«

»

svi. 16 2017

Bernardić mora biti kandidat za premijera

Jedini bi ispravan potez koji bi Hajdaš Dončić trebao povući, ako zaista smatra da Bernardić nije dobar lider, da ga pokuša smijeniti na statutaran način. Da isprovocira nove izbore za predsjednika SDP-a na kojima bi se Mršić kandidirao protiv Bernardića

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić prošlog je tjedna izašao s katastrofalnom idejom da stranku na sljedećim parlamentarnim izborima ne vodi njen predsjednik, već netko drugi – donedavni prvi čovjek Podravke Zvonko Mršić. Ako je Davor Bernardić i loše dosad vodio stranku, šteta koju je eventualno počinio puno je manja od one koju je ovom inicijativom napravio Hajdaš Dončić.

Kao prvo, SDP je nešto takvo već isprobao i nije dobro završilo. Bilo je to 2007. godine kada je predsjednik SDP-a bio Zoran Milanović, a Ljubo Jurčić stranački kandidat za premijera na tadašnjim parlamentarnim izborima. Iako je SDP tada bio veliki favorit, barem sudeći po istraživanjima javnog mnijenja, na kraju su socijaldemokrati te izbore izgubili. Istina, glavni razlog nije bio dualitet na čelu SDP-a već krivo postavljena izborna kampanja koja je imala naglasak na potpuno pogrešnim stvarima. Usto, na čelu HDZ-a tada je bio Ivo Sanader koji je, ma što se kasnije s njim dogodio, bio političar koji se u kampanjama snalazio kao riba u vodi. Nakon tih izbora, bilo je nešto pregovora i dvojbi tko bi na njima trebao predstavljati SDP, što je na kraju presjekao sam Milanović izjavom da samo predsjednik može predstavljati stranku. Bilo kako bilo, čini se da SDP nije imao neke prevelike koristi od dva lidera na izborima. Osim toga, Jurčić je ekonomist, i to vrhunski, ali njegovi su javni nastupi bili blijedi, moguće i zbog toga jer je preko noći iz profesorskog kabineta iskočio ravno pred televizijske kamere.

S druge strane Mršić nije politički početnik. Zapravo je više karijerni političar nego menadžer, a zahvaljujući političkoj potpori došao je 2012. godine na čelo Podravke. Tamo je u četiri godine ostvario solidne rezultate što će mu sigurno pomoći ako se zaista želi baviti politikom. I u njoj će se jako dobro snaći budući da je dugo bio u njoj pa je tako, među ostalim, obnašao i funkciju saborskog zastupnika i gradonačelnika Koprivnice. Dakle, Mršić možda i ne bi bio loš kandidat SDP-a za premijera, ali samo pod jednim uvjetom – da prije toga postane predsjednik SDP-a.

Istup Hajdaš Dončića je vrlo nekorektan prema aktualnom predsjedniku stranke. U desetak godina dok je Zoran Milanović bio na čelu SDP-a, protivnička grupacija unutar stranke svašta mu je podmetala, kako preko medija tako i unutar same stranke. Međutim, ovakve nekorektnosti čiji je akter Hajdaš Dončić – da se javno aktualnog predsjednika stranke derogira proglašavajući ga nesposobnim da je vodi u parlamentarne izbore – nije nikada bilo. Istina i Milanović je, kao što smo gore naveli, 2007. imao Jurčića kao stranačkog kandidata za premijera, ali to mu nije bilo nametnuto dok je bio na čelu stranke. Bio je to, naime, dio dila na kojeg je morao pristati da bi uopće postao predsjednik SDP-a. I jedan od razloga njegove pobjede nad Željkom Antunović na izborima za čelnu osobu stranke 2007. bio je i taj što ona, za razliku od njega, nije htjela pristati na takav aranžman.

Sada su dvije grupacije promijenile strane, milanovićevci su potisnuti u oporbu, a dugogodišnja stranačaka oporba sada je na vlasti. A ispada da je sadašnja opozicija unutar SDP-a puno nekorektnija od one koja se suprotstavljala Milanoviću od 2007. do 2017. godine. Jedini bi ispravan potez koji bi Hajdaš Dončić trebao povući, ako zaista smatra da Bernardić nije dobar lider, da ga pokuša smijeniti na statutaran način. Da isprovocira nove izbore za predsjednika SDP-a na kojima bi se Mršić kandidirao protiv Bernardića. Iako bi i to potreslo stranku, posljedice bi bile svakako puno blaže nego ako će oni nezadovoljni Bernardićem svako malo u medije puštati naznake da im predsjednik ne vrijedi ništa.

novilist

 

 

2 comments

  1. grey

    U odnosu na hadezeovog Njonju, Bero je akademik.

    1. Zambata

      Psujem takvu akademiju.

Odgovori