Kako je Angela Merkel upala u HDZ-ovo blato. OPET

Podvala koju je svojoj gošći priredio domaćin zapravo je gora od onoga što je kancelarka Merkel doživjela s potporom Sanaderu

I tako je njemačka kancelarka Angela Merkel opet naivno upala u HDZ-ovo blato. Kažemo opet, jer to joj se već jednom dogodilo s bivšim premijerom i šefom HDZ-a Ivom Sanaderom. Nedugo nakon što se 2007. pojavila u HDZ-ovom predizbornom spotu u kojem je tvrdila da je Sanader zaslužan za to što je Hrvatska na pragu ulaska u EU, Sanader je naprasno podnio ostavku, navodno upravo na njezin zahtjev.

Sada se pak nakon brojnih reakcija u njemačkim medijima zbog puštanja pjesme »Lijepa li si« Marka Perkovića Thompsona na skupu HDZ-a na kojem je bila glavna gošća oglasio glasnogovornik njezina ureda, rekavši za N1 televiziju kako kancelarka Merkel nije bila upoznata s pjesmama koje će se puštati tijekom stranačkog skupa HDZ-a u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pjesama.

Riječ je o krajnje neugodnoj situaciji za HDZ i Andreja Plenkovića. Podvala koju je svojoj gošći priredio domaćin zapravo je gora od onoga što je kancelarka Merkel doživjela s potporom Sanaderu. Jasno je, naime, da ona 2007. nije imala pojma što će se dogoditi dvije godine kasnije, kao što o tome ništa nije znala ni hrvatska javnost. Naknadne isprike u tom slučaju ne bi imale smisla, a ovdje je riječ o njezinoj trenutačnoj reakciji na situaciju u kojoj se našla isključivo voljom domaćina, a o čemu ona očito nije imala pojma.
Jučerašnja izjava njezina ureda, naime, znači da kancelarka Merkel procjenjuje da ju je HDZ doveo u toliko neugodnu situaciju da se ona pred njemačkom javnošću morala opravdavati zbog toga što joj je domaćin priredio svojevrsnu glazbenu sačekušu. Premijer Plenković u ovom slučaju pojavljuje se u ulozi DJ-a, ali s jako lošim izborom glazbe, kojim je visoku gošću doveo u krajnje neugodnu i nezavidnu situaciju pred vlastitim građanima.

Ova situacija svjedoči o dubokoj provaliji koja dijeli političke i društvene standarde u Hrvatskoj od onih koji vrijede u Njemačkoj, kao i civilizacijskom ponoru između HDZ-a i pristojnih konzervativnih stranaka u Europi. Ono što je u Europi nedopušteno – filofašizam, ustašluk i revizionizam – u Hrvatskoj je dio svakodnevice, o čemu svjedoči i jučerašnje divljanje maturanata na Delti. A od Cibone do Delte nije daleko.

Dok HDZ-ovi ministri govore o »veličanstvenoj« atmosferi, kojom je bila »zadovoljna« i visoka gošća, nakon objašnjenja iz Berlina jasno je da se radilo o svojevrsnoj podvali, jer Merkel je pljeskala na taktove sporne pjesme ne znajući o kakvoj je pjesmi riječ. A radi se o stihovima u kojima se uz hrvatske regije spominje i slavi Herceg-Bosna, Tuđmanova i Šuškova paradržava formirana na teritoriju susjedne BiH, čiji su vojni i politički čelnici osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne na Haškom sudu. A to što je ta pjesma u Hrvatskoj prihvaćena i što poruku te pjesme nitko ne dovodi u pitanje opet, dakako, najviše govori o vladajućem duhu u današnjoj Hrvatskoj i njezinim dvostrukim standardima.

Valja pritom imati na umu da slavljenje zločinačke Herceg-Bosne u Hrvatskoj nije ograničeno samo na estradu.
Nedavno je u režiji čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića i uz nedvojbenu potporu HDZ-ove središnjice u Zagrebu održano 4. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, na kojem je glorificirana Herceg-Bosna i »odbačena« pravomoćna presuda Haškog suda šestorici čelnika Herceg-Bosne, što predstavlja neupitnu pljusku civilizacijskim standardima i vladavini prava.

I samo da se zna: Plenković je u Ciboni Merkel posjeo samo mjesto ili dva do Čovića, političara koji ne prihvaća presude međunarodnog suda i sudjeluje na proslavama na kojima se slave ratni zločinci.

Zbog svega ne treba čuditi što je glasnogovornik njemačke kancelarke na kraju svoje izjave smatrao potrebnim naglasiti kako je kancelarka Merkel tijekom svog posjeta Zagrebu »jasno izrazila svoj stav u kojem se suprotstavlja nacionalizmu«. Jer dobro znamo da se dvaput ponavlja samo onome tko je prvi put sjedio na ušima.

novilist

1 comment

  1. Svima koristi blatna kupka. Nije ljekovita, ali je idealna za krmačku jebačinu.

Odgovori