Bleiburg 2018: Naravno da se veličao Pavelić, a održan je i simbolički protuprosvjed

Austrijanci, koji i sami imaju problem s ektremnom desnicom pri vlasti i u jurišu na istu, zatražili su od Hrvata da ove godine stvarno pokušaju upristojiti ustaše i da ne rade gigantski neonacistički dernek na njihovom teritoriju. Džaba. Iako mediji nisu zabilježili tradicionalno paradiranje u ustaškim uniformama, “domoljublje” je izbilo na majicama ožalošćenih misionara – natpisi “Za dom spremni”, šahovnice s prvim poljem, juriš na Drinu, Ante Pavelić; a austrijski blog Balkanstories primijetio je i ustaške značke i brojne barjake s prvim bijelim poljem. Usprkos blagom suzdržavanju, od “nulte tolerancije” na ustaško i nacističko znakovlje ostala je nula pa je sve to viđeno i ove godine na Bleiburgu, za čiju su pristojnost hrvatske vlasti garantirale vlastitim (debelim džon) obrazom.

Usprkos gnušanju austrijske javnosti pa čak i dobrano nadesne službene politike, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković poručio je na Bleiburškom polju kako će parlament i u budućnosti biti pokrovitelj komemoracije bleiburškim žrtvama. Društvo na misi činili su mu ministri branitelja, zdravstva i državne imovine, Tomislav Medved, Milan Kujundžić i Goran Marić, te Milijan Brkić, inače voditelj Izraelsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva, koji je nakon mise poslao izuzetno nejasnu poruku da nam Bleiburg treba biti “svakodnevica”. Govor je održao i jedan od financijski najuspješnijih političara tranzicije, Dragan “hacijenda” Čović iz HDZ-a BiH, kojemu usprkos činjenici da je jedan od najbogatijih političkih tajkuna na Balkanu nije doletio ni jedan zvižduk Jandrokovićevih kritičara.

S bijelim prvim poljem na Bleiburško polje (FOTO: Balkanstories)

Bleiburg je i dalje miljama daleko od crkvenog događaja, primjećivali su istovremeno prisutni novinari austrijskih medija.

 

Prema saznanjima Balkanstoriesa, sedam sudionika mise prijavljeno zbog kršenja zabrane. Oni navode i da je jedan sudionik komemoracije uhićen i, prema navodima policije iz Klagenfurta, deportiran u Hrvatsku.

Novinari Index.hr-a objavili da su ih neki hodočasnici verbalno napali uz snimke nasrtaja, otimanja telefona i intervencija osiguranja, dok su, kako prenosi Hina, reporteru N1 televizije neki hodočasnici dobacivali da „barem malo stane mirno kad svira hrvatska himna”, bez obzira što to navodno „nije njegova himna”, te da je to „neprijateljski smrad s N1”.

 

Državne počasti nacističkoj vojsci

No, ove godine zabilježen je i protuprosvjed, daleko manji od “domoljubnog” hodočašća. Radnička fronta, slovenska Levica i Komunistička partija Austrije zajedno su prosvjedovali protiv slavljenja ustaštva na Bleiburgu, uz transparent “Ustaše i četnici zajedno ste bježali”; a zatim su izdali i proglas s naslovom “Državne počasti nacističkoj vojsci“.

Osim što vlasti na stratište ustaške vojske šalju svoje visoke predstavnike, navode, Hrvatska je i suvlasnica zemljišta na kojoj je Počasni bleiburški vod, organizacija preživjelih ustaša i simpatizera tzv. NDH podigao spomenik.

“Hrvatska je, dakle, kupila dio tog zemljišta 2004. godine, što je problematično i s materijalne i s političke strane”, naveli su, nastavljajući da nominalno i po ustavu antifašistička zemlja “komemorira” poraz nacističke vojske proglašavajući ustaše “hrvatskom vojskom” i palim žrtvama.

“Pri tome se, naravno, prešućuje ili rijetko spominje kako je tzv. NDH imala logore samo za djecu, a uz to što je ostala bez dobrog dijela obale, sadržavala je u svom temelju i ostale mračne detalje poput rasnih zakona i sistema logora za Židove, Srbe i nepodobne Hrvate, komuniste ili jednostavno protivnike ustaškog bezumlja”, naveli su.

Za kraj podsjetimo da je Sabor ove godine, za razliku od događanja na Bleiburgu, odbio biti pokrovitelj obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, kao i – naravno – godišnjice bitke na Sutjesci. Zbog ovakvih nestašluka i drugih vidova ustašluka aktualne vladajuće garniture ovo je također treća godina za redom da državni vrh ne obilježava sjećanje na proboj logoraša u Jasenovcu u društvu relevantnih predstavnika žrtava – srpske nacionalne manjine, židovske zajednice i antifašističkih udruženja.

 

lupiga

 

 

6 comments

Skip to comment form

  1. Ustaše dlaku mijenjaju, ali ćud nikada.

  2. Napokon protuprosvjed. Neka neoustaše vide suprotstvaljanje i nekg a vidi Austrija i svijet. Kao antismrad.

  3. Uspjela je Austrija cijeli svijet uvjeriti da je Hitler Njemac.Šačicu pak proustaških provokatora Austrija je poodavno mogla maknuti,ali kao da nije htjela.

    1. Ne, Hitler je vanzemaljac. Pa što onda što se rodio u Austriji!

      Austrija je poslala poruku hrvatskim vlastima da je dosta ustašovanja u njihovoj zemlji.

  4. Hitler je u Njemačku došao tek par godina prije no što će postati politički lider njemačkih ljevičara.To je taj misteriozni tabu,kao i to što se Adolf još i 41.. izjašnjavao marksistom.

  5. A zašto me ne pitaš tko je Hitlera poslao u Njemačku.Možda bi to ,ili o tome,mogli pisati novu povijest Evrope.Možda nekim istraživaćima nije palo na pamet ono što i meni,običnom google inmformiranom promatraću.

Odgovori