Laž je da je naša sloboda izvojevana pod ustaškim znakovljem

Svima je dobro znano da je čovjek biće riječi i simbola. Jezik je izraz naše upućenosti na druge.

Da nema jezika i različitih simboličkih formi, ne bismo drugima mogli komunicirati istinu o nama, niti bi ti drugi nama mogli komunicirati istinu o sebi. Simboli u sebi sadrže mnoga značenja o nama koja jezikom ne mogu biti izrečena.

Mi komuniciramo riječima, jezikom i simbolima. Jezik i simboli su iznimno bitni.

Prošlotjedni događaj u Zadru, kada je zbog ustaškog znakovlja predsjednik Zoran Milanović napustio obilježavanje akcije Maslenica, nije bio incident, iako ga se tako prikazuje. To je prvenstveno bio događaj suprotstavljanja neslobodi.

Ustaški pokret nije bio pokret slobode, to je bio pokret neslobode koji je u funkciji smrti, zla i destrukcije. Jezik i simboli ustaškog pokreta su jezik i simboli neslobode, smrti, zla i destrukcije.

Zemlja koja nije porazila neslobodu, nije slobodna zemlja. Zemlja u kojoj se opravdava zlo, smrt i destrukcija, nije zemlja etičnosti i morala, to je zemlja u kojoj zlo, smrt i destrukcija imaju vlastiti govor, vlastite simbole i vlastito znakovlje.

Da smo zemlja slobode, ne bismo njegovali benevolentan i empatičan odnos prema ustaškom znakovlju. U slobodu hrvatskog društva nije ugrađeno, niti smije biti ugrađeno, išta što je nastalo u zločinačkoj tzv. NDH.

Poklič ”Za dom spremni” je poklič pale, izvitoperene ljudskosti koja komunicira jezikom egzekucije drugih. To su bile ustaše i tome je služila zločinačka tzv. NDH.

 

Onaj tko se poziva na poglavnika, ne pripada hrvatskom društvu, onaj tko na pitanje tko je on, odgovara da je ustaša, ne može pripadati hrvatskoj naciji, oni koji se okupljaju oko zločinca Rafaela Bobana, ne okupljaju se oko demokratskih vrijednosti.

Ustaški pokret nije bio pokret slobode, to je bio pokret neslobode koji je u funkciji smrti, zla i destrukcije. Jezik i simboli ustaškog pokreta su jezik i simboli neslobode, smrti, zla i destrukcije

Ustaška terminologija, ustaška ikonografija i protagonisti ustaškog pokreta ne mogu biti pozitivno vrednovani, jer je ustaštvo nastalo u funkciji egzekucija, progona i zločina. Ustaštvo jest egzekucija, ustaštvo jest progon i ustaštvo jest zločin.

Pozitivnost se ostvaruje negativnim vrijednosnim određenjem ustaštva, njegovim odbacivanjem i osudom.

Razumijevanje okolnosti koje bi dovele do opravdavanja ustaštva – pa makar to opravdavanje bilo u iznimnim okolnostima s kratkim trajanjem – nije ništa drugo nego opravdavanje zločina.

Ako netko smatra da je Hrvatska vojska zločinačka vojska, onda će tu vojsku vezati uz znakovlje koje pripada zločinačkoj tzv. NDH.

Ako netko smatra da se Hrvatska vojska borila protiv zločina, onda će burno reagirati na svaki pokušaj ustašizacije Hrvatske vojske, jer je ustašizacija ujedno degradacija pobjednika na gubitnika, branitelja na agresora, čovjeka na nečovjeka.

Ustaško znakovlje je uvijek čin agresije, a tom činu se Hrvatska treba i mora suprotstaviti.

Sloboda se ne ostvaruje razumijevanjem neslobode, zločina i agresije. Hrvatski vojnik istovremeno ne može biti hrvatski vojnik i pano za ustaško znakovlje.

Tko pripada, u otvorenom ili prikrivenom smislu, bilo kojem segmentu ustaštva, ne može biti hrvatski vojnik i nije hrvatski vojnik. Hrvatski vojnik se suprotstavlja agresiji, a ustaštvo jest agresija.

Biti ustaša znači biti aktivno neslobodan, dok prihvatiti suživot s govorom ustaštva, tom govoru se ne suprotstaviti i omogućavati mu život, znači biti pasivno neslobodan.

Čovjek je slobodan samo ako je njegova sloboda konstituirana u jeziku slobode. Takav čovjek reagira na govor neslobode.

Čovjek je neslobodan onda kada je njegov egzistencijalan horizont konstituiran u jeziku neslobode i događajima neslobode.

Čovjek slobode uvijek ima alternativu, dok čovjek neslobode nema alternativu, i zbog toga je opasan. Društvo bez alternative nije demokratsko društvo.

Društvo koje smatra da je u njegovu slobodu uključeno ustaštvo, društvo je koje nema alternativu. Riječ je o totalitarizmu, tiraniji odnosno o divljem bezakonju.

U takvom društvu je jedino moguće razviti razumijevanje za župana koji za sebe i svoju obitelj okupira kuće i stanove u vlasništvu države.

Tu okupaciju mu je omogućila politička stranka koja djeluje po principu izostanka svake alternative. Takva stranka ne razumije što je sloboda, jer joj odgovara nesloboda.

Samo u neslobodi je moguće članovima stranke dijeliti stanove i kuće, samo u neslobodi je moguće uzimati stanove i kuće, smatrati ih svojima i zbog toga ne odgovarati.

Samo u neslobodi je moguće da gradonačelnici stvaraju koruptivne mreže i da zbog toga ne odgovaraju.

Samo u neslobodi je moguće da saborski zastupnik dogovara prevaru birača i nagrađivanje onoga tko je voljan sudjelovao u prevari birača. Samo u neslobodi je moguće da premijer djeluje kao zaštitnik stranačke korupcije, a budući da je ta stranka izjednačena s državom, onda je on ujedno i zaštitnik korupcije u državi, i da zbog toga, naravno, ne odgovara jer ne postoje institucije pred kojima bi odgovarao.

Premijeru zapravo odgovara nesloboda i korupcija, jer tako stvara sustav koji nema alternative i koji nema alternativu. No imajmo na umu da država u kojoj nema alternative, jer je ne smije biti, nije demokratska država.

Premijeru zapravo odgovara nesloboda i korupcija, jer tako stvara sustav koji nema alternative i koji nema alternativu. No imajmo na umu da država u kojoj nema alternative, jer je ne smije biti, nije demokratska država

Takva država nema ni premijera, on je premijer prestao biti kada je izvršio udar na demokraciju kako bi zaštitio stranačku korupciju kao državnu korupciju.

Sasvim je razumljivo da takvoj stranci ne odgovara niti Hrvatska vojska koja je pobijedila agresora, uključujući i agresiju ustaškog znakovlja.

Takvoj stranci, budući da je i sama konstituirana u jeziku neslobode, odgovara neprestano stanje nedovršenog rata, a rat ne može biti dovršen sve dok nas se uvjerava da je naša sloboda izvojevana pod ustaškim znakovljem.

To je gruba laž.

No to je laž koja omogućava da župani dobiju kuće i stanove, da gradonačelnici stvaraju koruptivne mreže, da saborski zastupnici dogovaraju izborne prevare birača i da premijer obnašanje premijerske dužnosti poima kao platformu za učinkovitu zaštitu stranačke korupcije koja je ujedno i državna korupcija.

U društvu nepravde ništa ne znači ni povremeno ustaško znakovlje koje hrvatskog vojnika degradira na gubitnika.

U Zadru se, dakle, nije dogodio nikakav incident, u Zadru je razotkrivena laž i nepravda. I to je početak.

Bez suočavanja s istinom o našoj državi, društvu i institucijama, nikada nećemo biti u stanju nadvladati govor neslobode.

autograf

7 comments

Skip to comment form

  • Goli on 29.01.2021 at 07:44

  NAŠA SLOBODA… Vučetić o državi, a o slobodi pojedinaca je riječ. Hrvati, barem većina, nisu slobodni, već su robovi gori nego u Jugovini.

  • Frog on 29.01.2021 at 10:09

  Dok god mi u Brodu imamo ulicu Mile Budaka,to znači da Duspara podržava NDH. Možda nije imao vremena za ovih 16 godina mandata promijeniti naziv te ulice,jer se svađao sa svima.

 1. U Zadru se, dakle, nije dogodio nikakav incident, u Zadru je razotkrivena laž i nepravda. I to je početak…………C/P

  Čudim se ovoj rečenici ili barem dijelu “razotkrivena laž” !!!!
  Odavno je, gospodine Vučetiću IZGOVORENA istina što implicira na pojam “razotkrivanje laži” , jer, svi mi rodjeni prije’90 ( a puno nas je ) odavno smo naučili taj dio povijesti NOB-a i zločina počinjenih pod pokličem ZDS , pa mene, vas i slične ne bi trebao nitko podučavati što je veličanje ustaštva, a što negiranje NOB-a i antifašizma.
  U Zadru se upravo DOGODIO INCIDENT , jer su došli u uniformama HOS-a koji imaju ustaško obilježje : to je za mene provokacija i incident-nema drugog značenja ni imena….

  @Frog : ne mogu vjerovati, ali zaista ne mogu da u Brodu postoji ulica Mile Budaka ,nakon svega , svih ružnih dogadjanja da vaš odbor za imenovanje ulica koji postoji u svakom gradu nije našao za shodno ili potrebno ili pristojno bar promijeniti naziv recimo u Ulicu obećanog čistog zraka (!) budući vam je KGK u dva navrata boraveći u vašem gradu to obećala……

 2. U posljednje vrijeme čitam ove gnjusne tekstove, a i komentare o lažima i ‘nelažima’! No nitko tu ne priča o nekim važnim stvarima, a to nisu više II svjetski rat, NOB, AVNOJ, četnici, ustaše… Makar treba svakako rasčistiti i neke povijesne činjenice, pa i pojmove iz onog vremena! No ne znam baš, tko živ je sudionik tih događanja?

  Sve ovo u ovoj politici, ne samo u posljednjih 4 – 5 godina, nego i prije možda i 30 godina, imalo i ima svoje (velike) promašaje… Možda je to, ta politika jedan veliki promašaj… Ali to ne znači da ustaše vladaju Hrvatskom! Ali to ne znači da je Domovinski rat koji je bio svijetla, možda najsvjetlija točka hrvatske povijesti, promašaj! ON TO NIJE! TO JE POBJEDA!!!

  Nemojte miješati politiku i narod, nemojte izmisliti laž, a reći na kraju da je to ‘nelaž’!!! Ima velikih majstora među vama koji nakon 100 – 1000 ponavljanja laži, prekosutra će reći da je to ISTINA!

  I sada Frogu i Laviniji malo o lažima i ‘nelažima’! Prvo, da u Brodu postoji ulica Mile Budaka to još ne znači da su Brođani ustaše. 2. Da li ste ikada pitali: kako je moguće da baš u nekom gradu u RH postoji Budakova ulica (makar to ne odobravam!), ali nitko nikada nigdje nije nazvao nijednu ulicu po Paveliću, Artukoviću, Francetiću…?

  Na kraju jedno škakljivo pitanje: Što mislite o tome da u Beogradu postoji Kninska ulica. Slučajno sam tražio nešto, pa sam naišao na firmu: Georg electronic, Beograd, Kninska 3.. I to je ISTINA!

 3. @Brodjaninu………..u svakom gradu postoji odbor za imenovanje ulica…………Nema nigdje Pavelićeve ni Artukovićeve, Bogu fala, ali ima Budakove…..Budak je bio književnik: njegovu pripovijest Opanci dida Vidurine sam obradjivala u nastavi “novog” vremena, sasvim korektno kao i Nazora, na primjer
  U Splitu je bila u centru grada SEDEJEVA ulice ( ne znam tko b’ješe Sedej) i ona se preimenovala u BUDAKOVU , ali, za razliku od Broda , insistiralo se na promjeni naziva i prestala je biti Budakova…..nakon godinu dana
  Naravno i u mom gradu Maslešina, Braće Borozan, M. Gorkog………..sve je to otišlo kao nepoželjno i dobilo druga imena……

  To, što Beogradjani imaju Kninsku ima svoju stvarnu podlogu :KNIN zovu Zvonimirovim gradom kao drugo hrvatsko ime, ali očito ima u Beogradu još uvijek onih koji smatraju, da je Knin srpski grad………
  Zar nije slična situacija u svim gradovima , školama , trgovima………..sve što je podsjećalo na doba” mraka ” promijenilo je ime…Novo vrijeme, novi ljudi , novi običaji koji dakako, nekima odgovaraju, većina ih samo trpi

 4. – lavinija, kod brodjanina1991 radi se o uskogrudnosti koja je u suradnji s neznanjem. U cjelini su to prihvatljivi rezoni, ali detalji govore o skučenosti uma.

 5. Prvo, hvala Laviji na objašnjenju. Kako sam i rekao postoji (valjan) razlog da u nekom gradu u RH postoji Budakova ulica (makar to ne odobravam!). Taj razlog je da je “Budak bio (i) književnik”! Neophodan je drugačiji pristup kod ovakvih slučajeva (makar ni to ne odobravam!). To znači, netko nije odradio svoj posao!

  Drugo, Du auch-e, zna se, vrijeđanje je jedan od dokaza nemoralnosti osoba!

Odgovori