I poslije Bandića Bandić: Džaba ste se radovali!

I POSLIJE BANDIĆA - BANDIĆ: Džaba ste se radovali!
Ako su socijalne mreže najbolji reprezent mišljenja javnosti, moramo primijetiti da su uhićenje Milana Bandića, njegovih najbližih suradnika te prijatelja (i partnera?) iz poslovnog svijeta građani Zagreba i Hrvatske dočekali u veselju, smijehu i (zlu)radosti. Gotov je – vrište statusi na zidovima, otvaraju se šampanjci i čaše se dižu u zdravice. Lajkaju se i šeraju šale i pošalice na Milanov račun, sa svih strana pritrčavaju “fajteri” da oborenog političara barem jednom šutnu nogom pod rebra. Pao je zagrebački gradonačelnik sa cijelim buljukom svojih bliskih suradnika. Sve će se u gavnom gradu Hrvatske promijeniti, da bi sve ostalo isto.

Za kraj uvoda ovog teksta nabrojat ćemo još jednom uhićene u policijskoj akciji USKOK-a, PNUSKOK-a i drugih skraćenica iz resora gonjenja. Uz Milana Bandića, neslužbeno je doznao dnevni list koji stoji na raspolaganju Državnom odvjetništvu, uhićeni su predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, kontroverzni biznismen orijentiran na poslove s otpadom Petar Pripuz, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, član Uprave Holdinga Ivan Tolić, pročelnik gradonačelnikove stručne službe Vidoje Bulum, direktor Gradske plinare Alen Dodig, specijalni savjetnik gradonačelnika Željko Horvat, direktor Čistoće Miljenko Benko, glavni tajnik zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Ines Bralić, referent za javnu nabavu Zagrebačkoga holdinga Filip Čulo te načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović. Drugim riječima, jake snage organa gonjenja desetkovale su Grad Zagreb i njegov Holding.

Interventna policija pred vratima Ureda gradonačelnika Banića! (FOTO: Twitter)

Nakon što pozdravimo njihovu akciju – pozdravljamo vas, čuvari reda i mira! – primijetit ćemo jednu znakovitu diskrepanciju: kraj ukupno 19 glava iz Gradskog poglavarstva i Zagrebačkog holdinga, koje se – pazite sad, važno je – terete “za širok dijapazon kaznenih djela iz sfere gospodarskoga kriminala”, pala je tek jedna jedina privatno-poduzetnička glava, glava Petra Pripuza. U tom čuču grmi naš zec iz uvoda: s padom Milana Bandića sve će se promijeniti da bi sve ostalo isto. Kad stavimo po strani pohvale što ih, rekosmo i čestitasmo, za ovu akciju zaslužuju organi gonjenja; kad ostavimo po strani ulisičenog i privedenog gradonačelnika, njegove suradnike i privatno-poduzetničku Pripuzovu glavu, pred oči će nam iskrsnuti cijela lepeza dobrostojećih i službeno uglednih zagrebačkih poduzetnika, predvođenih najraskošnijim cvijetom hrvatskog gospodarstva, uz čije ime i novac je neraskidivo vezana karijera gradonačelnika Zagreba. U pitanju je, pogađate li?, njegovo “feudalno gospodstvo” Ivica Todorić.

Uhićenje Milana Bandića (FOTO: screenshot HTV)

Suradnja Grada Zagreba s Agrokorom Ivice Todorića i povezanim mu tvrtkama traje koliko i Bandićeva vladavina. U tom razdoblju niti jednom poduzeću se nije izišlo u susret koliko Agrokoru i njegovom vlasniku. Do najatraktivnijih parcela u gradu Todorić, točnije njegova poduzeća dolazila su za neobično male novce, u što se detaljnije možete uputiti skočite li na naš tekst Ivica Todorić – prvi među nejednakima. Kao gljive poslije kiše nicali su Konzumi u gradskim četvrtima, Grad je blagosiljao svaku Todorićevu akciju koju je trebalo blagosloviti, a zauzvrat su, u vremenima kad je gradonačelniku bilo potrebno, na veresiju (ili potpuno besplatno?) našem posrnulom zagrebačkom velikanu isporučivani šleperi jabuka i sokova, koje je ovaj dijelio u političkim utakmicama što su podrazumijevale “sitnu korupciju” neprobirljivog biračkog tijela. Sve o tim poslovno-poliičkim kombinacijama moguće je naći u arhivima gradske uprave, odnosno putem jednostavne pretrage bespuća internetske zbiljnosti.

I poslije Bandića – Bandić! (FOTO: facebook.com/MilanBandic)

Ivicu Todorića, važno je napomenuti, na ovom mjestu izdvojili smo kao najkrupniju ribu močvare u kojoj je Milan Bandić četiri puta biran za gradonačelnika. Istim ili sličnim zahvatima zbližio se s gradonačelnikom cijeli niz uglednih gospodarstvenika, koji su se u Bandićevim mandatima na račun poslova s Gradom obogatili kao krezovi. Bilo je tu svega: kumova, mesara, kovinotokara, skupljača otpada, zidara, zemljišnih špekulanata, četvrtastoglavih redara, uglednih i neuglednih novinskih izdavača, PR-ova, sportskih (ne)djelatnika… Jedan iz mora primjera poslovanja po Milanu naći ćete u našem tekstu iz 2007. godine, pod naslovom Tako to radi Milan Bandić. Toliko ih se oko gradske sise koju je Bandić držao pod kontrolom nakupilo i toliko se tu kombinacija odigralo da na koncu nisi znao tko koga čvršće drži za, da prostite, muda, on njih ili oni njega. Dobar dio zagrebačkog gospodarstva bio je čvrsto priključen na gradsku sisu, a pristup su imali samo odabrani. Nikog od njih, osim unesrećenog Pripuza, danas nema među uhićenima.

Najkrupnija riba Bandićeve “močvare” (FOTO: Vjesnik)

Da bi se ta koruptivna hobotnica mogla držati podalje od očiju šire javnosti pod kontrolom je gradonačelnik morao imati i najutjecajnije medije. U tom pravcu podzimao je Bandić niz raznovrsnih akcija. Na ovom mjestu izdvojit ćemo jednu bizarnu, kojom je gradonačelnik ulazio pod kožu vlasnicima i upravljačkoj strukturi našeg – žalivelikibože – najčitanijeg dnevnog lista. Vijest koju vam nudimo za primjer naći ćete pod naslovom Bandić besplatno reklamira 24 sata. Osim besplatnom reklamom, kupovao je Bandić medije i vrlo konkretnim novcem, o čemu također više možete saznati jednostavnom google pretragom. Velikim novcem kupovalo se one koje se željelo potpuno kontrolirati, odnosno čiju se oštricu željelo otupjeti, a sitno je dijeljeno ostalima, koji su imali biti pokriće krupnijim kupovinama. Ipak, Zagreb je mali grad i informacije se nisu mogle držati pod kontrolom. Cijeli grad sumnjao je da je gradonačelnik korumpiran, a ta kolektivna sumnja podloga je histeriji koju danas imamo na socijalnim mrežama. Umreženi građani pritom ne razmišljaju o puno ozbiljnijoj mreži od njihove, fejsbučke. U toj mreži Milan Bandić bio je tek operativac iz svijeta politike. Doduše, jedan od važnijih operativaca, ali nikako ne i čovjek kojeg se ne može zamijeniti drugim. Jer ovdje, dragi naši, nemamo problem s jednim korumpiranim političarem, nego sa sustavom koji generira korupciju i korumpirane političare proizvodi kao na tekućoj traci.

lupiga

 

15 comments

Skip to comment form

 1. A kada će anka, i dule jere na detektor laži? Valjda će to doći prije nego li netko pukne zbog mobinga u poglavarstvu.

  1. A kad će? Ne zna se! Godinama se najavljuje babino uhićenje, a on sve jači i sve više tlači. Najjadni su uposlenici u upravi koji još mole da im babo i pobočnica stave što veći samar na leđa. Nije to mobing, to je preklinjanje zaposlenih da ih se još više optereti i mlati.

   1. Kako nije mobing?
    Pa, dobro upućeni kazuju da se za Babinog mandata više ne smije otići u radno vrijeme niti na tržnicu ili u trgovinu.
    O frizeraju da i ne govorimo.
    Pa je li to normalno? Tako nikad nije bilo!

    1. Lamza, jesi li ti čuo za izraz strahovlada? Pitaj Krpana, bivšeg glasnogovrnika Grada što ta riječ znači. On nije išao na pijac i u frizeraj, a žestoko ga je maltretirao Šahist. Navodno da je babina ekipa bila pred donošenje odluke o uvođenju alko-testiranja.

     Iz straha se često rađa agresija. Babo se boji.

 2. Došlo je tamo do prevelikih napetosti. Već su mu neki od najbližih suradnika i pročelnika samovoljno išli u žutu zgradu na ”ugodan razgovor uz kavicu”. Debela sisata, podočnjanko, mali graditeljski miš, crni blata, financijska plačljivica, revizorka.. Pa nitko neće prihvatiti zatvor zbog psihozne pročelne ili babe, a da oni odu poslije trošiti lovu i smijati se u apartmane na moru. Radnici i zaštitari prate tko iznosi i sakriva dokumentaciju iz pisarnice. A i podočnjanko ima pristup serveru gdje se vide sve naknadne izmjene u softveru koji bi ga mogao spasiti jednoga dana. Jer zna se tko je naredbodavac svih akcija i poteza. A tko sve blagoslovi. Pa debela ne ide na seraonu, a komoli na kolegij, bez upaljenog snimača jer nikada se ne zna kada će zatrebati.

  1. Upućen si u interne gadosti i igru prijestolja. Zar je tako napeto? Ne zaboravi da je jedan moćni jači od sto nemoćnih. Sve će babo uz pomoć svojih biro-zaštitara u red dovesti. Najopasnije su zvjeri u kut stjerane.

 3. Padne li Todorić, past će i proračun ove siromašne državice koja preživljava još samo od trgovine. Zato se Todorića ne dira. A i kud bi došli kad bi zatvorili sve koji kradu, korumpiraju, varaju i još se i bahate. Pretvorili bi državu u veliki zatvor. Gdje smo mi još od uređenih država poput Finske i Švedske. Jučer na TV građani daju podršku Bandiću, je, krao je, al dao je i nama. Ej, građani, zaboravili ste, sjetite se, krasti se NE SMIJE!
  Zato smo u šupku.

 4. Ima tu jedan mali problem, a radi se o tome da Todorić ima izrazito velik udio u proizvodnji i to prehrambenoj, poljoprivrednnoj i energetskoj. Trgovina bar ima koliko hoćeš, da mu propadnu konzumi imao bi tko to preuzeti, ali ostali bježe od proizvodnje kao vrag od tamjana. Zato je opasno rušiti Todorića. No ne treba se zanositi, dalekoje on, jako daleko od Banderasa.

  A ovih priča za Babu sam se toliko naslušao da je do danas trebao već tri robije odslužiti. Ma kakvi dokumenti, kakvi svjedoci. Toga nema. Kad čujem priče o Babi i serveru, tek se tada userem od smijeha. Pazi ti to: Sanadera, Vidoševića, hacovce, Bandića, Merzelicu, nikoga nisu na server vatali, al će Babu informatičara??? Dajte, budite ozbiljni malo.

  1. Najjači informatičari su pokajnici. Nešto o njima pisucka Nevidljivi.

   1. Pametni znaju čemu služe janjetina i tamburaši :-/

 5. tragedija ove jadne naše države je št o je sve korumpirano političari sudstvo policija kriminalci normalno i odvjetnici i k tomu i umreženo jebeš ti talijansku mafiju ovo je kriminal koji ti otima iz očiju a pod dva još takve ljude branimo i oni ispadaju heroji

 6. evo čitam nobilo se vratio osjetio miris mesa da se kladimo prije če najebati čuvar u holdingu jer je mrknuo kutiju a 4 papira atrebalo mu djetetu nego svi ovi koji su uhapšeni pa svi su dokazi uništeni sve je več dojavljeno prije

 7. čitam u novinama zagrebački sportaši se pitaju kako čemo bez bandiča izgubičemo snježnu kraljicu hanžeka itd itd kakav strah neradnika koji godinama sišu državu a što da se bandiču nešto zdravstveno desilo jeli nitko ne postoji tko bi ga zamijenio pa mi stvaramo legende za života nekad su ih stvarali barem poslije smrti..To samo pokazuje koliko je nesposobnih ljudi na položajima i da smo stvorili kultove ličnosti kao u bivšoj sfrj nema bandiča sve treba stati a toliko fakultetski obrazovanih ljudi na birou a da ne spominjem koliko je lažnih bosansko hercegovačkih diploma u bandičevom holdingu

 8. Ja se pak pitam koju je to sortu mahuna Bandić brao pred prve mrazeve??? ja ih osobno priređujem s vrhnjem, a Milan je očito imao putra na glavi…..
  Netko reće….obrao si zelen bostan a Bandić….zelene mahune…….

 9. Imamo ga, gradonačelnika Remetinca.

Odgovori