam jel smijem,prošli puta me ovdje jedan ekstremni srbin umalo ubi rafalom u glavu,a Tuđmana samo jednim metkom.

  Moć,to više nije hrpa oružja,Jagma,pa ma kakva ona bila.Moć jedne države to je imiđ koji ona ima ,a najpoznatije istraživanje imiđa u svijetu iz 2007,2008,i 2009 kaže da su prvih deset u svijetu V. Britanija,Njemačka,Švicarska,Kanada,Italija,Švedska,Japan,Francuska,Australija,i tek deseti ,SAD,a oni su tvrde svi koji o brendu i imiđu puno ne znaju najmočnija država svijeta svih vremena.

  Moćna država , danas idealna je država ,ima jaku vrijednost brenda,,stabilna,liberalna,demokratska zapadna država.Rusije nema tu.

  1. Jagma

   Navijeke faljen!

   Većina moćnih država “s brendom” moć su stekle kao kolonizatori i eksploatatori. Sačuvaj nas bože kuge, rata, gladi i brenda najmočnije zemlje svijeta. Što se stabilnosti tiče Rusija je sve stabilnija te kao takva je trn u oku zapadnim razbojničkim “demokracijama” koje više ne mogu tek tako haračiti po svijetu. A Rusi imaju samo jednu bazu izvan svoje države (Sirija), a Ameri stotinjak. O kakvoj se državi radi govori podatak da sada već otvoreno pomažu DAEŠ (terorioste) u Siriji. Tokom svojih napada na druge države pobili su 9 000 000 ljudi. O kojem ti imidžu pričaš?

  2. obala

   Kao prvo, ja sam uputio “rafal” i onaj jedan metak, i samo mi je žao što je promašio.

   A kao drugo, ti si tipični dupelizac koji priznaje samo moć!

   Pa bi tako priznao i moju da je imam, i da ti prijetim stvarnim rafalom. A priznat ćeš i bilo koju, čim se odnos snaga primjeni . ako to doživiš, naravno.

   Jednom riječju, mogi ponoviti ono što sam bezbroj puta konstatirao: ti nisi čovjek, već samo gnjida maskrana u njega!

 3. Zeitgeist

  Ja o najiscrpnijem istraživanju,ti o osobnoj percepciji..S obzirom da smo svi na tržištu,a to vrijedi i za države kao i za državnike,uspjeh neke države na međunarodnom tržištu sve manje ovisi o vojnoj sili i političkoj moći,sve značajniji postaje opći dojam,ugled,koji svojim proizvodima,kulturom,liderima,sportašima država šalje kupcima,investitorima,posjetiteljima.

  Švicarska ,Švedska,kanada i druge nisu imperijalne sile.ali su u samom vrhu močnih država.Rusi se s njima trebaju uspoređivati i na njih trebaju ugledati,a ne na Amere.Ali to je nemoguće,i tu je problem zašto Rusija u suvremenom svijetu nije moćna država.
  ,niti će biti.

  1. Jagma

   Nikada ne reci nikad za ništa i nikoga, a pogotovo Rusa.

   Američka vojna moća je NAJVEĆA prijetnja čovječanstvu. U Siriji svoje akcije koriste za uništavanje ekonomske unfrastrukture i tako maksimalno produžavaju rat.

 4. Zeitgeist

  A što bi stari Rimljani radili da su danas na mjestu Amera,i bili gospodari ovako velikog svijeta,ili Mongoli,Španjolci itd.itd.Ova imperija je mila majka,ako uopće i jesu to,osim u kulturološkom smislu.Oni su samo svjetski policajci,

  Treba se samo prisjetiti zadnje imperije SSSR-a i njihovih nedjela.

 5. Zeitgeist

  A kada bi se danas vršilo takvo istraživanje Britanija bi potonula,što zbog brexita što zbog drugih stvari.

  In je danas u cijelome svijetu Made in Germania,što zbog kvalitetnih proizvoda ,što zbog liberalnog i demokratskog svjetonazora.Vazda je bilo da emigracija bira najjaće,a danas biraju Njemačku.

 6. milenijum

  zeitgeist ajde mi objasni što su nam ameri toliko dobrog donijeil, da su htjeli mogli su rat završiti za pet dana, nebi izginuli toliki dobri momci . Dolazi CLINTON uzima pinku u roku pola sata i pomažu nam kod oluje i to je to,poslije nula bodova ne računajuči izbjeglice, dozvolili da islam dođe pred zagreb sad nam prodaju fantome odnosno muda pod bubrege ,gdje je to posao nečemo živjeti od zraka i aviona ovaj u rusiji je u stanju za pet min dati toliko posla da ga mi ne možemo odraditi za deset godina a mi se kurčimo,Nije njemačka luda boje se rusa a surađu dugoročno i planski.Pogledaj primjer naše mandarine se u rusiji prodaju preko srbije i slovenije umjesto direktno zarada veča i tržište veče to je samo sitan primjer
  Nedjela što je to u ovom svijetu ameri pošteni razjebali čitav svijet uvalili europi islamski terorizam kojeg če se teško riješiti samo da bi zadovoljili svoju industriju naoružanja i alienski ego Jebe se ljudima više za nedjela od toga se ne živi, od posla se živi ,zato i nema mladosti u hrvatskoj . Vidim koliko si mogu reči tupav kada zboriš da rusija nije sila oni su jači trenutno od svih samo još nisu pokazali moč daleko od toga da ih volim ali stoje činjenice koje su neoborive pritupavi zeitgeistu

  1. Vitrina

   Promućurno si ovo napisao. Ali, uvrijedit će ti se Zeitgeist, zastupnik američkog kulturnog imperijalizma.

 7. Zeitgeist

  Ja o Njemačkoj,kao najmočnijoj suvremenoj državi današnjega svijeta, i imiđu pod potpisom made in germany,a vi o SAD-u.

  1. du auch

   Da, veliki su Nijemci. Gledao sam u posljednje vrijeme nekoliko dokumentaraca o Njemačkoj 1945, nakon poraza. Gradovi su srušeni do temelje, zemlja bez najosnovnijeg, ali narod ima nadu, rade, obnavljaju. Fascinantno. Pomogli su im SAD. I zauvijek im Nijemci moraju biti zahvalni. Zapadna Njemačka je i pored svega bila jača od Francuske. Ujedninjeni Nijemci su nenadmašni. Stvar je to mentaliteta. Hrvati ga nemaju. Naš mentalitet je sluganski. Nijemci su gospodari u znanosti, ekonomiji, sportu.

 8. milenijum

  du auch problem njemačke je malo složeniji od tvog kratkog teksta tekst je ok istinit,ali i mi smo vrijedni gradili smo centrale nuklearne elektrane tramvaje dampere i da dalje ne nabrajam izuma koliko god hočeš što i trenutno pokazujemo ali što očekuješ trenutno od radnika recimo u đđ koji prima ili neprima 3600 k a režije 2000 k djeca na fakultetima kolika je tu zainteresiranost za rad. ok reči ćeš nema više možda i to stoji ali pogledaj jučer sabor i povjerenstvo o agrogoru pola za pola protiv . ZAŠTO JE TAKO JE SU MNOGI UMIJEŠANi pa ramljak i dalička ne spašavaju agrokor nego spašavaju određene osobe koje su se debelo omastili. i to visoko pozicionirane čak je i crkva upletena ako je todorič llopov a je mora biti u zatvoru a zašto nije znaš zašto sve se o agrokoru zna ali se ne zna što todorič ima u ruci i toga se boje jer če ih povuči sa sobom.
  zeitgeist o njemcima garantiram da u ovom trenutku više cijene ruse nego amere rusi im daju posla a ameri uvalili izbjeglice i zapamti ja sam dugo vremena proveo u njemačkoj njemačka je sad siromašnija nego 70 i 80 godina a opet pitanje zašto je to tako zato jer se zakoni poštuju ministri daju ostvake kada pogriješe nema povjerenstva o sukobu interesa i takvih sranja nema podobnih nego sposobnih ili je jako malo podobnih . 0snovni problem hrvatske je ne poštivanje zakona i največi problem je sindikat radnika postoji samo na papiru ili je potkupljen i ništa ne poduzima .i za kraj crkvu treba odvojiti od države, revizija branitelja, partizanskih mirovina i strogo paziti za vrijeme turističke sezone na sve objekte jer se i dalje radi pola pije opola šarcu daje kada se to riješi evo i kod nas njemačke i svicarske imamo sve što nam treba. Da industriju TREBA pokrenuti A u ovom trenutku jedino nam rusija može dati posla to su i njemci shvatili i ne kurče se da ih brine ukrajina i da se miješaju u to a mi

Odgovori