Državne firme doslovce dijele naše milijune. Evo kome i koliko

KOMPANIJE u državnom vlasništvu, odnosno one koje su u kategoriji “od posebnog interesa za RH”, lani su poklonile preko 100 milijuna kuna. Iako je doniranje samo po sebi vrlo pozitivna praksa, to je upitno kada su u pitanju državne kompanije čiji direktori novcem građana glume velike sponzore i humanitarce, a pogotovo je upitno kada se radi o gubitašima koji primaju milijunsku pomoć da bi uopće opstali.

Državne firme podijelile 118 milijuna kuna, među donatorima i gubitaši

Prema podacima Ministarstva državne imovine, državne tvrtke prošle su godine dale sponzorstva i donacije u vrijednosti od 118 milijuna kuna.

Među kompanijama koje dijele novac u raznorazne svrhe nalaze se i kronični gubitaši, kompanije koje primaju stotine milijuna kuna pomoći, ali ih to ne sprječava da dio tog novca dijele ili sponzoriraju različite aktivnosti.

Croatia Airlines u gubitku 80 milijuna kuna, Hrvatskom nogometnom savezu dali 666 tisuća kuna

Croatia Airlines, nacionalni zrakoplovni prijevoznik koji je prošle godine imao gubitak od oko 80 milijuna kuna, a i prema mišljenju nekih analitičara se nalazi pred propašću, imao je prošle godine sponzorstava u iznosu od preko 1,6 milijuna kuna.

Što se tiče donacija, kako su nam pojasnili iz CA, one se uglavnom odnose na aviokarte poklonjene iz humanitarnih razloga, osobama koje putuju na terapije i slično. No zato su sponzorstva zanimljiva te je najveće, u znakovitom iznosu od 666 tisuća kuna, dodijeljeno Hrvatskom nogometnom savezu. Solidan iznos od 600 tisuća kuna dobio je i Hrvatski olimpijski odbor, a da u Croatia Airlinesu puno daju za sport, dokazali su i sponzorstvom Sportskih igara mladih u iznosu od 112,5 tisuća kuna.

Popis većih donatora – kompanija u državnom vlasništvu

Željeznice u raspadu, dobivaju preko milijardu kuna iz proračuna, a dijele donacije

Jedan od sponzora i donatora je i državna kompanija HŽ Infrastruktura, koja iz proračuna prima blizu milijardu kuna godišnje, svojih prihoda imaju oko 250 milijuna, što znači da bez državne pomoći uopće ne bi postojali.

Prošle godine imali su donacija i sponzorstava u iznosu od 416 tisuća kuna (bez PDV-a), a tim su novcem financirali 15 programa. Tako su, na primjer, sa 165 tisuća kuna sponzorirali kalendar i seriju članaka o svojim projektima u Novom listu. Surađivali su i s Hanza Medijom pa su njima platili 80 tisuća kuna za medijsku suradnju, odnosno nekakav ‘specijal’ u Globusu.

HŽ Infrastruktura donirala je i Udruzi branitelja Domovinskog rata HŽ-a 20 tisuća kuna, i to za obilježavanje dana Svih svetih, a u istu svrhu je donaciju dobila i riječka Udruga branitelja HŽ-a, ali manji iznos, 7.754 kune. Tvrtka Propuls dobila je iznos sponzorstva od 14.999,97 kuna za seriju članaka o radu braniteljskih udruga HŽ-a. Na popisu sponzorstava je i 50 tisuća kuna koje je dobio Večernji list za konferenciju “Budućnost prometa Hrvatske”, a još 20 tisuća dobili su za projekt “Gospodarstvenik godine”.

HŽ Putnički prijevoz također sponzorira razne događaje i daje donacije pa su tako prošle godine podijelili 252 tisuće kuna, bez PDV-a, a najveće sponzorstvo dobila je Udruga za sport, rekreaciju i edukaciju “Igre mladih Split”, i to 216 tisuća kuna bez PDV-a. Čini se da željezničari vole i vodni prijevoz pa je Udruga lađara Neretve iz Metkovića dobila sponzorstvo vrijedno 14.700 kuna bez PDV-a. Tu je još nekoliko manjih sponzorstava i donacija HŽ-ovim udrugama branitelja, Savezu za željeznicu i fizičkoj osobi.

HEP donira 55 milijuna kuna

Najveći donator među “strateškim” kompanijama jest HEP koji je prošle godine podijelio oko 55 milijuna kuna, otprilike polovicu ukupnog iznosa koji su podijelile državne firme. Na natječaj za dodjelu donacija prošle godine pristiglo im je preko tisuću prijava, a odabrano je njih oko 260. HEP donira u različitim područjima, od sportskih klubova, raznih udruga i slično.

Iako su jako “društveno odgovorni” kada je u pitanju dodjela donacija, ova državna kompanija, koja je s 85 posto tržišta praktički monopolist, nije baš tako pozitivno raspoložena kada su u pitanju njihovi kupci.

Naime, kao što smo pisali prije godinu dana, HEP je svoju marketinšku strategiju gradio na stavu da njihovi kupci nisu naročito zainteresirani za vlastitu dobrobit jer im je u interesu da što više potrošača zadrže u netržišnoj HEP Elektri, a ta usluga je u prosjeku pet posto skuplja od tržišne pa im je to donosilo godišnje oko 100 milijuna kuna – toliko bi izgubili da svi kupci univerzalne usluge prijeđu na tržišnu.

HAC podijelio 11,6 milijuna kuna, među primateljima donacija i sisački biskup Vlado Košić

Hrvatske autoceste također su jedan od većih sponzora i donatora. Oni su prošle godine na donacije i sponzorstva potrošili 11,6 milijuna kuna. No treba reći da najveći dio tog iznosa otpada na besplatni prolaz raznih službi poput MUP-a, Hitne pomoći, ili građanima kojima daju besplatan prolaz radi prijevoza na liječenje, ali se takve stvari knjiže kao donacija. Ali i kod njih ima bisera, pa se na popisu nalaz donacija drobljenog asfalta u vrijednosti od oko 6000 kuna, a kao primatelji su navedeni Sisačka nadbiskupija i njen šef Vlado Košić.

Što se tiče sponzorstava, s HAC-om je najbolje prošao Večernji list koji je dobio oko 80 tisuća kuna te Hanza medija sa 75 tisuća kuna. Na listi sponzorstava je i Društvo za ceste “Via Vita” koje je dobilo oko 46 tisuća kuna, a značajniji iznos dobila je i Udruga Mirno more i to 17.300 kuna.

Hrvatske šume donirale kulturno-umjetničko društvo i nogometni klub

Hrvatske šume još su jedna javna kompanija koja dijeli donacije. Prošle godine podijelili su oko 1,6 milijuna kuna. Na listi primatelja donacija su uglavnom fizičke osobe koje su primile dvije, tri tisuće kuna. Iz Hrvatskih šuma su nam pojasnili da se zapravo radi o donacijama ogrjevnog drva za potrebite. No na popisu se može naći i većih donacija, poput one HVIDR-i Grada Zagreba u iznosu od oko 33 tisuće kuna, ili HVIDRA-i Susedgrad u iznosu od oko 20 tisuća kuna. Donaciju od 110 tisuća kuna dobio je i KUD Šumari iz Vinkovaca, a dobro je prošao i Nogometni klub Dinamo iz Osekova koji je dobio 37,5 tisuća kuna. Na popisu primatelja je i Savez Roma Kali Sara koji je dobio 25 tisuća kuna. Tu je i Stolnoteniski klub Aquaestil iz Duge Rese koji je od šumara dobio 15 tisuća kuna.

Među većim donatorima je i JANAF koji je prošle godine podijelio oko 5 milijuna kuna, bez PDV-a. Upitali smo ih kome su donirali taj novac, no do objave teksta nismo dobili odgovor.

Kada sve navedeno uzmemo u obzir, postavlja se pitanje ima li uopće smisla da firme u državnom vlasništvu dijele novac, a pogotovo kada su u pitanju firme u gubicima koje i same primaju pomoć poreznih obveznika. Zašto bi monopolisti bili sponzori, a gubitaši glumili “društvenu odgovornost” kada ih i tako financiraju porezni obveznici?

index

1 comment

  1. Krvopijci daju darovanu krv. Za rubriku “Vjerovali ili ne”. Toga ima samo u “Bijednoj našoj”.

Odgovori