Ideolog HDZ-a na rezervnim pozicijama

Zagreb, 12.06.2017. – Davor Ivo Stier dao je izjavu za medije u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Na fotografiji Davor Ivo Stier.
foto HINA / Lana SLIVAR DOMINIÆ/ ml

Konačno se našao jedan HDZ-ovac koji će opravdati slogan „vjerodostojno“ s  kojim je Andrej Plenković dobio parlamentarne izbore.

Davor Ivo Stier potvrdio je kako je još prije tjedan dana, uoči puta u SAD, od Andreja Plenkovića zatražio da nađe novog ministra vanjskih poslova kojeg će imenovati u paketu s drugim ministrima, očito ne želeći sudjelovati u neprincipijelnoj koaliciji HDZ-HNS. Danas je tu svoju ostavku i javno obznanio.

Stier prije puta nije mogao znati da će se HNS, s kojim je Plenković dogovarao suradnju, tako neslavno raspasti i da će iz stranke biti izbačeni njeni najviđeniji predstavnici – počevši od Vesne Pusić, koja je uvijek bila najveća smetnja hrvatskim desničarima, do Gorana Beusa Richembergha, Anke Mrak Taritaš i Nade Turine Đurić. Podsjetimo, sjednica Predsjedništva HNS-a na kojoj je zaključeno kako se neće ići u suradnju s HDZ-om održana je 6. lipnja, a  dijametralno suprotni zaključak Središnjeg odbora stranke da se ide s HDZ-om objavljen je u srijedu 7. lipnja navečer, na dan koji je ministar Stier proveo sudjelujući u raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Ministar je, dakle, po povratku u zemlju mogao mirne duše konstatirati da je ovaj HNS koji je ušao u suradnju s HDZ-om „manje zlo“ od onog koje mu se priviđalo prije puta, da je ta suradnja bila nužna zbog „stabilnosti zemlje“ i nastaviti po starom.

Stier, međutim, nije iskoristio taj izgovor, već je ostao pri svojoj ostavci vjerojatno i zato što se priča da bi resor ljudskih prava mogao biti preseljen na HNS-ovog Predraga Štromara.

Nije pridonio rješavanju nijednog vanjskopolitičkog problema

Tijekom sedmomjesečnog obnašanja ministarske dužnosti, Stier se nije istakao kao neki vanjskopolitički faktor koji bi pridonio rješavanju bilo kojeg od hrvatskih neriješenih problema. Njegovo su razdoblje obilježili problemi sa Slovenijom koja je slijepo slijedeći europske direktive  postrožila kontrolu i tako izazvala višetjedne nezapamćene gužve na granici, a taj problem je ublažen tek kroz razgovore dvojice premijera.

Na samom početku mandata Stiera su dočekale i optužnice protiv pripadnika HVO-a u Orašju, pri čemu Hrvatska nije mogla ništa posebno učiniti, i to je – uz povremene packe predsjednice oko imenovanja novih diplomata – uglavnom bilo to od „tradicionalnih“ hrvatskih vanjskopolitičkih tema.  Otvorio je, međutim, u skladu sa svojim rigidnim svjetonazorom, Stier neke nove  frontove. Najjasnije je iskočio u veljači kada je zajedno s Mađarskom i Poljskom Europskoj uniji službeno podnio stajalište vezano uz nastup u tijelima UN-a u kojem se izjasnio protiv pobačaja te posebnog izvjestitelja UN-a za prava homoseksualnih osoba, a u središte brige o ljudskim pravima stavio brigu o obitelji i vjerskim slobodama.

Stier je postao uteg za Vladu

Upravo je na tim temama Stier postao uteg za ovu  Vladu, a njegovi retrogradni potezi nisu dobro primljeni ni u diplomatskom zboru, niti u velikom dijelu hrvatske javnosti.

Stier je te poteze povlačio kao potpredsjednik Vlade i čelna osoba Vladine Koordinacije za vanjske i europske poslove i ljudska prava . Do prošle godine su ljudska prava bila spojena s društvenim djelatnostima u jednu cjelinu. Dolaskom Stiera u Vladu, a uz objašnjenje da je Hrvatska ušla u Vijeće UN-a za ljudska prava  – ona se spajaju na vanjske poslove. Stier i njegov savjetnik Ladislav Ilčić postali su ključni ljudi hrvatskog zaokreta unazad i to do te mjere da su, primjerice, prvi sastanak nove radne skupine za antidiskriminacijski plan zakazali u MVEP-u, umjesto u vladinom Uredu za ljudska prava.

Seljenje polja u kojem je Stier vidio svoju misiju pod ingerenciju HNS-a čiji su se pripadnici rado uslikali na Paradi ponosa bilo bi previše za HDZ-ovog ideologa (da sada na stranu stavimo primjedbu o spojivosti ljudskih prava i graditeljstva koje je dobio Štromar).

Svoje „demokršćanstvo“ Stier sada namjerava širiti kroz Sabor  i, kako je najavio, terenskim radom u stranci, a u skladu s onim što je napisao u svom programatskom eseju Nova hrvatska paradigma.  Je li zadržavanje uloge političkog tajnika HDZ-a prijelazna i utješna nagrada koju je Plenković ostavio svom „briselskom prijatelju“ da ne bi u danu ostao bez svih važnijih funkcija,  hoće li Stier uspjeti progurati demokratski način donošenja odluka u HDZ-u, ozakoniti frakcije i njihov međusobni dijalog ili slijedi unutarstranački okršaj vidjet ćemo uskoro. Zanimljivo je razdoblje pred HDZ-om, pri čemu će posebno važno biti kako će se ponijeti Crkva.

faktograf

 

 

7 comments

Skip to comment form

 1. Od kada je to demokrščanstvo rigidni svjetonazor.Zar rigidnost nije komunizam,anarhizam i sl.rigidne stvari.

  Dakle oko 80 % građana su po ovoj bulumenti rigidni katolici.

  1. Nisu svi katolici demokršćani. Ima katolika koji sudjeluju u radu Nove ljevice, radničke fronte. Imaš predrasude. Demokršćani jesu rigidni, jer se zalažu za očuvanje poretka i privilegija onih koji su za kler i tzv. domoljubnu elitu.

   A štomse tiče anarhizma, on je budućnost, ako se želi očuvati čovječanstvo.

 2. Upravo si potpisao svoj rigidni anarhistički svjetonazor.On je budučnost samo za majmune,možda evoluiraju.

  Ja sam liberalni konzervativac,tebi sam sigurno rigidan.Bilo je katolika i u KPJ ,ali samo iz interesa..

  1. Posljednja rečenica najbolje govori o tvojoj ozbiljnosti. Ako ti to ozbiljno misliš što si napisao, onda imaš veliki problem- sa sobom i s katolicima.

   Za početak o anarhizmu pročitaj sljedeće: https://www.stocitas.org/anarhizam%20tekst.htm

   https://anarhisticka-biblioteka.net/library/bob-black-anarhija-101

 3. Anarhiste čak ni Marx u ranim radovima nije doživljavao ozbiljno,ideju o odumiranju države je prihvati0 od Prodona,teška srca,nakon pada komune,u starijoj dobi.

  Nego demokrščane rigidnima zvati,unatoč tome što je demokrščanstvo najraširenija politička opcija u Evropi,a u RH i dvotrečinska .

  Ma bravo jarane ,geni su ti garant prekosavski.a povrda je to pak i teze Ronalda Wrighta o tome kako su se skupine neandertalaca zadržale u planinama Španjolske i u području Dinare.,tjerani poput Apaša u sve teže i teže predjele.

  1. Ako si Šokac, a čini mi se da si bahati biznis-Šolja, i tebi su geni prekosavski. Svi mi Slavonci smo došli preko Save. To bi trebao znati.

   Vidim ja da ti nisi ni pogledao ona dva linka što sam ti poslao. Ukopao si se politički. Tako si lomljiviji kad na tebe nasrnu. Nisi drvo demokršćansko ukorijenjeno.

 4. Moji su s one strane Kupe,za razliku od neandertalca ,tamo je obitavao homo sapiens.

  Pa nečeš meni valda prodavati svoje anarhističke,ili anarhoprimitivističke poglede.Znam kako neki zamišljaju anarhičko digitalnu budučnost,samo tamo će ugled biti važniji no što je danas kreditni rejting.

  A ugled se ne dobiva rođenjem nego višegodišnjim mukotrpnim radom,prika moj,to je ono što o tebi pričaju kada im okreneš leđa.Brandom,pomodarski, ga danas zovu, a u skoroj budučnosti biti će sofisticiran ,osoban,a bez ugleda si nitko i ništa.

  Kao onomad u vrijeme Jugoladovine ,moralno potička podobnost.

Odgovori