«

»

ruj. 10 2017

Hostaška banda

Iako reprezentanti HOS-ovih veterana tvrde da njihov ZDS nema veze s ustaštvom, istina je da su ustaše iz HSP-a osnovali HOS iz ustaških pobuda, dali su im ustaške insignije s ciljem da se poistovjete s Pavelićevim ustašama i da ostvare njegove ustaške programe o Velikoj Hrvatskoj

‘Nama je veliko zadovoljstvo i čast što pozdravom ‘Za dom spremni’ vraćamo ugled i štovanje onom hrvatskom vojniku koji se prije 45 i više godina borio za ono za što se i danas bori hrvatski vojnik – za hrvatsku državu (…) Bez potpune rehabilitacije hrvatskog vojnika iz NDH teško se može zamisliti istinska pomirba unutar hrvatskog naroda.’ Tako je 1992. godine govorio Anto Đapić, tadašnji član predsjedništva Hrvatske stranke prava i zamjenik v.d. načelnika Glavnog stožera Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), upitan da komentira ustaški pozdrav na znakovlju stranačke postrojbe koju je 1991. osnovala upravo ova pravaška stranka.

hos nosi geslo koje je desetljećima bilo tabu, a danas je drago svakom hrvatskom vojniku. Oni se pozdravljaju ‘Za dom spremni’. To je najljepši pozdrav. Pa neće se pozdravljati sa zdravo! Onda kažu to su ustaše. Pa što i da jesu! – tumačio je devedesetih Dobroslav Paraga

Dvadeset i pet godina nakon izjave u kojoj se jasno i nedvosmisleno navodi da je HSP u znakovlje svoje postrojbe i stranačke simbole uveo ‘Za dom spremni’ u počast Pavelićevoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, Đapić je otišao na sastanak s tri ministra hrvatske vlade zbog spomen-ploče u Jasenovcu, kako bi zastupao veterane HOS-a koji od tamo odbijaju skinuti sporni pozdrav, ističući da ih on asocira isključivo na Domovinski rat i da, štoviše, ZDS na njihovim uniformama nema niti je ikada imao veze s ustaštvom. Đapiću se na sastanku pridružio i Marko Skejo, otvoreni ustaša koji je devedesetih od HOS-ovaca tražio lojalnost Anti Paveliću, a u mirnodopskim razdobljima maršira po obljetnicama Oluje pjevajući ustaške pjesme.

Ovim sastankom između HDZ-ovih ministara i osoba koje su dale ciljani teoretsko-terenski doprinos da u HOS i hrvatsku vojsku uvedu zloduh ustaštva, uključujući i ‘Za dom spremni’, okončana je i četvrtstoljetna priča o vjerojatno najotvorenijem i najuspješnijem ustaškom revizionizmu u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

Budući da je dobar dio hrvatske javnosti došao u fazu gotovo potpunog negiranja istine, u kojoj se odnedavno dovodi u pitanje i ustaška konotacija pozdrava na grbu HOS-ovih postrojbi, dok predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iznosi skandalozne izjave o ‘starom hrvatskom pozdravu’, koji je u stvarnosti nastao u NDH, vrijedi se prisjetiti koje su točno bile namjere rodonačelnika usklika u HOS-ovom znakovlju, razasutom po spomenicima od Jasenovca do Dalmacije.

Za takvo što dostatno je prelistati nekoliko službenih publikacija i proglasa HSP-a iz devedesetih godina, u kojima su pravaši mobilizirali buduće pripadnike HOS-a otvorenim ustaškim programom i usputno brutalno vrijeđali ‘jugokomunistički režim’ Franje Tuđmana. Bilo je to razdoblje uoči i nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, kada su HSP-ovci, predvođeni Dobroslavom Paragom i Antom Paradžikom, bili glavni politički problem Franji Tuđmanu, što kao konkurencija, što kao neugodna proustaška smetnja u percepciji međunarodne zajednice. Zahvaljujući snimkama koje se posljednjih godina povremeno pojavljuju u medijima, poznat je bio i Tuđmanov stav prema HOS-u. To su, kazao je Tuđman 1992. godine, mladići koji ‘nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata’, što ‘današnji svijet ne može prihvatiti’. Iako je Tuđmanov režim provodio ozbiljnu represiju prema pravašima, posebno zbog HOS-ovih postrojbi, koje se gledalo i kao prijetnju ustavnom poretku, dok su ih režimski mediji mahom ignorirali ili ocrnjivali zbog ekstremističke ideologije, HSP-ovci su dosljedno ostajali vjerni ustaškom pokretu i Anti Paveliću. I nije to bio eksces marginalnih grupacija unutar HSP-a, kako se danas opetovano tvrdi. Dapače, ustaški projekt bio je isključivi ideološki nukleus samog vrha stranke, što se ponajbolje vidi iz sadržaja ‘Hrvatskog prava’, službenog stranačkog lista koji je izlazio početkom devedesetih.

Milan Ivkošić nije u ‘Hrvatskom pravu’ samo uređivao fašizam, već ga je i osobno branio, ističući da ‘hsp samo dosljedno provodi onaj dio programa stranke na vlasti kojeg se ta stranka odrekla’

U prvom broju iz 1991. godine Paraga obznanjuje da će HSP uskrsnuti NDH od Sutle do Drine, rukovodeći se i naukom Ante Pavelića. Svi članovi predsjedništva, bez iznimke, ispisuju laude ‘poglavniku’ i ustaškom pokretu, nazivajući ga ‘najčišćim hrvatskim nacionalnim pokretom u povijesti’. Pravaši, između ostalog, traže proglašenje 10. travnja, datuma osnutka NDH, hrvatskim državnim blagdanom, organizirajući proslave diljem Hrvatske i dijaspore. Obećavaju u isto vrijeme zabranu Srpske pravoslavne crkve i ‘Tuđmanove fraze o poraženim snagama u Drugom svjetskom ratu’, dok je, sasvim prijemčivo ovdašnjim tržišnim fundamentalistima, pravaška vizija nove ustaške države sparena sa zahtjevom da se sve privatizira, od javnih tvrtki pa do svih, ali baš svih, zdravstvenih ustanova od Istre do Zemuna. Na naslovnicama ‘Hrvatskog prava’ poistovjećuju NDH s HSP-om, štancaju portrete Pavelića i njegovih pobočnika, ispisuju revizionističke pamflete o Drugom svjetskom ratu i ustaškim logorima i u svakom broju posvećuju pjesmice Poglavniku, poput koljačkih umotvorina izvjesnog Damira Majovšeka: ‘Nemojte ubiti i posljednjeg Srba, egzemplar zvjerstva ostati mora, u kavez, uz divlje zvijeri smjestiti ih treba, na kavez opasku: ‘Pozor opasnost vreba’.’

S obzirom na sukob s HDZ-om koji je kulminirao uhićenjem Parage i optužbama HSP-a da je država likvidirala Paradžika, a nakon njega i drugog zapovjednika HOS-a, Blaža Kraljevića, poseban oblik prijezira gaje prema Franji Tuđmanu. Nazivaju ga, između ostalog, kukavicom, slabićem, boljševikom i zakletim komunistom koji prodaje zemlju, vodi antihrvatsku politiku i snosi odgovornost za poraze hrvatske vojske od Plitvica do Borova Sela, čineći sve da rasturi HOS-ove postrojbe.

U takvom ambijentu i s takvim simboličkim referencama kreira se ideološka podloga za djelovanje HOS-ovih postrojbi, kojima su njihovi tvorci dali ulogu sljednika ustaškog pokreta, vojnice koja neće stati dok se ne izbori za Veliku Hrvatsku u svojim ‘prirodnim granicama’. ‘Crnu boju HOS je naslijedio od Crne legije. A zašto? 1. Zato jer je HOS osnovan od strane dragovoljaca, kao i Crna legija. 2. Zato jer je Crna legija uzor i čast svakog hrvatskog čovjeka 3. Zato jer je Crna legija postavila, obnovila vjekovnu granicu na Drini’, stoji u ovom glasilu, u kojem HSP navodi ideal kojem treba stremiti hrvatska mladost. ‘To su pripadnici HOS-a, koji junački ginući ZA DOM, nastavljaju upravo svijetle tradicije onog ustaškog pokoljenja što je pred pola stoljeća bilo suočeno s istim neprijateljem!’ ističe rukovodstvo HSP-a, koje na naslovnice stranačkih novina stavlja pripadnike HOS-a sa slovom U na kapi, a njihov grb sparuju sa znakovljem ustaškog pokreta i NDH, nazivajući u isto vrijeme svoje postrojbe po ustaškim ratnim zločincima.

HOS nosi geslo koje je desetljećima bilo tabu, a danas je drago svakom hrvatskom vojniku. Oni se pozdravljaju ‘Za dom spremni’. To je najljepši pozdrav. Pa neće se pozdravljati sa zdravo! Onda kažu to su ustaše. Pa što i da jesu! Kao da je to sramota. (…) Danas svaki hrvatski vojnik – ne HOS-ovac, već hrvatski vojnik – pozdravlja sa Za dom spremni, a to je pozdrav koji su 10. travnja 1941. upravo hrvatski vojnici donijeli nakon uspostave Nezavisne Države Hrvatske. A slova U danas se ne stidi nijedan hrvatski vojnik nego ga još i traži, jer mu to daje moral’, poručio je u više navrata Paraga.

Njegove stavove o ideološkoj pozadini HOS-a dijele i drugi predstavnici HSP-a, jasno ih nazivajući sljednicima ustaške vojske. ‘Ovaj rat za Hrvate je nastavak rata od 1945. godine. Mi smo izgubili bitku, ali ćemo sada dobiti rat (…) U srcima većine tih mladih ljudi živ je duh desetotravanjske revolucije i njegovih tvoraca, Poglavnika, Francetića i Bobana’, piše u ‘Hrvatskom pravu’, čudnovatom fašističkom listu prepunom zaboravljenih kurioziteta. Tako se, primjerice, u jednom od brojnih tekstova koji ukazuju na Tuđmanovu represiju nad pravašima, navodi da je ‘ispred Pravnog fakulteta u Zagrebu 1. srpnja usred bijela dana od nepoznatih ZNA SE terorista pretučen dopredsjednik Pravaške mladeži Velimir Bujanec, dakako, uz obligatno psovanje ustaške majke’.

Sve to vrijeme HSP-ovi dužnosnici u javnim su nastupima otvoreno ustaštvo na HOS-ovim uniformama lišavali neugodnih fašističkih pridjeva. ‘Kada govorimo o ustaštvu i hrvatskom vojniku iz Drugog svjetskog rata, valja reći: ako ustaša znači biti fašist i nacist, onda mi nismo ustaše, ali ako ustaša znači biti hrvatski vojnik i borac za Nezavisnu Državu Hrvatsku, tada smo mi pravaši svi ustaše i time se ponosimo’, izjavio je za stranačko glasilo ustaša Anto Đapić, proglasivši tako ustaškim – a ne fašističkim! – cijeli HSP i sve pripadnike HOS-a.

Takav narativ trajat će sve do kraja devedesetih godina, bez obzira na nekoliko stranačkih pučeva i paralelno disidentsko osnivanje brojnih patuljastih pravaških strančica. HOS-ovi crnokošuljaši pod budnim okom HSP-a marširat će od Rijeke do Vinkovaca, a njihovi vođe, poput Đapića, slikat će se po lokacijama kao što je otvorenje spomenika Juri Francetiću i slaviti 10. travnja.

Od početka dvijetisućitih, međutim, paralelno s ozakonjenjem ustaškog pozdrava u simbolima HOS-ovih veteranskih udruga, doći će do postepenog umivanja HSP-a od ustaštva. Đapić će tako promovirati novo ‘demokršćansko’ lice HSP-a po Izraelu, pod budnim vodstvom spin doktora Mate Granića i revizionističkog redikula Jakova Sedlara, zamijenivši ustašku kapu izraelskom jarmulkom. U ‘Nacionalu’ su ga tada pitali zašto se nije išao ispričati u Jasenovac umjesto u Izrael. Đapić će odgovoriti da mediji neće određivati njegove postupke. I doista, otišao je u studenome 2016. godine, ali ne da se pokloni žrtvama ustaša, već da simbolički vrati ustašku crnu kapu na tikvu: u ambijentu reustašizacije hrvatske desnice Đapić će, zajedno s drugim HOS-ovcima koji su svjesno promovirali ustaški kontekst u HOS-ov grb, držati govor na otkrivanju ploče s ustaškom insignijom, istim onim pojedincima s kojima je nedavno otišao na sastanak s Plenkovićevim ministrima.

Tako je HOS-ovo znakovlje doživjelo sudbinu tipičnu za ovdašnje revizioniste: idejni pokretači uvođenja ZDS-a u postrojbe HOS-a veličali su ustaše, lišavajući ih fašističke konotacije, dok danas brane ZDS od ustaštva, pridajući mu isključivo atribute Domovinskog rata. Svjedočimo tako završetku dvadesetpetogodišnje epopeje, u kojoj svojevoljno sudjeluje izvršna politika i dobar dio desnog intelektualnog, medijskog i političkog mainstreama, pa tako i zakleti sljednici Franje Tuđmana, čijem su autokratskom režimu HOS i HSP bili predmet istinskog prijezira.

Nije stoga ni čudno da se u takvom ambijentu odašilju prijetnje smrću, spaljuju novine ili posvećuju kolumne sa srbočetničkim uvredama svima koji ukažu na istinu o ustaškom pozdravu u grbu HOS-a, kao što to često radi kolumnist ‘Večernjeg lista’ Milan Ivkošić, koji je, uzgredno, bio glavni urednik ‘Hrvatskog prava’ upravo kada je Paraga tamo obznanio ustaške ideološke konture za postrojbe HOS-a. Štoviše, Ivkošić nije samo uređivao fašizam, već ga je i osobno branio, ističući da ‘HSP samo dosljedno provodi onaj dio programa stranke na vlasti kojeg se ta stranka odrekla’.

Iako dakle reprezentanti HOS-ovih veterana tvrde da njihov ZDS nema veze s ustaštvom, istina u ovoj priči jest da su ustaše iz HSP-a osnovali HOS iz ustaških pobuda, dali su im ustaške insignije s ciljem da se poistovjete s Pavelićevim ustašama i da ostvare njegove ustaške programe o Velikoj Hrvatskoj. Ustaša je, nadalje, i njihov medijski kanalizator Velimir Bujanec, kao što je iz ustaške pozicije Zlatko Hasanbegović snatrio o Hrvatskoj do Drine i ustašama kao herojima, mučenicima i šehidima, a danas ta ista uvjerenja revizionistički licemjerno podvaljuje isključivo u kontekst Domovinskog rata. Što se tiče HOS-ovih običnih veterana, koji napadaju pojedince što javno govore o ustaškom pozdravu u njihovom grbu, za početak bi možda trebali razmisliti o činjenici da ih ustaše predstavljaju u pregovorima s hrvatskom vladom.

61 comments

Skip to comment form

 1. ziss

  Kao 21- godišnjak sam, sasvim slučajno pristupio HOS-u, sudjelovao u njegovu osnivanju u Brodu, i osobno s kolegom dovezao VELIKI kamion oružja i opreme koji nam je odobrio osobno Dobroslav Paraga, u tadašnju “Končaricu”, sadašnji županijski sud. Nisam to činio zbog ustaških, ili bilo kakvih drugih uvjerenja, nego isključivo zbog želje za sudjelovanjem u obrani domovine. Uvjeren sam i da nitko od ostalih 50- ak brodskih HOS- ovaca (mojih suboraca, ne Prkačinovih) također nije puno znao o HOS- u, HSP-
  u, a kamoli, sačuvaj Bože, o Ivkošiću ili Bujancu, i nitko od nas nije pristupio zato da bude ustaša, nego zbog toga što je bilo lakše postati Hosovac nego Zenga (6.i 7. mjesec ¨91.) Teško je bilo sjediti kući i gledati dnevnik, sva ta događanja, a ne sudjelovati. Još gore mi je bilo kada prikažu nekog dragovoljca Španjolca, Francuza, Mađara.., a meni, kada se dođem prijaviti, kažu da idem doma jer nema oružja i da dođem slijedeći tjedan. I tako puno puta. Ponavljam da nisam puno (gotovo ništa) znao o HOS- u ( jbga nije bilo interneta, a televizija režimska, kao i sada, pa ne pušta ono što joj ne odgovara) osim da brane zemlju što je mene i zanimalo. Iz moga takvoga iskustva, iz iskustva svih Hosovaca koje poznajem, a garantiram i većine svih Hosovaca, ZDS nije utaški poklič, nego tek fraza u amblemu za koju mnogi vjerojatno nisu znali odakle je potekla. Znam da je teško iz ove perspektive, nakon 26 godina, shvatiti to, osobito onima koji nisu sudjelovali u ratu, ali pitate li bili kojeg Hosovca, reći će vam isto. Iz tog razloga meni ZDS ne smeta, ali razumijem da nekome smeta. Nisam ustaša, dapače, prezirem NDH i osim ideje za samostalnom državom, prezirem i sve što ona predstavlja i što je predstavljala, i sve njene “velikane”, idole i ideale. Isto tako ne vjerujem da je pola stanovnika Hrvatske kojima ZDS ne smeta ustaše. Sjećam se isto tako gungule oko uvođenja kune. Isti ovi (političari) su govorili da im je previše ustaška, ali im je i takva brzo prirasla k srcu. Uz rizik da me komentatori ispljuju, izreći ću svoje mišljenje: ja bih ZDS legalizirao, ali bih zabranio razne Skeje, Karamarke, Hasanbegoviće vrlo jednostavno dvostrukom lustracijom: lustracijom zlotvora od 45 do 90. a potom od 91 nadalje do današnjih dana. U ovoj drugoj bi se zasigurno morale naći i te moralne nakaze. Ali i ne samo oni, nego i oni “lijevi” zločinci koji su još prije 15 ak godina govorili: “nema veze što u Hrvatskoj neće biti Hrvata, mi smo građanska država i dovest ćemo Kineze da ju naselimo”. Plan im se po premašenim stopama ispunjuje.

  1. Jagma

   Ja ti svaku vjerujem!

   No, čuj što je rekao general:

   “Ante Prkačin, veteran HOS-a, lijepo je u intervjuu za jedan portal objasnio: HOS je preuzeo ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, a ne stari hrvatski pozdrav kako ga danas nazivaju, koji je koristio i Ivan pl. Zajc. ‘Potpuna je besmislica’, rekao je Prkačin, ‘umjesto ove jasne istine trabunjati o nekakvim povijesnim pozdravima iz vremena Petra Krešimira IV. (11. stoljeće) i Petra Zrinskog (17. stoljeće). Možda je zaista ustašama za pozdrav ‘Za dom spremni’ inspiracija i vodilja bila misao iz Krešimirove povelje iz 1069., ‘Spremna srca’, ili izreka iz pisma Petra Zrinskog iz 1670,. ‘Spremni čekamo’. Ali onima koji su utemeljili HOS 1991. godine, jedina inspiracija bio je ustaški pozdrav iz prve emigracije i Drugog svjetskoga rata.’ Još je dodao: ‘Kao što je inspiracija za utemeljenje HOS-a, odabir odore i znamenja bila neustrašivost i spremnost ustaških bojovnika iz Drugog svjetskoga rata, prvenstveno Francetić-Bobanove Crne legije.’

   1. ziss

    Nema razloga da ne vjerujemo svestranom generalu, pjevaču, glumcu, pjesniku, poduzetniku, nadarenom političaru, predsjedničkom kandidatu, pa i povjesničaru Anti:)

    1. Jagma

     Iz tebe isijava blaga ironija, pa čak i podcijenjivanje. Ali, ma koliko netko pokušao Anti Prkačinu umanjiti značaj i značenje, on će ostati veličina. Po svom psihološkom naboju, znanju, hrabrosti, širini- on ostaje jedan od najvećih Brođana. Istina je da je pomalo uvrnut, ali i to govori o snazi njegovog karaktera. Prava je šteta što on ne vodi pravaše. Svi ostali su karikature spram njegove uspravne snage. narvno da on ima propusta i teških grešaka, ali brodski političari su u odnosu na njega patuljci. Pazi sad- ja sam ljevičar. Međutim izuzetno ga cijenim.

     1. Zambata

      E, jebaji ga, druže. Sad si usr’o i šefa i stanicu.

     2. ziss

      Nikako podcjenjivanje, ironija da, čak i sarkazam. Pa cijela država nam je ironija, a ja čak nisam ni desničar. Istina, nisam niti ljevičar iako bih po defaultu to trebao biti kao sin radnika. Sve je ovdje zbrkano i z.rkano..

      1. Jagma

       Dobar ti termin za stanje u kojem se nalazimo- zbrka. Ali, ta zbrka je “red” koji nam je nametnut. U tom kaosu otimaju se zajednička bogatstva, zapošljavaju podobni, mirovine imaju ljudi bez dana staža, a povlaštene mirovine imaju oni koji ih sami sebi daju.

       Ovoj državi trebaju zakoni i pravda. I sudovi koji će se brinuti o tome. Svega toga nema. A najgore je što nema posla, budućnosti, perspektive, Nakada je van odlazio samo otac i vraćao se. Danas odlaze čitave familije.

       I tko je to od brodskih političara od formata jednog Prkačina? Pa i da pjeva, pleše? Tko je to ratovao, poslovao i govorio ono što stvarno misli?

       1. Stalker

        Prkačin je produkt vremena. On je (is)koristio prečace, a prečasi su često stranputice. No, sve što je radio, radio je sa stilom.

       2. ziss

        Prkačin JE, kao i general ROJS i mnogi drugi neobjašnjivi fenomeni produkt vremena, ali samo u zbrkanoj i zdrkanoj državi poput Hrvatske, zbrkanim i zdrkanim ljudima, danas, u 21. st. takvi fenomeni predstavljaju nekakvu veličinu. Ali, u ovoj priči oko ZDS, su oni ne bitni. Poanta je u tome da Franjo nije imao muda to riješiti kada je to mogao relativno lako. Da je zabranio, bez većih otpora bi se prihvatilo ili da je ozakonio, također bi danas bilo normalno, kao i ustaška kuna kojoj su se mnogi protivili, osobito Srbi, a koliko znamo, danas im uopće nije mrska. Danas, kada je hrvatska diplomacija na najnižim granama od osnutka države a u njoj zbog podijeljenosti Hrvata na desne i lijeve samo što nije izbio građanski rat, kada se picousti četnik prometnuo u “demokratu” i više ga u svijetu uvažavaju nego našeg anemičnoga, kada Janezi također briju a ni tzv. bošnjaci nas ne jebu za suvu šljivu, jedino rješenje Plenkiju je da zabrani taj pozdrav, i to što prije, jer čini mi se da ako to on ne čini, idući, socijal- demokratski premijer će ga morati ozakoniti.

 2. milenijum

  ziss sve stoji ali ovo o anti pokazuje da si mlad ipak malo znaš o prijeratnom anti

  1. ziss

   Mileni, o Anti prjieratnom znam onoliko koliko je onomad rekao sam o sebi: “Od 90. na ovamo, ja sam čist ko Papa.” Zaslužio si piće za ovo da sam mlad 🙂

 3. milenijum

  što čemo sad i sa košarkašima koliko vidim i oni su za dom spremni gdje čemo njih smjestiti

 4. Domaći

  @ziss

  – “Za dom spremni” nije nikakva fraza, već ustaški pozdrav pod kojim se klalo, a sad se nastoji nametnuti Hrvatima.

  Što si ti radio u ratu i koliko si oružja i kome švercao, uopće nije tema!

  – Kuna je ustaška valuta, o kao što je Njemačka ukinila “Rechsmark” tako je trebalo i sa ustaškom Kunom.

  S obzirom da je nametnuta, što ti predlažeš onima koji znaju stanje stvari: da kruh plaćaju sjeckanjem svog kurca na dijelove?

  Ni “ZDS” ni “Kuna” nemaju ni najmanjeg povijesnog opravdanja (a o prevari u Saboru prilikom usvajanja Kune pisao je i ovaj portal), a i da “ZDS” ima – toliko su ga ustaše iskompromitirale da je istog ranga kao SVASTIKA i “Sieg Heil” – zabranjeni u civiliziranoj zemlji, za razliku od barbarske Hrvatske za koju si se ti izgleda borio.

  Nije naše da dokazujemo nepostojanje povijesnih temelja za “ZDS” i Kunu – već je to na vama, hrvatskim (neo)ustašama!

  PRESTANITE PUNO LAJATI I DOKUMENTIRAJTE SVOJE TVRDNJE!

  Dotle – ODJEBITE! 🙂 🙂 🙂

  1. ziss

   Domaći, ti izgleda puno laješ a malo grizeš jer da si me pažljivije čitao razumio bi što sam rekao,
   “– Kuna je ustaška valuta, o kao što je Njemačka ukinila “Rechsmark” tako je trebalo i sa ustaškom Kunom.

   S obzirom da je nametnuta, što ti predlažeš onima koji znaju stanje stvari: da kruh plaćaju sjeckanjem svog kurca na dijelove?”
   Da je i ZDS nametnut tada, ti bi to sada samo konstatirao kao i za kunu. Kome pada na pamet danas promjeniti ime valute? Možda samo radikalima poput tebe. Barem pola Hrvatske boli qrac za ZDS, želi koju KUNU više i samo čeka da se to pitanje riješi na bilo koji način i da više ne zagađuje javni prostor. I nisam švercao oružje debilčino, nego ga dovezao za 50- ak momaka koji su bili spremni poginuti za domovinu i među kojima sigurno nisi bio ti niti itko tebi blizak. Nema razlike između tebe i Skeje, prdite u isti rog sa različitih krajeva.

   1. Domaći

    Ti si ovdje sve rekao:

    http://www.sbperiskop.net/drustvo/croatia/hostaska-banda#comment-58818

    – “ZDS” bi legalizirao

    – Kuna se “nametnula” (nijje kao NAMETNUTA, nego se “NAMETNULA”! 🙂 )

    Ali ti nisi ni ustaša, ni desni ni lijevi nego – obično PRIJETVORNO GOVNO!

    U “Bleiburgu” znam što bih s takvima, a danas bi tucali kamenje na Golom otoku. 8 sat dnevnoi, s pauzom za marendu i tako idućih 10-20 godina. Bez batina i mrcvarenja, lijepo humano – ali i bez šansi za bijeg. 🙂 🙂 🙂

    P.S.

    Što se tiče oružja, s obzirom da je vladala zabrana uvoza oružja za sve zaraćene strane u Jugoslaviji – TI SI GA ŠVERCAO! To je jedini pravi izraz za ono što si radio, a druga je stvar kako ćeš ti to tumačiti. Rekoh ti da me tvoj šverc uopće ne zanima i nije to tema.

    Nije niti prava tema “ZDS”, niti jeli se Kuna “nametnula”, već

    KAKO SE RIJEŠITI GOVANA TVOJE VRSTE, DA PRISTOJNI LJUDI MOGU PRISTOJNO ŽIVJETI! 🙂 🙂 🙂

    1. ziss

     Idiote smrdljivi mama ti je govno, tebi mora da je netko bio “uposlen” u Jasenovcu pa zbog toga imaš pilsel- pusićevski kompleks.

     1. Domaći

      Spominjanjem “pilsel- pusićevskog kompleksa”, ponovno si se deklarirao:

      Pusić je tijelom stanare od otimačine stanova koje si provodio.

      Pilsel, iako iz ustaške familije, na vrijeme se opametio i shvatio kako su stvari izgledale.

      https://www.slobodnaevropa.org/a/intervju-drago-pilsel-od-ustase-do-antifasiste/25249275.html

      Čak je i njegov fašistički tata to shvatio pred svoju skoru smrt:

      “Pa to je jasno, ne možeš biti kršćanin i ustaša. Bili smo ludi.” -Adolf Pilsel

      https://www.radnickafronta.hr/citaonica/clanci/526-hrvatski-fasisti-ugledajte-se-na-adolfa-pilsela

      Gledaj, dete, jedno je nekome reći da je govno a drugo biti govno – ono smrdi poput tebe i oblikom je kao tvoja psiha. 🙂 🙂 🙂

   2. Boki

    ‘Možda samo radikalima poput tebe. Barem pola Hrvatske boli qrac za ZDS, želi koju KUNU više i samo čeka da se to pitanje riješi na bilo koji način i da više ne zagađuje javni prostor.’

    Bravo. Odlicno sročeno. Dodao bih samo da je udio značajno veći. Iritantno je da šačica marginalaca, i s jedne i s druge strane, zlorabeći povijesni kontekst dobije toliku medijsku pozornost. Vjerujem da je ta opsjednutost prošlošću jedan od razloga pomanjkanja kuna.

 5. milenijum

  ziss korektno samo mi je bliži domaći

 6. Zambata

  Samo čekam da netko od ovih pravovjernih, pronađe u arhivima da je Ante Pavelić volio kulin i rizling, te da je to ustaška hrana koju treba ukinuti.
  Odjebi silo nečista, od dobra vina i kulina odvojit me nećete.

  1. ziss

   Ološ je onaj što ti prenio gene, kretenčino zadrta.

 7. Lara

  Može se svašta reći s različitih ideoloških pozicija, ali je stvarno nepotrebno vrijeđanje i spuštanje rasprave na etiketiranje i bezobrazno prozivanje. Domaći se pokazao žestokim, nepopustljivim, nepristojnim i neugodnim. Rekoh, sve se može reći bez uvreda. Meni su to kompleksi, mržnja koja proizlazi iz vlastite slabosti. Domaći je prvi poćeo s netolerancijom. Neka se sabere i iznosi o ovoj temi samo argumente. Čemu ručne kvalifikacije, bez obzira na udaljenosti.

  1. Domaći

   Nitko od mene ne iznosi više argumenata, s linkovima za njihovu provjeru – to svatko može vidjeti, ako mu se da.

   Ne mislim biti ugodan prema onima koji lažu, pljačkaju, ubijaju i brane iste.

   . to znači biti ugodan prema ubojicama sindikalista Krivokuće koji se borio za radnička prava

   – to znači biti ugodan prama Levaromim ubojicama, kad je isti raskrinkavao hrvatske ratne zločine

   – to znači biti ugodan prema onima koji su i tebe opljačkali (osim ako sama nisi sudionik toga)

   – to znači biti ugodan prema povijesnik revizionistima

   – to znači biti ugodan prema laživoma oko pozdrava “ZDS”

   – to znači biti ugodan prema onima koji tvrde da je Kuna povijesan hrvatska valuta

   – to znači biti ugodan prema svima koji brane lažove, nacionalističke i fašističke gnjide koji bez dokazivanja ponavljaju svoje laži

   – itd…

   Pročitaj ono što “ziss” i ostale budaletine tvrde i usporedi sa mojim linkovima. Očekuješ da budem ugodan s onima koji žele OZAKONITI “ZDS” ili Kunu razlikju od Reichs marke? Da budem ugodan prema onima koji misle da su problem ustaške ploče riješili preseljenjem iz Jasenovca u Novsku, na tamošnje uništeno partizansko groblje?

   Očekuješ da se dodvoravam predsjedničkoj kvočki sa “gosođi predsjednice” i premijerskom idiotu sa “gospodine predsjedniče” i da im ližem dupeta?

   Očekuješ neku “civiliziranu” rasparvu (po svojim kriterijima) dok te istovremeno necivilizirano pljačkaju, uz podršku svojih zissovskih, zambatovskih ili bokijevskih jataka? Pa, ako ti paše, samo izvoli.

   Nikad nisam odprve neugodan – postajem to tek kad se netko ne osvrne na priložene dokaze, ili ne priloži vlastite kontradokaze. Što ustaša “ziss” ili njegovi drugovi misle iz visova svoje praznine, meni ne znači ništa.

   UOSTALOM, ČINI SE DA JE MNOGIMA SRCU PRIRASLO UGODNO PONAŠANJE PREMA ONIMA KOJI SU VAS POPLJAČKALI I DOVELI ZEMLJU U STANJE U KOJEM JESTE, ILI IH NAPROSTO SLIJEPO BRANE.

   Kvazicivilizirano ponašanje (“biti ugodan”) prema barabama nema nikkave veze sa moralom – to je pristajanje na njihov način igre. Mi vas “jebemo” a vi vrištite od slasti ui budite ugodni prema “jebačima”!

   Pa, tko voli, nek’ izvoli, samo – ne znam što onda “ugodno” kritizirate egzekutore svoje budućnosti? 🙂 🙂 🙂

   LijePo je to da više raspravljate o meni, negoli o sadržajima predočenima linkovima koje prilažem. Zato Hrvatska i zaslužuje ono što ima:

   ZLOČINCE KOJI JE ISKORIŠTAVAJU I NAROD KOJI TO TRPI, JER MU JE “UGODNO”!

   Vama zaista samo Spasitelj može pomoći. PA, ČEKAJTE GA!

   1. Lara

    Kao što si to sada rekao bez krvavih etiketa upućenih konkretnom komenatoru, mogo si ih izbjeći i na početku. Ide se argumentom na argument, bez obzira na animozitet koji osjećaš prema protivniku. Uostalom, procjenjujem, da ziss nije radikal i da je izrazio svoje neslaganje s posljedicama negativnih zalaganja nacionalista. A i da je adikalr- obračunavaš se sa njegovim stvaovima, a ne glavom. Što onda očekuješ da on kaže tebi? Pa nemojte ovaj forum pretvarati u streljaonu!!!

    1. Domaći

     Znaš, kad on meni kaže da sam budala i ja to njemu kažem – ogromna je razlika!

     Jer njemu uvreda sama po sebi predstavlja “argument”, a ja svoju “uvredu” – ARGUMENTIRAM! Stoga i iznad tih riječi negdje navodnici, a negdje ne – za one koji znaju shvatiti što to znači.

    2. ziss

     @Lara, meni i zapjenjenom Domaćem je izgleda jedino zajedničko to što cijenimo tvoje komentare. Dobro si procijenila, za razliku od te budaletine.

   2. ziss

    Slušaj, idiote, uzeo si iz moga prvog upisa samo dijelove izvan konteksta koji odgovaraju tvome totalitarističkom umu. Da si pametan koliko misliš da jesi i da nisi zasljepljen mržnjom na prvu, možda bi i drugi puta pročitao nešto što nisi shvatio od prve. Idemo redom:
    1. Rekao sam ovo:”..i osobno s kolegom dovezao VELIKI kamion oružja i opreme koji nam je odobrio osobno Dobroslav Paraga..”
    Logično bi bilo svima osim tebi da Paraga ne može odobriti kamion oružja iz Paragvaja ili Ekvadora, nego samo iz svoga sjedišta u Zagrebu. Dakle, nije šverc, ali u pravu si kad kažeš da je to moja osobna stvar.
    2. “..ja bih ZDS legalizirao, ali bih zabranio razne Skeje, Karamarke, Hasanbegoviće..” Što tu nije jasno? Tvrdim da nije slogan, uzvik, poklič, kako god ti odgovara ubijao, klao, palio nego ljudi, kao i oni tvoji idoli na Bleiburgu “za domovinu s Titom”. Ja se ponosim svime što sam radio u Domovinskom ratu, kao i u onom periodu dok sam nosio ZDS na rukavu jer sam časno kao i moji suborci, bez zločina i drugih srenja dao doprinos u obrani države koju ti očito nisi želio. Koliko je Hosovaca osuđeno ili optuženo za ratne zločine? Očito dobro barataš linkovima, pa me ispravi ako griješim, ali mislim niti jedan iako su bili u najžešćim fajtovima širom domovine i usprkos ZDS na rukavu. I meni se gade oni videi koje, usput rečeno nisam vidio do prije neki dan, gdje notorni Skejo postrojava “ustaše”, ali bez obzira na njegov upitni moral, i sve što je radio prije i poslije rata bio je jedan od naj boljih ratnika. Za sve loše neka odgovara. Ne smeta mi ni zabrana tog pozdrava, štogod, samo da se što prije okonča fama oko toga.
    3.”Sjećam se isto tako gungule oko uvođenja kune.”
    Dakle, kuna nije nametnuta kako kažeš, nego ju je uveo, izglasao, kako god hoćeš, demokratskim putem izabran parlament demokratske neovisne Rebublike Hrvatske. Sve drugo su laži bukača poput tebe.
    4. “Nisam ustaša, dapače, prezirem NDH i osim ideje za samostalnom državom, prezirem i sve što ona predstavlja i što je predstavljala, i sve njene “velikane”, idole i ideale. Isto tako ne vjerujem da je pola stanovnika Hrvatske kojima ZDS ne smeta ustaše.”
    Po ovome si zaključio da sam ustaški ološ?
    Da rezimiram, boli me qrac za ZDS kao i veliku većinu Hrvatske (ili će tebi bolje pasati ako kažem Hrvata), može se zabraniti, može se i legalizirati, samo da završi ovaj period “kruha i igara”. Znam da to tvoj jednostrani, totalitaristički um ne može shvatiti, ali i za to me zaboli spolni organ. Srećom smo jednom zauvijek 91. zbrisali one što bi za drugačije mišljenje slali na Goli Otok. Ostaj mi zbogom i Domovini vjeran. Više nisi vrijedan mojih komentara.

    1. Domaći

     Dete, to naprosto znači da si od same mladosti bio bedak:

     – HOS je bio (i još je!) (neo)ustaška stranka:

     https://www.google.hr/search?q=hos&rlz=1C1GGRV_enHR751HR751&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiFkrOuhaDWAhXIVxQKHcRSALgQ_AUICigB&biw=1366&bih=637

     što je vidljivo iz svih njihovih istupa, fotografija, videa, intervjua itd…

     – Paraga je (neo)ustaški pizdun, koji se borio pod ustaškim sloganima, ndhaškom nostalgijom i ne jednom pozirao pod Pavelićevom slikom:

     http://www.jutarnji.hr/incoming/ss2jpg/6532224/alternates/FREE_580/ss2.jpg

     – ispod Paragin skuta je, izvršivši “unutarstranački udar” izašao drugi pizdun, imenom Anto Đapić:

     https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRjhBMeMKId1W2NBsCoFBc5P8OZUYRGChtLMqQL2GFrL9JFSg–

     Pavelićev sljedbenik, notorna kukavica koja je svoj fašistički pozdrav pravdala “mjerenjem visine kukuruza”, a koji se opet okuražio.

     Ako te je onda pravdala mladost, vidi se da se nisi promijenio – ostao si NOTORNA BUDALETINA, koja se borila u fašističkoj postrojbi, sa profašističkim vođama, a sad ih još pravdaš!

     Od lošeg su te tijesta umijesili, dečko! 🙂 🙂 🙂

     1. ziss

      Napuši se , konjino glumpava!!

  2. Domaći

   Zar ti ne vidiš – tebe sam percipirao kao naprednu i zrelu osobu, barem prema komentarima – da nije stvar u RAZGLABANJU već u ČINJENU?

   Zar ti nije jasno da dok mi “ugodno” oštrimo ili tupimo svoje mozgove riječima koje same po sebi ništa ne znače, ONI RADE!

   Zar ti nije jasna razlika između pukog TEORETIZIRANJA i PRAKSE?

   Ne vjerujem u to? I teorijski najpotkovaniji čovjek je NULA prema čovjeku s osnovnom školom koji umije svoje ideje PRAKTIČNO NAMETNUTI.

   Ne vidiš li koliko moralnih, visokoobrazovanih intelektualaca su naprosto obični vikači, i posredne sluge nemoralnog šufta na vlasti koji nam nameće svoju volju?

   Zašto bih bio ugodan prema njima i njihovim jatacima, dok radi njih nemam što pristojno pojesti za ručak i večeru?

   1. Lara

    Vidim, vidim! Ne radi se o tome da budeš ugodan, nego pristojan. Zar se borba za istinu temelji na verbalnom nasilništvu? Onda si isti kao protivnik. Ne trebap biti Bernardić koji neoustaši čestita ženidbu, ali trebaš biti hladne glave i odgojen čovjek. Ne u rukavicama, nego s golimšakama,ali viteški.

    1. Lara

     Osim toga, trebaš postaaljati pitanja i tražiti odgovore, a ne samo davati odgovore.

    2. Domaći

     Znaš što Lara, doku….o mi je to podmetanje verbalnog nasilja. Ne pozivam se ja na svoje, već na ODGOVORE POVIJESTI!

     Ti bi da ja postavljam PITANJA o ustaškom teroru, Jasenovcu i fašizmu (kapitalizam da ne spominjem) pa onda očekujem odgvore od njihovih branitelja!

     Jesi li uopće pogledala linkove koje sam ja dao, a svatki ih i bez mene može samostalno naći na internetu? Želiš li da prema izvršiocima tih djela i prema njihovim jatacima i braniteljima budem pristojan?

     Možda kao oni prema svojim žrtvama?

     Osvijesti se Lara!

     A na putu k tome, ti sebi postavi pitanje:

     NA KOJI JE NAČIN VLADAJUĆA ĐUBRAD DOŠLA NA VLAST?

     (samo me nemoj molim te razočarati, jer tvoje komentare iznimno cijenim, osvrtom na ove partikularne predstavnike sistema koji nam je zasjeo za vrat – i profašističkim i svojim prokapitalističkim usmjerenjem)

     VERBALNIM (jasno je da je i toga bilo, a sad kad su se stabilizirali na vlasti sve više prevladava) nasiljem ili fizičkim nasiljem?

     Nemoj mi samo spominjati “demokratske izbore”!
     Nemoj mi samo spominjati kako je Milošević za sve kriv!
     Nemoj mi samo spominjati “nevine” narode prema kojima treba biti “pristojan”!

     Pročitaj stvari u kojima direktni učesnici tog procesa (dolaska na vlast), pred smrt – kad su valjda uvidjeli kako su im očekivanja izmakla nadzoru – SVJEDOČE O TOME.

   2. Boki

    Budući da me spominješ u svom pjenjenju – kakvu to, prema tebi, ‘neciviliziranu pljačku’ ja podržavam? Argumentirano, molim lijepo, ili šuti zauvijek.

    1. Zambata

     Iluzorno je očekivati argumentiranu raspravu od govnara krvavih očiju i misli.
     Jer kad takvi kolju, oni imaju opravdanje da su likvidirali zločince. Samo spominjanje njihovih zločina, opasno je “ustaštvo”.
     Zamisli, šupak ima “linkove”! Sve google do youtuba, pa do Indexa, jebem njega i linkove na koje se poziva.
     Nikad ničim nisam pravdao bivše, sadašnje i buduće zločine i zločince, ali šupčina me svrstava u “narodne neprijatelje” i huška na likvidaciju.
     E, zajebao si se jahrane, utoliko što će prije nokat na kurcu narasti, nego će vaša ekipa za odmazdu, doći na vlast.
     I nije istina da radi mene nemaš “što pristojno pojesti za ručak i večeru”.
     Ako nemaš, onda je to zato što si linac i tupadžija, navikao na državni valov, a ono, pusto bilo, odguralo te i od valova i od sisice.

     1. Domaći

      Majmune zločinački;

      “Sve google do youtuba, pa do Indexa, jebem njega i linkove na koje se poziva.”

      Slike govore više od milijun riječi, a napose od tvojih i sličnih idiotizama.

      Kao da je DOMAĆI sve te slike uslikao, postavoi na internet, platio glumce, i pisao članke po index.hr i portalima koji svjedoče istinu!

      Ti si jad, na kojeg je šteta bilo potrošiti novac za školovanje, ako uopće imaš neku školuu sem degenerirane psihe. 🙂 🙂 🙂

      Znaš ,dete, s takvima se nikad ne obraćunava “Domaći”, nego povijest. Moli svog boga da to ne doživiš!

 8. Zambata

  Šupčina, koja se naziva Domaći, ustvari je dokazana gnjida koja se prije nego što joj je zabranjen pristup, zvala Darko.
  (Uncle) Sam, ako se ne varam.
  U strahu sam da se povijest ne obračuna sa mnom, sunčece ti presvetlo!
  Zar vas je tako ubilo u pojam?
  Jadni vi.
  Fukare.

  1. Domaći

   Već je svojedobno jedna druga budaletina, umjesto argumenata, pogađala “tko je tko” na portalu. Ne znam koliko bi i činjenica da sam ja i papa Franjo mijenjala tvoju bedastoću i nedostatak argumenata?

   Molio bih stoga admina da tebe i slične usmjeri od budalašenja ka argumentima.

   Što se tiče tvog “straha”, samo odražava tvoju glupost. Kao da su se žrtve Jasenovca ili “križnog puta” bilo čega bojale, dok nije došlo!?

   A kad dođe, doći će – za tebe ili ma koga drugoga – a onda hrabrost prelazi u usrane gaće.

   Dete, ti si zaista budala vrijedna prezira – ti ništa živo na ovom svijetu ne kužiš. “Hrabar” si na riječima, al’ kad nadođe, samo preživjelima preostaje prebrajati tvoje kosti! 🙂

   1. Zambata

    Baš me boli patka, tko se krije iza ovakvih govnarskih članaka.
    Uočio sam ponavljanje bezvezarija poput “dete” i “sem” (otkud to iz guzice), te se malo zajebavam.
    Jerbo se lako s budalom zajebavati.
    A ti samo slobodno misli da si prorok i širi svoju vjeru.

    1. Domaći

     Spomenute riječi upotrebljava milijune ljudi širom regije, a ni portal ne čitamo niti komentiramo samo ti i ja.

     Zaista si svašta uočio, samo ne ono što ti je najbliže – da si glupan. To je zato što prečesto prazna pogleda zuriš u druge, a nimalo u svoju dušu. Ako je imaš, naravno! 🙂 🙂 🙂

     Da pameti nemaš, dokazuješ svakim postom.

 9. Zeitgeist

  Samo neprijatelji RH od Prkačina i sličnih prave fer momke,a u stvari budalu,veću no što inače je.Time na sve hrvate istresaju ustaški bljuvotak,što im je i cilj..

  Jedan od komentatora ,inače bosanski srbin,je Prkačinu pisao najrigidnije proustaške govore,jer svako veličanje ustaštva je za srbe trijumfalizam.

  U demokraciji Jagma postoje i pravila i usuzi,priveži stoga Domaćega na najkraći lanac,jer iritira hrvatsko domoljublje,čini vam štetu,..

  1. Stalker

   Istina je da poslije grmljavine ima više čistog zraka. Munje i vjetar pročiste atmosferu. Na portalima kada grmi, padaju govna. Ovdje nema osvježenja, samo smrad(ovi) koji se drže svojhi (pred)uvjerenja kao pijani plota. Smrdi, smrdi, užasno smrdi na nerazumijevanje, tupljenje po svome i na ostala fekalijska sranja.

   Tko je tko, važnije je pitanje, nego tko što govori. Govanari nijedni, mjernici domoljublja! Šupci!

   1. Domaći

    Možda misliš i na mene, ne znam, samo želim napomenuti da “držanje domoljublja” svakako nije nikakav argument, a razumijevanje nije u svakom slučaju moguće.

    Jer, složimo li se oko toga da neki ljudi razumiju a drugi ne razumiju stvari, oko čega bi se oni trebali složiti, ili tko s kim? Prvi s drugima ili obrnuto?

    Nastojim potaknuti razumijevanje dajući za svoje tvrdnje dokaze. Pogledaš li, primjerice, hrpu mojih linkova na:

    http://www.sbperiskop.net/drustvo/croatia/hostaska-banda#comment-58864

    pitanje je tko tu koga ima razumjeti (ako ih je uopće pogledao)? Možda ti ili ja ili netko tko nije skrenuo umom ovakve:

    “Sve google do youtuba, pa do Indexa, jebem njega i linkove na koje se poziva.”

    http://www.sbperiskop.net/drustvo/croatia/hostaska-banda#comment-58882

    Treba li nas “pristojnost” spriječiti da čovjeka koji “jebe” ponuđene linkove na strahote nazovemo glupanom, tupanom, budalom, nečovjekom ili svim izrazima koje zavređuje?

    Hoćemo li ga sutra, kad sam bude učestvovao u aktivnostima predočenima na prezentiranim slikama, zvati NAŠIM DOBROČINITELJEM?

 10. milenijum

  ljudi , pa gdje nam gdje nam je lemaička ovo su teme bez veze nema komentara dva mjeseca o gradu i nepodopštinama ili se i ona i ona njezina iz dusparinog tabora uklopila u sivilo , eto to su fotelje

 11. Jagma

  Pjesmica za zissa, Zambatu, Zeitgesta i Domaćeg

  Dečki od 60 leta, na brvnu bikovi,
  Vama ne trebaju kravate nego štrikovi.
  Umjesto da pasete Zelenu zdravu travu
  I pofukate koju junicu (mladu kravu),
  Vi žderete crna i crvena žitka govna,
  I to javno, misleći da su hrana bajoslovna.
  Advokati, da li vas plaćaju fireri i vođe
  Jer se ne zna tko kome više treću nogu glođe.
  Najsmješnije su one ozbiljne guzice
  tvrde usrane da pjevaju, da ne prde besmislice.

  1. ziss

   @Jagma, si to sam skladao? (y)

   1. Jagma

    Nego. Ništa lakše. Rime su zbog dojma, banalne takoreći, a bit je u riječima ispred, a tiču se rasprave koja je prešla granice bilo kakvog uvažavanja. Šteta, jer ste svi pametni ljudi s različitim predznacima.

  2. Domaći

   Lijepo da si me ravnopravno sa nabrojenima uvrstio u svoju poeziju. Samo, je li tebi jasno tko tu što brani? I tko argumentira a tko nije ni blizu tome?

   Znaš, kuća se ne gradi od prvog kata, pa odatle prigovori onih kako su im već dokurčili ustaše i partizani (antifašizam, dakle) ne mogu nikako stajati.

   Budalaštine tipa idemo razvijati privredu, koje eksplicitno ili implicitno zabacuju rješenje spora oko fašizma i antifašizma, su kratkovidna i mogu voditi samo u fašizaciju.

   Uostalom, pa tko je u ovoj državi ekstremist, tko ne samo teorijski već i praktično oživljava ustaštvo, tko ga brani pod egidom navoden demokratičnosti i ravnopravnosti stavova, dakle – tko ne dozvoljava da sse privreda razvija na zdravim temeljima. A oni nisu materijalni, već idejni.

   Zar se mnogi ne pozivaju na to da taj spor između fašista i antifašista samo prikriva jedan od problema ovog društva – “Agrokor”?

   Pa kome je to u interesu; tko ga je upropastio – lijevi ili desni, socijalisti ili kapitalisti; i kome je onda u interesu (kad bi zaista spor bio samo zato da se prikrije bankrot firme i hrpa umiješanih u njega) da oživljava taj spor?

   Tko postavlja “ZDS” ploče na neprimjerenim mjestima (kao da za to postoje primjerena!), tko maršira ulicama u crnim uniforama vičući “mi smo ustaše”, čije su se jedinice nazivale po ratnim zločincima, tko je izbacivao iz stanova stanare nepoćudne nacionalnosti, tko želi izjednačiti totalitarizme – kao da su bivši sustav i fašizam jednaki? Tko snima filmove o leševima koji su uzvodno doplovili do Zagreba?

   Moguće misliš, ‘ajmo nek’ se bratska (fašistička i antifašistička 🙂 ) srca slože, pa gremo u bolju budućnost? Valjda znaš da je Hitler smanjio nezaposlenost, a i kako je završio.

   Ništa ja ne mogu ako to tebe ni druge ne brine, to je vaša sloboda – ne istina, nego samo sloboda da mislite štogod želite – ali u praksi ta sloboda uvijek naiđe na granice.

   ETIKU, ZAKON ili NOŽ!

   Pa pričekaj(te) da vidite.

   1. Jagma

    Sve je to jasno normalnim ljudima i istinskim patriotima. Problem je kad se problem prelije među raju, a od čega oni koji su ga napravili imaju koristi. raja se glođe, a oni pune sefove s umjetničkim slikama, krznima medvjeda, lovom, bogatstvom i mandatima.

   2. Boki

    Meni su, kao i svom normalnom svijetu, dokurčili ustaše i partizani.

    Vidiš li da nas sav svijet obilazi dok su kod nas u fokusu takve teme. I onda se još žališ kako ‘nemaš što pristojno pojesti za ručak i večeru’? Što ne pojedeš neku od tih tabli za večeru? Što sa pričom o ustašama i partizanima ne kupiš šniclu ili kulen kod mesara?

    1. Domaći

     Zar si ti zaista toliko bedast da ništa ne kužiš, ili si samo provokator? Zamijetio sam da osim ustrajnosti ne posjeduješ nikakve kvalitete.

     Pretpostavljam da bi ti imao apetita i u fašizmu, a vidiš – neki od nas imaju osjetljiviji želudac! 🙂

     Majmune bedasti, skini “ZDS” ploču, zabrani ustaške mimohode, sankcioniraj svjesne falsifikatore povijesti, nemoj čekićati zakonito postavljene ćirilićne ploče, prestani pišati po partizanskom grobovima, sankcioniraj popove koji s oltara šire mržnju, afirmiraj antifašizam nasuprot ustaštvu, ne biraj u vladu (neo)ustaške ministre, raspiši referendum za povrat imena Titova trga,.., i bezbroj stvari

     PA ĆEŠ IMATI MIRA GLODATI SVOJU ŠNICLU. POČEVŠI OD SVOJE NOGE NAGORE ILI KUPLJENU U MESNICI!

     Samo, dete, ti to ne želiš – jer si jatak svih tih počinitelja! 🙂 🙂 🙂

     1. Boki

      Nisi dao argumente ni za prijašnju optužbu, da podržavam ‘neciviliziranu pljačku’, mada je nisam ni očekivao. A već napadaš za novim optužbama, za koje isto, znam, ne možeš dati nikakav suvisao argument. Uzaludno je s tobom išta razgovarati.

      1. Domaći

       Pa koji qurac onda nastavljaš? Kaj, svršavaš? 🙂 🙂 🙂

 12. Frog

  Milenijum, ja se ponadao da su morski zrak, ribe sa gradele, hobotnica ispod peke i vino djelovali na tebe i da si se oporavio od Slavice i Karmen, a ti opet k o švabo tralala. Kako ne shvaćaš da su one stvarnost, da su one GRADSKE VIJEČNICE? Mi smo samo kibiceri. Čak sam pomislio da si jedan od boljih ,kulturnijih komentatora, a ti ti ga uprska! Iskreno ,razočarao si me.

 13. Domaći

  Premnogi komentatori (da ne govorim o narodu), liče na ove:

  http://balkans.aljazeera.net/vijesti/kako-su-zvijezde-pjevale-titu

  Lično više volim ustašu koji je klao i ne odriče se toga – barem čovjek zna s kim ima posla – nego licemjerne konvertite! 🙂 🙂 🙂

 14. milenijum

  FROG drago mi je htio sam samo podsjetiti da su negdje u rupi, žive, od silne retorike odkada su sjele u fotelje ništa ,to što su gradske viječnice daje im pravo da blebeču koliko god hoče ali izgleda da su se zadovoljile dobrim starim foteljama i tu je kraj njihove borbe za boljitak broda a nisam ništa drugo ni očekivao pogotovo od one što je zbrisala od duspare u pet do dvanaest, ništa čudno odraz naše politike
  Očekivao sam bar neki komentar a ono višemjesečni muk a ti ako si za ribu i gradele ima koliko god hočeš svaki brođanin je dobrodošao lako češ me nači kada sideš sa trajekta prva kuča pravo

 15. Frog

  Moram priznati Milenijum da si dobrim dijelom u pravu,Slavica i Karmen su nešto ušutjele. Doduše, ljeto je, treba se malo i odmoriti. Lako je tebi kada si stalno na godišnjem a novci pristižu.Vjerujem da one spremaju “zimnicu” tj da kuhaju Duspari ajvar, i to onaj ljuti od kojega se oznojiš. Sjednica GV bi trebala biti uskoro,pa ćemo čuti šta su pripremile. Nemoj biti nestrpljiv njihov mandat je tek započeo. Budući nisi u Brodu,nisi u mogućnosti slušati prijenos sjednice GV. Na prošloj sjednici su imale takav nastup prema Duspari da se većina viječnika može pokriti ušima. Javit ću ti kada će biti sjednica , pa možeš pecati i na streamu slušati prijenos. Hvala na pozivu, ali neznam gdje bih se trebao iskrcati sa trajekta.

  1. Popac

   Čini mi se općenito da je članovi GV ne rade niti u okviru svojih nadležnosti mogu raditi. Oni su figure.. Međutim, modu kao iskočiti iz svoje pasivnosti kao članovi stranaka i MO. Oni članovi GO koji su u opoziciji ne smiju gradonačelniku dati mira.

 16. Vagabundo

  Znam da ovu volite pa evo zapjevajte svi u kućanstvu, bolje ćete se osjećati 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=ENpnl1rV5FE

Odgovori