HDZ u doba korone, traži izgradnju Ustaškog memorijalnog groblja na Mirogoju!!!

U srijedu 24. studenog će se na dnevnom redu Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora naći, a najvjerojatnije i izglasati Zaključak o uređenju groblja “hrvatskih vojnika” (!) 1941-1945. na Mirogoju. Ovim se projektom evidentno omogućava da se izgradi memorijalno ustaško groblje, da se ustaše prikažu kao “hrvatska vojska”, te da se proračun za 2022. godinu optereti za 3 milijuna kuna.

Osim što se ustaše i domobrani nazivaju “hrvatskom vojskom” u Zaključku jednog Odbora Hrvatskog sabora (!) stoji da je među mrtvima i “predsjednik Hrvatskog državnog sabora u doba NDH gospodin Marko Došen”. Drugim riječima smatra se da je predsjednika zakonodavnog tijela jedne fašističke kvislinške države potrebno komemorirati zbog njegove funkcije.

Dakle tu pada u vodu nada da se u ovom projektu jednostavno omogućava porodicama pokojnih ustaša i domobrana da pokopaju ostatke svojih rođaka. Iako svaki pojedinac ima pravo na obilježavanje groba svojeg pretka, ovdje je sasvim jasno da se ustaše i domobrane komemorira vezano uz njihovu funkciju (“hrvatski vojnici”), a među njima se izdvajaju oni koji su zauzimali visoke pozicije, čime se i tim funkcijama i NDH institucijama daje dignitet.

To je bio Sabor NDH u kojem zastupnici kliču Lovri Artukoviću kada izvještava da je “riješeno židovsko pitanje” i u kojem se donose odredbe koje omogućavaju ubojstva desetaka tisuća Židova, Srba, Roma i komunista.

Ovim se Zaključkom uz to prihvaća prijedlog otvoreno ustaških udruga koje u svojem dopisu tvrde da je Franjo Tuđman ocijenio da je NDH “uz ostalo bila i izraz težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom” – stoga je jasno da je riječ o relativizaciji zločinačkog karaktera NDH i zločina pripadnika kolaboracionističkih vojski na strani okupatora u drugom svjetskom ratu.

Dodatno je kriminalno da je uz Zaključak predlagatelj priložio privatne prepiske određenog Pere Šole koji je poslao upit Franji Habulinu (Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske), profesoru Ivi Goldsteinu i Furiu Radinu u periodu od 2016-18. godine (!) u kojem ih pita je li u redu da obilježi privatni grob svojeg strica ustaše, na što su sva trojica dali pozitivne odgovore misleći da se radi o privatnoj stvari.

U Ustavu RH je vrlo jasno rečeno da se Hrvatska državnost gradila u Narodnooslobodilačkom pokretu te da je Narodnooslobodolačka vojska – hrvatska vojska. Ustaše i domobrani nisu bili pripadnici hrvatske vojske već skup izdajica i pripadnika kvislinških vojski. Legitimno je komemoriranje, no ne na način na koji se neprijateljska vojska komemorira kao žrtva. Ustaše su bili provoditelji fašizma i nacizma koji su ubijali po nacionalnom, vjerskom i rasnom ključu.

Narodnooslobodilački antifašistički pokret Hrvatske koji je ujedno bio i socijalistički je prepoznat i od Ustava RH kao nositelj državne suverenosti, što se ogleda u odlukama ZAVNOH-a, dok su ustavi NR i SR Hrvatske navedeni kao legitimna izvorišta uspostave državne suverenosti suvremene RH. Ustav RH se pritom ne poziva na fašističku kvislinšku marionetu ‘NDH’, već jasno iznosi da je ona bila u suprotnosti s državnom suverenosti Hrvatske.

Zbog toga, pozivamo sve antifašističke udruge, medije, pojedince, te zainteresiranu javnost da reagiraju i izraze svoje nezadovoljstvo još jednim pokušajem opasnog povijesnog revizionizma, te da pokušamo spriječiti da se donese još jedna sramotna politička odluka na štetu Hrvatske i na štetu povijesne istine.

radnickafronta

4 comments

Skip to comment form

 1. Igore Mandiću ako i ovo naprave imao si 100 % pravo. Država RH je neuspio projekt.

 2. Podjele odgovaraju vlasti. Društvo mora biti nesložno, pa se njime lako vlada.

 3. Ustaše su najveća sramota hrvatskog naroda.

 4. Odmah da kažem, nisam fan Katarine Peović makar u mnogočemu ima pravo, ali ovaj tekst u ime Radničke fronte je pun pogodak na hrpu sranja proizvedenu u demokratskoj Hrvatskoj koja po Ustavu ni u najgorem ludilu ne bi smjela dozvoliti baš ništa, što je za ustaštvo vezano. Pa ni ustaško iliti hrvatsko groblje ( kao da smo šerijatska država pa nam treba uz groblje pridjev–hrvatsko )

  U Splitu, na groblju Lovrinac ima livada označena, pokošena a zove se Njemačko groblje : tu su, bez imena pokopani davno njemački vojnici poginuli ne znam kad , ali na ovom terenu Drugog svjetskog rata….
  Nitko ne spori bezimena groblja nečijih sinova , nitko ih i ne posjećuje, ali gradsko groblje jednakim pijetetom se ponaša na toj livadi kao i na partizanskom groblju na kojem neki grobovi imaju ploču s imenom, neki ne……

  Ovo iz teksta ,što je odluka ili prijedlog nekog Odbora a zadire u ionako mršav državni proračun je užasna sramota, toliko, da ne možeš vjerovati, da bi bilo tko od sabornika bilo koje opcije za takvo što digao ruku

  “. Ustaše i domobrani nisu bili pripadnici hrvatske vojske već skup izdajica i pripadnika kvislinških vojski” C/P

  Nekima zaista nije jasno : eno, u Vukovaru Skejo s ekipom i zastavom ustaškog obilježja………

Odgovori