Kolinda Grabar-Kitarović je neinformirana i nekompetentna

Brojne svjetske reakcije na političku instrumentalizaciju i manipulaciju koju su izveli hrvatski nogometaši i njihov kapetan Luka Modrić pozivom pjevaču Marku Perkoviću da im se pridruži u slavlju tijekom vožnje autobusa i na zagrebačkom glavnom trgu izazvale su kod hrvatskih političara reakciju pojačanog izljeva autoreferencijalnosti.

Autoreferencijalnost u hrvatskom jeziku svodi se samo na lingvistički pojam: to je dimenzija izričaja ili teksta kojom subjekt tematizira neka svoja obilježja ili pak stavljanje teksta u službu upućivanja na vlastitu situaciju.

No u drugim jezicima autoreferecijalnost poprima i novo, političko značenje, a to je vrsta politike koja se referira na samu sebe ignorirajući sve ostalo.

Riječju, autoreferencijalnost se iskazuje kao samodovoljnost, kao samozadovoljstvo, kao ignoriranje svega što narušava sliku koju smo o sebi samima stvorili.

Autoreferencijalnost je vrsta politike koja se referira na samu sebe ignorirajući sve ostalo i iskazuje se kao samodovoljnost, kao samozadovoljstvo, kao ignoriranje svega što narušava sliku koju smo o sebi samima stvorili

Tako je i u Hrvatskoj doživljena reakcija na političku instrumentalizaciju senzacionalnog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije.

Autoreferencijalnost nagoni onoga koji je od nje obolio da zabije glavu u pijesak i da prešuti ili pak da negira činjenice na koje upozoravaju drugi. A nije teško detektirati glavne trendove reakcija na te događaje.

Tako je ugledni američki časopis Foreign Policy prije svega nekoliko dana objelodanio svoje posljednje izvješće o proslavi u Zagrebu na kojoj je sudjelovao pjevač koji ”glorificira fašističku prošlost zemlje”.

Riječ je o jednom od najozbiljnijih časopisa koji čitaju diplomati i kreatori vanjske politike u svijetu, obvezni orijentir za sve one koji prate svjetska zbivanja.

Prema njima je pjevač o kojem je riječ proizvod društva i političke klase koja je pokazala malo želje da se obračuna s najgorim trenucima hrvatske prošlosti.

Navode se riječi njegovih pjesama koje stranom čitatelju ne ostavljaju dilemu o ideološkom profilu pjevača, riječi pjesama preuzete iz ideološkog leksika ustaškog pokreta i njegovog narativa.

I naslov teksta je rječit: ”Simpatizeri nacizma su dobrodošli da se pridruže zabavi”.

Samo je jedan medij masovnog komuniciranja prenio teške riječi američkog časopisa, a to je portal Index. Svi ostali su, logikom autoreferencijalnosti, prešutjeli tu oštru kritiku hrvatskog društva i hrvatske politike.

Brojne svjetske reakcije na političku instrumentalizaciju i manipulaciju koju su izveli hrvatski nogometaši i njihov kapetan Luka Modrić pozivom pjevaču Marku Perkoviću da im se pridruži u slavlju tijekom vožnje autobusa i na zagrebačkom glavnom trgu izazvale su kod hrvatskih političara reakciju pojačanog izljeva autoreferencijalnosti

I to nije prvi put da Foreign Policy piše o oživljavanju ustaštva u Hrvatskoj.

Prije dva tjedna objavljen je članak o ustaškom revivalu – oživljavanju ustaštva u Hrvatskoj, a glavni ton tom procesu dala je, prema autoru članka, Predsjednica Republike tijekom svoje inauguracije otvorenim pozivanjem filoustaša na tu svečanost, a zatim i njezinim eskiviranjem osude fašističkom pozdrava ”Za dom spremni” i veličanjem Marka Perkovića (kojem bi, izgleda, bolje pristajao nadimak Schmeisser nego Thompson).

Ni pisanje izraelskih novina Jerusalem Post i Times of Israel nisu naišli na primjerenu reakciju u Hrvatskoj: atmosfera autoreferencijalnosti i zabadanja glave u pijesak odigrali su svoje, a sve kritike tamo iznesene na reviziju ustaštva i veličanje hrvatskog genocidnog ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata prešućene su u manistream medijima.

Pa čak ni konzervativni mediji u svijetu, od Frankfurter Allgemeine Zietunga do švicarskih novina i austrijskih, britanskih, francuskih i talijanskih medija i mnoštva portala, ne nalaze dobre riječi za te izljeve ustaške propagande koja raste u Hrvatskoj.

Srećom, kupnja izraelskih pohabanih ratnih zrakoplova, prikazana kao jedan od najvećih uspjeha u procesu militarizacije Hrvatske, dovela je u zemlju izraelskog predsjednika koji nije mogao a da ne ocijeni, realno i brutalno, ono što se događa u zemlji.

Pred, nažalost, malim brojem službeno prisutnih, među kojima nisu viđeni ni Ognjen Kraus, koji hrabro već godinama upozorava na povijesni revizionizam i oživljavanje ustaštva, ni Milorad Pupovac, čiji su sunarodnjaci Srbi bili najbrojniji stradaoci monstruoznog ustaškog režima, Reuven Rivlin je rekao:

”Ustaški režim, jedan od užasnih režima koji je surađivao s nacistima, nastao je ovdje, u Hrvatskoj – ustaše su bili aktivni partneri u ubojstvu. Neki ljudi žele potisnuti svoju prošlost i smatrati je crnom rupom koju ne treba istraživati; neki misle da ih činjenica da su bili pod nacističkom okupacijom oslobađa bilo kakve moralne, osobne ili nacionalne odgovornosti za zvjerstva koja su se dogodila u njihovoj državi.”

Negacionizam je upravo to što radi Predsjednica Republike: kaže da nije čula niti vidjela dokaze koji su joj pred nosom. Ako je to istina, ne zaslužuje da bude predsjednica zbog neinformiranosti i nekompetentnosti

I dodao je da očekuje vidjeti napore Republike Hrvatske da se pobrine da povijest ne bude zaboravljena. Suočavanje sa zločinima iz prošlosti je dug proces, a sposobnost Hrvatske da se suoči s prošlošću i da ne ignorira njen utjecaj moralna je dužnost svakog pravednog društva.

I kad već govorimo o moralnim dužnostima, onda dodajmo da je moralna dužnost Predsjednice Republike da ne daje više skandalozne izjave poput one da nije čula sporne pjesme koje pjeva Marko Perković, nom de guerre ”Thompson”, koje se spominju na portalima.

”Nisam čula niti sam vidjela dokaze da postoje”, kaže Predsjednica, dok, istovremeno snimke tih degutantnih pjesama u izvođenju rečenog pjevača kolaju internetom.

A i sam je izvođač priznao da ih je pjevao, kao onu o Jasenovcu i Gradiški staroj, ”kući Maksovih mesara”, s tako poetskim stihovima kao što su ”U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila/ Oj Neretvo teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu”.

Negacionizam je upravo to što radi Predsjednica: kaže da nije čula ni vidjela dokaze koji su joj pred nosom. Ako je to istina, ne zaslužuje da bude predsjednica zbog neinformiranosti i nekompetentnosti.

A budući da mora znati, a nije ništa poduzela da osudi i to što taj pjevač pjeva i ustaštvo bez ikakvih ”ako” i ”ali”, onda mora snositi konzekvence zbog zabijanja glave u pijesak, zbog aktivnog doprinosa autoreferencijalnosti u Hrvata.

 

autograf

 

 

30 comments

Skip to comment form

 1. Prava pametna lekcija neoustašama i paradnoj kobili.

  1. Gospon drug, iskazuješ nedostatak elementarnog kućnog odgoja. To je odraz okruženja u kojem si uzgojen. Krmećeg.

 2. Nisu potrebne emocije, treba samo upotrijebiti logiku i… dobiješ porttret prve dame Hrvatske. Bravo Grubiša!

  1. @gungula, jednako tako upotrijebi logiku i kod Grubiše.

   Najobičnija pljuvačnica malog 70+godišnjeg Damira Grubiše nakon što mu je Kolinda dala šup kartu iz HR-diplomacije. Intelektualac i prof za poželjet.

   Ali ne brine me Grubiša. Više me brinu tipovi koji su ga odabrali da nas takvi likovi predstavljaju u svijetu.

   1. Kad Kolinda nekome da šup kartu, to bi za šupiranog trebao biti kompliment. Upitaš li se ikad što je radila u SAD… da, da u ono vrijeme kad nije podnije laizvješće? Čovječe, ne glorificiraj prosječnu osobu. Jesi li pročitao njenu autobiografiju? To mogu napisati samo maloumnici.

 3. Pokojni kritičar Darko Glavan:
  “Thompson je fenomen iz dva jednostavna razloga. Zato što je autentičan kantautor kao i ono što proizlazi iz njegove osobnosti, te zato što je naišao na masovnu reakciju. Da je on fenomen samo zbog političkog konteksta, onda on ne bi bio vrijedan pozornosti.”
  „Thompsonovu nakanu da pjesmom, stavom i masovnim okupljanjem iskaže svoju prosudbu o stanju nacije, usudio bih se ovom prilikom usporediti s planetarnim megahitom, podjednako melodramatski intoniranim, Bruce Springsteenovim “The Rising”.

  Rock poezija Marka Perkovića Thompsona spada među najljepša ostvarenja u hrvatskoj diskografiji, jer nitko nema takav opus s tematikom ljubavi prema ženi, prema obitelji, prema Bogu i prema domovini.

  Međutim, ja ga ne poštujem samo kao izvrsnog rock autora. On je za mene prije svega jedan od tisuća heroja domovinskog rata koji su, otrgnuti iz svog svakodnevnog života, iznenada shvatili da praktično goloruki moraju stati pred do zuba naoružane velikosrpske teroriste i braniti svoje selo, grad, dom i obitelj. On je u rovu na prvoj crti napisao „Bojnu Čavoglave“ koju je godinama ushićeno pjevala cijela Hrvatska na svim radio i tv-programima, a sada ju proglašavaju „ustaškom pjesmom“. Međutim, ona to nije, isto kao što niti Marko Perković nije ustaša. Ali on je veliki trn u oku jugoslavenima i oni više ne znaju što bi s tim Thompsonom. A ako njima ne pašeš, onda si, naravno, ustaša.

  U ovaj svoj antiustaški napoj od teksta autor je naravno zbrčkao još dvije „crvene krpe“ za jugoantife, a to je naša vatrena repka i Kolinda. Naše vatrene vitezove ne trebam braniti od ovakvih jalnika, njihov uspjeh je već sam po sebi jednostavno nedodirljiv u svemiru.

  Što se tiče Kolinde, mogu samo reći da je ona trenutno prava osoba na pravom mjestu u pravo vrijeme. Imala je svojih gafova, ali uz mrvicu dobronamjernosti sve to na kraju ispadne i nekako spontano simpatično ženstveno. Za razliku od svoja tri nesretna prethodnika koji mi se gade, ona Hrvatskoj ne čini nikakvu štetu. Ali zato svojim ponekad nekonvencionalnim nastupima, lijepom njegovanom vanjštinom, pristojnim manirima i izvrsnim poznavanjem stranih jezika služi na čast svojoj zemlji kad ju predstavlja u inozemstvu. Osim toga, vrlo žestoko kritizira vladu, što su itekako osjetili i Milanović i Plenković.

  S obzirom na vrlo ograničene ovlasti njenog položaja, meni je ovo sve više nego dovoljno da opet glasam za našu Kolindu Nationale. Bolje od nje nemamo. A vi drugi imate Njonju i Lepog Zokija, pa izvolite.

  1. Ovo je odgovor na tvoju liriku u veziThomsona, pa ne bih ništa posebno dodao: http://www.sbperiskop.net/drustvo/croatia/dok-negacionisti-nijecu-ustaske-zlocine-thompson-cini-nesto-mnogo-gore-slavi-ih-a-sva-strahota-ove-zemlje-je-da-je-on-u-hrvatskoj-danas-mainstream

   osim da je njegovo svrstvanje u rockere pljuska istinskim rockerima. On je za tebe heroj? Zato što pjeva o Maxovim mesarima i što je za njega 1945-a godina poraza?

   A Kolinda je klaun. Ako ovaj jadni nrod voli majmunarije poput onih u Moskvi, neka mu je, neka ju bira i plače s njom dok odlazi u Irsku i Njemačku.

   1. Goldsteinov mentor prof. Miroslav Brandt opisao je u svojoj knjizi Život sa suvremenicima, 1996, str 190 i 191 Goldsteinov rad:

    “Pokazalo se da temu dubinski uopće ne razumije, ali se veoma mnogo trudio da u časopisima objavljuje sitne priloge, da bi imao (kako bi sam govorio) što više publiciranih naslova. Neke od njih pokazivao mi je unaprijed, a kod jednog od njih ustanovio sam da u bilješkama navodi ne samo pisce i djela koje nije pročitao, nego i pisce koji ne postoje niti su ikada postojali. Na moj prigovor odgovorio je: ‘Tako to rade svi, pa zašto ne bih i ja!’ To mi je toga čovjeka razotkrilo do kraja kao pripravna na falsificiranje i znanstveno nepoštenje, i ja sam digao ruke od njegova daljega znanstvenog razvitka.”

    Staki, imaš li koga vjerodostojnijeg?

    1. Kad se već igraš polemike i erističkog pristupa u smislu eliminacije argumenata sadržaja uz pomoć argumaneta ad hominem, pokušaj zamisliti da je tekt napisao Nepoznat netko. Zanemari “malog” Goldsteina. Kako ti se čine teza da Thompson slavi ustaštvo? I, uopće, kako ti se čini tvrdnja da je seoski fašist? Pusti Brandta koji je na suprotnim ideološkim pozicijama nego “mali” Ivo. Izjasni se.

 4. Pa dobro gdje ti još viđaš Jugoslavene ,her Smith,ta sojta je izumrla.Tomson je na meti srpskih obavještajnih i kontraobavještajnih službi ,e da bi preko njega i sličnih mu nezgodnika kompromitirali uzavreli rejting domovine nam.Ali pročitalo ih.Srbe je čak i svjetska kinematografija pročitala,negativci su.

  1. Spominješ filmove i Srbe. odavno se zna da je Hollywood tvornica laži. Top Gun je sufinancirao Pentagon. Nemoj filmsku muziku prizivati upomoć tvojoj mržnji.

 5. Kakva mržnja ,pa ja volim pametne Srbe ,osobito volim lijepe Srpkinje.Ali brate,ne volem velikosrbizam.I ne volem to što nam danas kod susjeda prevladala ćirilica u kulturološkom inom drugom smislu.

  1. Boli kurac susjede što ti ne voleš ili voleš. Seruckaš o ćirilici isto kao neki Srbi o Vatikanu. Iz iste ste vi septičke jame.

   1. Vidim i tebi je draga ćirilica,ali nije samo kultura u pitanju.Što prije shvatiti da nikada razvijenoga svijeta nećete vidjeti sa ćirilicom.Rusi su se opametali, neki drugi pravoslavni svijet još prije,a Bugari nikada i nisu bili glupi.

    1. Po čemu ti vidiš da je Jagmi draga ćirilica? Čitam njegov komentar i to ne vidim. Podmećeš. Zašto? O kakvom ti opamećivanju govoriš?

 6. Pa i tebi je draga ćirilica Stalkeru,nikada ništa kontra ćirilice ne čuh druže,a ima mnogo toga lošega za kasti i na kontrau njiove vlasti.

  Dakle jedno je dobro u Rusiji se zbilo ,nakom što je Jeljcin sišao sa onoga tenka.Dobro u geopolitičkom smislu.Dogodio se Putin.Drugo se dobro dogodilo u SAD-u,dogodio se Trump.O ostalomu pisat će povijest.

  1. Čirilica je pismo koje kao takvo smeta morončinama i bespametnicima.

 7. U pitanju je kultura ,kulturološki okvir ,glupane.

  U stvari kada pogledam koliko si ti ideološki napredovao u pozitivnom smislu u odnosu na prošlu godinu,budem mi drago,jer znam kako je teško promjeniti mišljenje i jednoga čovjeka .Napreduješ,premda u poznim godinama .

  1. Nisam siguran o čemu sada blebećeš. Ali, siguran sam, koliko pratim komentare da ti ne napreduješ. Isti si zadrti, mali šovinst, Adolf iz našeg portalskog sokaka.

 8. Pa recimo nisi više isključivi velikosrbin niti zadrti komunista,sada si samo anarhista .A ja sam samo hrvatski nacionalista liberalnoneokonzervativnog svjetonazora,a takve ne voleš.Premda dakle nekolektivisti na potpuno smo suprotnim stranama.Iako tebi srce još zatitra na ljevičarstvo,meni na desničarenje baš i ne.

  1. Ti si prduo u čabar iliti profulao si ceo fudbal. Nisi mi jasan, ali tutnji, pa ko razume razume.

   1. Više ne rigaš na domovinski rat,Hrvate ne proglašavaš genocidnima,a državu čedom zločinačke organizacije,kao pre ,pa reko napreduješ.Zahvali mi,pozitivno djelujem na te,ni svjestan nisi koliko.

    1. Ovde jedeš govna, a na sbplusu ne smiješ ni zucnuti. Neće vrana vrani oko iskopati.

 9. Podsjetit ću one koji podcjenjuju Thompsona kao glazbenika da je njegov talent prvi prepoznao veliki Zdenko Runjić. Upravo je ovaj neupitni doajen bio taj koji mu je oduševljeno omogućio snimanje prvih ploča, a sam je za Thompsona napisao i nekoliko tekstova. Nadam se da su provokacije nekompetentnih jugotikvana o glazbenoj kvaliteti Thompsonovog opusa ovime okončane. Naravno, ukusi opet mogu biti različiti.

  Također treba trajno isključiti iz prometa laž da postoje snimke Thompsonove izvedbe pjesme „Jasenovac i Gradiška Stara“. Postoji samo jedna groteskna audio snimka u mp3 formatu na portalu index.hr gdje je već nakon prvih taktova jasno da su to snimili imitatori koji nemaju nikakve veze s Thompsonom. Ova bijedna manipulacija neodoljivo podsjeća na dobro poznate udbo-oznaške metode dezavuiranja.

  Evo i link: https://www.index.hr/images2/Thompson-JasenovaciGradiskaStara.mp3

  Marko je sam priznao da je s prijateljima za vrijeme rata ponekad zapjevao ustaške pjesme kao provokaciju prema četnicima na prvoj crti. Onima koji vole slušati ustaške pjesme preporučam stoga snimke raspjevanog antifašista Stipe Mesića iz Australije u dvorani za vrijeme prikupljanja čekova za hrvatsku vojsku. Te čekove je naš Stipe kasnije „izgubio“. Znamo i da je on bio taj koji je na početku rata pobunjenim Srbima poručio da njihovi preci nisu donijeli srpsku zemlju na opancima kad su pred Turcima bježali u Hrvatsku. Prije par dana smo ga opet vidjeli u Srbu pri celebriranju krvavog četničkog pira od 27. srpnja 1941. Kako se sve to lijepo slaže jedno s drugim!

  Jedna od najljepših Thompsonovih pjesama, besmrtna „Lijepa li si“, na udaru je jugoslavena i bošnjačkih unitarista zbog stiha „Herceg Bosno, srce ponosno!“. Međutim, u toj pjesmi autor ne svojata teritorij susjedne države. On samo poimence spominje geografska područja na kojima žive Hrvati. A to je danas Hercegbosanska županija, odnosno Herceg-Bosna za vrijeme rata, a koji pojam je bio službeno obuhvaćen i Vance-Owenovim planom.

  Svim čistuncima i dušebrižnicima bih u ovom kontekstu preporučio da se malo temeljitije pozabave s najgenocidnijom tvorevinom u povijesti Balkana, a to je tzv. Republika Srpska.

  Za Thompsona, za mene osobno i za milijune drugih Hrvata je 1945. bila loša. Ne samo zato jer je Hrvatska izgubila kakvu-takvu državnost, nego prije svega zato jer je te godine počinjen najteži pokolj nad Hrvatima u povijesti. Mislim da je to više nego dovoljno za tvrdnju da je to bila loša godina. Za Hrvate, naravno.

  1. Komentar ti koliko toliko pije vodu, ali posljednji pasus je katastrofa, povijesni revizionizam u najcrnjem obliku. Ti tvrdiš da je Hrvatska između 1941-1945, kad su ustaše dale Dalmaciju Talijanima i osnivali logore, imala državnost, a u DFJ, FNRJ i SJRJ nije. To je mjesečarenje kad mjesečari koji se nisu razbudili mašu naslijepo noževima, pa koga zakače. Probudi se! Ili želiš sanjati kako u svibnju 1945. nije završio 2. sv. rat pobjedom antifašističke koalicije u koju su spadali i partizani.

   Thompson je pjevač koji veliča fašizam i ustaštvo i o njemu je pisala europska štampa. Ne može pjevati u pola Europe.

   1. Thompsonu nije dopušten nastup u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Sloveniji.
    Nešto je malešna ta vaša Europa, kad je ovo pola.

    1. Mislim da ne bi dobio dozvolu u Rusiji, Švedskoj, Danskoj, Italiji.

     Ali svakako bi mogao nastupiti u Izraelu. Prije nastupa provozali bi ga u avionima. Tamo sad cijene Thomsona. Poslovni odnosi su u pitanju. Umalo zaboravih i čojstvenu Crnu Goru.

     1. Veliš, misliš.
      To što ti smisliš i magarac izjebe, zove se nanotehnologija.
      Zaboravio si Srbiju, kad već misliš tako pametno.

 10. Koji smo mi jadnici ako nam je stara pin-upica najbolje što imamo. Ima mentalitet sponzoruše. Dobra je za ovaj mafijaški cirkus iz kojeg se bježi.

  https://www.youtube.com/watch?v=B9Vi0xy6tVY

  KGK – NAJVEĆA PRIJEVARA HRVATSKE
  “Velikom broju ljudi u nedjelju su se konačno otvorile oči. Naša lijepa predsjednica, domoljub, ona koja brine za siromašne i upozorava Vladu zbog blokiranih građana, poslala je vrlo emotivan i osoban izraz sućuti obitelji preminulog ”kralja ovrha”, odvjetnika Marijana Hanžekovića. Svako malo, ta ista Kolinda napada Vladu jer ne čini dovoljno da bi građani živjeli bolje. Plenković, kakav god jest, nije nazvao Hanžekovića istinskim humanistom. Takvu laž i bogohuljenje, mogla je u pismenom obliku izjaviti samo ženska Barbika, vječno nasmijana lutka iza čijeg se osmijeha ne krije ništa osim duševne i emocionalne praznine. Ljudi moji, nema tu ničega. S obzirom da je Hanžeković, na žalost, imao određenu društvenu težinu, mogla je ožalošćenima i svekolikoj hrvatskoj javnosti uputiti formalni brzojav s dvije-tri suhoparne rečenice, odmjerenih poruka i sadržaja. Nitko od Kolinde nije očekivao da se s pokojnikom obračunava kao Ivan Pernar, maligni ignorant s narcisoidnim poremećajem ličnosti. Zar je Hrvatska spala na ove dvije krajnosti?”

  https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/kolinda-grabar-kitarovic-najveca-prijevara-hrvatske-1124892/

 11. Neki elementi autorova životopisa su skriveni i prešućuju se danas, ali treba se potruditi:

  https://tkojetko.irb.hr/znanstvenikDetalji.php?sifznan=6232&podaci=funkcije

  http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/poslanici/grubisa-prof-dr-sc-damir/

  Izdvajam:

  Sekretar komisije za međunarodne odnose
  OK SKH Rijeka

  Direktor
  Centar za idejno-teorijska istraživanja Vladimir Bakarić u Zagrebu

  Nije važno uvijek što, nego prvenstveno tko govori 🙂

Odgovori