Fašistička republika

Pitanje za milijun eura je zašto su se nekadašnji slobodarski dijelovi ove zemlje pretvorili u proustaške gnojnice u kojima se, kao nedavno na karnevalu u Imotskom, ‘duhovito’ repriziraju prizori iz Jasenovca ili Jadovnog. Ali taj milijun nitko ne želi, a i da želi, ne može ga zaraditi jer to pitanje jedva da itko postavlja

Hajde da smo i to dočekali. U povodu nedavnog fašničkog incidenta u Imotskom, gdje su spaljena dvojica istospolnih partnera držeći u krilu, što je posebno bolesno, malenog srpskog dječaka, glasno su ustali protiv politički vrhovi i HDZ-a i SDP-a. Nije da oko tih stvari i dosad nije bilo slaguckanja nakon što je čelno mjesto u HDZ-u od Tomislava Karamarka preuzeo Andrej Plenković. Jer tko bi normalan, da se poslužimo novim političkim terminom Zorana Milanović, bio u stanju podržati spaljivanje kartonske replike Milorada Pupovca ili, i više, ćirilicu kao ugaoni kamen ne samo srpske nego i hrvatske pismenosti. Pa to, naravno, nije učinio ni sadašnji vrh HDZ-a. Ali sada se otišlo uočljivi korak naprijed. Urarski podudarno, na svinjariju iz Imotskog, koju je organizirao čovjek koji se slika uz kukasti križ, što znači da tog dana Imotski nije bio, kako se veli, fašnička nego fašistička republika, reagirale su obje vodeće stranke. I to u dlaku istom argumentacijom. Da se u ovakvim pokladnim prigodama smije spaljivati političare koji utjelovljuju vrhove političke moći, ali, za boga miloga, ne i pripadnike manjina, ove ili one vrste, uz koje puno prije ide atribut nemoći.

Dakle, vrlo je dobro što su HDZ i SDP ovako sinkronizirano reagirali na divljački ispad u Imotskom. Ili, da to malo prizemljimo, takvo reagiranje sigurno nije loše. Ovo ublažavanje potrebno je jer i dalje ostaje otvoreno tko je ključni krivac da se ovakve bezumne stvari uopće događaju, a to vraća u priču obje najveće stranke. Pa takve bezumnosti su moguće zato što HDZ otpočetka hrvatsku državnu samostalnost nije gradio na nekakvim vilsonovskim, pa ni badinterovskim idejama prava na nacionalnu samostalnost ili ni izbliza prvenstveno na njima. Nego je glavnu polugu tog osamostaljenja potražio u mržnji prema drugima, a tu je imotsko spaljivanje malog Srbina u liku Nenada Stazića neporeciv dokaz da je tako ostalo i danas. A SDP? On je gledao da to baš otvoreno ne podrži, ali se nije otvoreno ni suprotstavio, naprotiv, imam osobno svjedočenje jednog entuzijastičkog člana SDP-a srpske nacionalnosti iz okolice Zagreba kojemu je Račan početkom devedesetih otvoreno, u oči, rekao da mu takvi u stranci više nisu poželjni. Zoran Milanović? Da imam neko slično svjedočanstvo, bez brige, objavio bih ga kao i ovo. Postoji, istinabog, ona njegova kao proljev u mozak odbojna izjava o Srbima kao šaci jada, ali kako je nastala nezakonitim snimanjem, uzet ću je kao prišivak na koji se ne treba osvrtati.

Ali zato postoji itekako zakonita osnova za konstataciju da Milanović kao premijer nije mrdnuo prstom da se uvede građanski odgoj u hrvatske škole (što čini samorazumljivim i njegovo nedavno imenovanje konzervativne Jadranke Žarković za predsjednikovu savjetnicu za odgoj i obrazovanje), jer valjda je jasno što bi taj odgoj trebao donijeti. Trebao bi učenicima usaditi u glavu da spaljivanje srpske dojenčadi, kao i svake druge, nije dobro nego nesnošljivo loše, otprilike loše kao da se netko odluči preseliti iz vlastite kuće u kanalizacijsko podzemlje koje leži ispod nje. Tako sada imamo to da je jedino grad Rijeka uveo takav, građanski odgoj u svoje škole, dok se drugdje nitko ne javlja makar s idejicom da bi u doglednoj budućnosti napravio isto. I što bi? Pa evo, nedavno je u kvarnerskoj metropoli održan dosad najveći karneval, s više od deset hiljada maškara, fašničkih surogata i slično, i nitko od njih nije spaljen, pogotovo ne zbog razloga nalik onima u Imotskom. To uključuje i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji je odlučio pojaviti se u liku maršalove supruge Jovanke Broz. Jovanka, doduše, nije održala na riječkim pokladama nikakav politički govor, kao što ni za života nije radila, ali u Rijeci nikome nije palo na pamet da potpali lomaču pod njom ni kao nekadašnjom prvom damom jugoslavenskog komunizma, a kamoli ličkom Srpkinjom. Eto, tako stoje stvari s HDZ-om i SDP-om. Kada se podvuče crta ispod protekla tri desetljeća, tu je puno više lošeg nego dobrog, štoviše, tu je loše tako duboko, ‘strukturno’ usađeno da ni mačjim očima, kojima mrak nije nikakav problem, ne vidiš svjetlo na kraju tunela. Ali eto, te dvije stranke su u povodu događaja u Imotskom održale nos iznad vodostaja civilizacijskog minimuma i to je, ponavljam, dobro.

No zato je taj događaj poslužio kao vododijelnica, što također ne mora biti loše, da se Plenkovićeva opozicija unutar HDZ-a, plus njeni ‘suverenistički’ saveznici, pokaže u svjetlu anticivilizacijskih retarda, što zbilja i jesu. Oni su imotsko simboličko spaljivanje homoseksualaca i srpske nejači proglasili uspješnim humorističkim, ha-ha, performansom, usto i umjetničkom slobodom, koju ‘komunistički mentalitet’ zaostao u glavama Plenkovića i Milanovića ne može, je li, razumjeti. Željka Markić čak je podsmješljivo predložila da HDZ i SDP osnuju zajedničko povjerenstvo koje će unaprijed odlučivati koje se krnje smije, a koje ne smije spaljivati, iako ni da se ubiješ ne možeš shvatiti što je tu smiješno. Pa naravno da u svakoj normalnoj zemlji sve normalne političke stranke moraju ‘koalirati’, tj. konsenzualno prihvatiti da imotsko gmizanje po dnu kanalizacijske cijevi, kao i svako slično, izlazi iz okvira civilizacijski prihvatljivog.

Ali badava ti. Neki novinarski pripuzi ovakvih političkih stavova guraju nam pod nos da su i kartonske replike Franje Tuđmana svojedobno spaljivane na nekim fašnicima, ali zaboravljaju spomenuti ‘sitnicu’ da je to prihvatljivo ako je riječ o Tuđmanu kao ocu hrvatske privatizacije, o čemu se najvjerojatnije i radi. Ali je apsolutno neprihvatljivo ako je riječ o nevoljkom tastu srpskog ženika svoje kćeri Nevenke. Je li to tako teško shvatiti? Ili sve moralne standarde ove zemlje treba sravniti sa zemljom i zatim ih, ciglu po ciglu, graditi iznova. Bojim se da je ovo drugo bliže istini cijelom duljinom zidarske špage. Ali tko mene pita. Još jedna od novinarskih podguzica vladajućeg političkog mišljenja poziva se ovih dana na to da je Imotska krajina dala najviše španjolskih boraca pa to, kao, oduzima pravo kritičarima imotske fašničke paljevine da se oglašavaju, iako te Španjolce inače nitko ni o čemu ne pita. Ma o tome se, čovječe božji, ovdje i radi. O raspadu skale elementarnih civilizacijskih vrijednosti, i to u toliko nepodnošljivoj mjeri da su se nekadašnji slobodarski dijelovi zemlje pretvorili u proustaške gnojnice u kojima se karnevalski ‘duhovito’ repriziraju prizori iz Jasenovca ili Jadovnog.

Pitanje za milijun eura je zašto i kako se to dogodilo Hrvatskoj, ali taj milijun nitko ne želi, a ako bi ga i poželio, nema šanse da ga zaradi jer to pitanje jedva da u ovoj zemlji itko postavlja.

17 comments

Skip to comment form

 1. “Ali zato postoji itekako zakonita osnova za konstataciju da Milanović kao premijer nije mrdnuo prstom da se uvede građanski odgoj u hrvatske škole (što čini samorazumljivim i njegovo nedavno imenovanje konzervativne Jadranke Žarković za predsjednikovu savjetnicu za odgoj i obrazovanje), jer valjda je jasno što bi taj odgoj trebao donijeti. Trebao bi učenicima usaditi u glavu da spaljivanje srpske dojenčadi, kao i svake druge, nije dobro nego nesnošljivo loše, otprilike loše kao da se netko odluči preseliti iz vlastite kuće u kanalizacijsko podzemlje koje leži ispod nje. “

 2. Postade Imotski, zbog nekolicine gadova, simbol mržnje i netolerancije.

 3. Doista postoji nešto što se fašističkom republikom u Evropi nazvati može,i viđate ju svakog dana unatoč tome što se već sredini 21. stoljeća bližimo.Tzv Republika Srpska danas je jedini terirorij Evrope na genocidu stvoren.Ostatak fašističke Velike Srbije.

  Hrvati su prvi evropski anrifašisti,Tuđman je dvostruki evropski antifašista.Srbi su zadnji evropski fašisti,tamo i danas fašisti stoluju.To su činjenice i ma koliko se vi trudili drugačijem prikazu samo potvrđujete svoje luzerstvo.

  Naravno da vam i Zoka ustaša danas smeta,prepametan je on a da bi na gubitnicima karijeru zasnivao.

  1. Napisati ovakav komentar isto je kao isflitati se u vlastiti krevet. Ako ti stvarno ovo zastupaš, ti si za žaliti, ali i prežaliti. Ovo su budalaštine svojstvene fašistima kukavicama. Reci da si fašist i nemoj mi o Tuđmanu, molim te. Poštuj nedjelju, 8. mart i bon ton.

 4. Rezultati Đapića na izborima, mnogim a i posljednjim, govore o jačini hrvatskog fašizma,baš kao što rezultati Vučića govore koliko je fašizam utkan u srpski narod, to je činjenica ,druga činjenica je genetski očišćena RS.I to te bole.

  Znam bata Jagma i da te i Zoka ustaša mlogo bole,ali sve su to činjenice,a i Tuđmanov dvostruki antifašizam su činjenice o kojima se i u školama ući.

  Činjenice fakat znaju boljeti.Drži se ti svojih pjesmica,znaš kako je Umberto Eco rekao svi ,smo mi u mladosti pisali pjesme ,oni najbilji su ih kasnijih godina obrisali,a oni lošiji objavili.

  1. Bundalo nijedna, srpsko narodnjaštvo nije fašizam, ma koliko bi to tvoja domobranska piksa, pardon, kibla, željela.

   Mene ne muči Milanović, nego tebe, jer je porazilo Paradnu. Tuđman je prestao biti, a ko je uopće bi,antifašist kad se okružio Šuškom i drugim ustašama iz Kanade. Tolerirao je ubojstvo obitelji Zec, rušenje antifašističkih spomnika, uveo kunu i vojene nazive iz NDH.

   Ti si pisao pjesme. Ta tvrdnja je mesnat poklopac na drven lonac.

   1. Koji je to zavidnik! Ništa mu ovdje nije potaman, baš zato što zavidi.

 5. Ako je i od tebe bato previše je .Srpski fašizam zvan Velikosrbizam nazivati srpskim narodnjaštvom.Bata jagma,i šefa i stanicu si uneredio.Milošević,šešelj , Vučić ,narodnjaci veliš.

  Srpski narodnjaci poželeše Srbiju do Virovitice,Karlovca i Karlobaga,ali beše mlogo jaki hrvatski ustaše,stidi se .

  1. Imaš predrasude, nisi obaviješten, agresivan si, Drugi pasus tvog komentara je dijareja, puna krupnih komada netočnosti i zajedljivosti.

 6. E moj druže anarhistički,revolucionarni,tupamaroski,marksistički ,naravno da srpski narodnjaci nisu tražili granicu kod Virovitice,to je Jagmina teza…Tamo je trebala biti granica fašističke tvorevine Velike Srbije,kaže Načertanje,ali i Memorandum SANU to itekako tvrdi,baš kao i projekt Homogena Srbija.

  Srpski narod je na izborima glasajući za Miloševića,Šešelja,Nikolića ili Vučića davao bjanko mjenicu Velikosrpskom fašizmu,pa kusajte sada ostatke istoga.Ne samo Hrvati nego i Bošnjaci ,Kosovari,Crnogorci,Makedonci pa i Bugari ,žrtve su te fašističke politike.

  1. Radikali su fašisti. Ti ne distingviraš narodnjake i radikale, Nema za tebe pomoći. Za domobrančinu tvog tipa, laž je dio srbofobije, mržnje prema jednom narodu. Kao što srpski nacionalist sve HRvate vidi kao ustaše. Banda ste vi!

 7. Sloba je promotor srpskog fašizma, Velikosrbizma,pobjeđujući na izborima i sa 105 %.Nisu Bugari glasali za Slobu ,bato,nego Srbi.Hag je osudio Slobu,i presudio mu.Šešelja klatimudana pustiše.

  1. Ti si vjerojatno veliki kršćanin. Plaćaš mise zadušnice za Pavelića i crnu bratiju. Proznaj i ozdravit će duša tvoja. Pored toga popuši svim Srbima koje bi htio utopiti u kapi vode. Stidi se!

 8. Antifašista sam , malo drugačiji ,liberalan,demokrat ali (ovo je bitno za razumijevanje mene)s dubokim osnovama moderno shvačenog identiteta.Ne marim pritom za nikakve rituale katoličke crkve.

  No vidi bato,znam da znaš,bio si tamo(ovo je bitno za razumijevanje tebe).Nedugo nakon smrti prvog evropskog antifašiste ustaše Broza,kako ga zvaste,Vojnoindustrijski institut u Beogradu počeo je sa širom objavom četničke arhivske građe,te je kao prvi dokument objavljen projekt “Homogena Srbija”,potom i ona dva medijski poznatija dokumenta, Načertanje i Memorandum.

  Sve ste napisali,nacrtali nam i od tada se pripremamo na vas batko,zato smo vam i polomili petu silu sveta …

 9. Ali ti nisi antifašista,tebi je milo pogledati južnu stranu Save i ostatak fašističke Velike Srbije.

  Pored toga vremena su se stubkom promijenila,stari druže,svjetski zeitgeist je svoje učinio.Živimo u vremenu u kojem je lijeva ideologija umrla,na sceni je desna ideologija supremacije,čak je i pomodno biti desničar.I ljevica je danas desnica.

  1. I u virtalnom dodiru s tobom, treba oprati ruke. Ti su ustašo-virus. Tepeš svoje kao da nisi pri sebi. Starče, doživjet ćeš ipak revitalizaciju ljevice.

 10. Da si ti srpski fašista govori to kako o RS, ili o Srebrenici,o Crti Virovitica KK ili o projektima Velike Srbije ,te o drugim sličnim stvarima skrivaš odgovore kao zmija noge Starkeljo.Ako ih smiješ izreći ,reci ,bit će ti lakše ,ali reci istinu.

  Mlađi sam od tebe poprilično niškoristi jedna luzerska.Znaš li nekoga tko je karijeru tako uludo potrošio kao ti samo zato što si sanjar Velike Srbije.Nema je,niti će je ikada biti,pomiri se,promjeni se,nikada nije kasno.Sjeti se Tomca.

Odgovori