Atomski zdesna

Istup vukovarskog gradonačelnika pod radnim nazivom ‘s neba pa u rebra’: ‘Želimo verovati da je gradonačelnik Ivan Penava mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru’, poručuju iz SDSS-a Vukovara i Vukovarsko-sremske županije

Nakon četiri godine koliko je na čelu Vukovara, gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) pozvao je građane Vukovara i cele Hrvatske na mirni protest protiv ‘sramotne šutnje hrvatskih državnih institucija o ratnim zločinima’. Prozvao je ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđa, čiji su čelni ljudi njegovi stranački kolege, te glavnog državnog tužioca, DORH i SOA-u. Protest je zakazao za 13. oktobar. Na konferenciji za novinare, u dramatičnom obraćanju javnosti, Penava je rekao da žrtve i članovi njihovih porodica ni posle 27 godina nisu ostvarili temeljno pravo na ‘dostojanstvo, humanost i pravičnu presudu’. Naglasio je da ne želi biti sukrivac za ‘takvo bolesno društvo i svojom šutnjom staviti potpis na takvu prljavu i zloćudnu rabotu’, da mu je dosta osećaja ‘gorčine, nepravde i izdaje’, zbog čega je odlučio podići svoj glas protiv društva koje ‘ne poštuje i zaboravlja svoje heroje’.

‘Tražimo da se jasno i decidirano odredimo prema događajima iz prošlosti, JNA, velikosrpskoj politici i taj odnos beskompromisno projiciramo u svakoj prigodi. Nedopustivo je da kao država nemamo snage prokazati krivce, zahtevati priznavanje zla učinjenog od strane zločinačkog režima, tražiti ispriku i obeštećenje žrtava. Pokraj svega toga, mi sklapamo saveze s onima koji u svojim redovima kriju krivce, koji znaju sve o određenim zločinima, ali o tome ćute’, rekao je Penava. Okrivio je ‘političare i ljude kojima je provođenje zakona u opisu radnog mesta’, ali smatra da i građani trebaju reagovati ‘kad se sistem nađe u krizi’.

Iako je njegov poziv na protest shvaćen kao podrška desnoj frakciji unutar HDZ-a protiv aktuelne Vlade, Penava je za Andreja Plenkovića rekao da je najbolji premijer do sada, ali da ‘ne sme okretati glavu’. ‘Neki stavovi su iznad politike, a neke vrednosti iznad stranačke discipline’, objasnio je Penava svoj potez i pozvao nadležne da procesuiraju krivce za zločine na svim nivoima ili da podnesu ostavke. Dodao je da najavljeni protest neće biti zadnji ukoliko ne bude rezultata. Od protesta nije odustao ni nakon što je četiri dana posle obraćanja javnosti u Zagrebu razgovarao sa svojim stranačkim kolegama, ministrom policije Davorom Božinovićem koji ga je upoznao sa radom stručnog tima za istraživanje zločina na Ovčari i predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Penava je rekao kako bi odustajanje bilo neozbiljno, a moguće sankcije vrha HDZ-a protiv njega ocenio je nevažnim ‘u kontekstu tako teškog problema kao što su nerazjašnjeni ratni zločini’.

Po svemu sudeći, Vukovarce čeka nemirna jesen, slična onoj pre pet godina, kada se danima protestovalo protiv postavljanja latinično-ćiriličnih tabli, koje su usput i razbijane, na zgradama institucija. Da će sastav učesnika ovogodišnjeg protesta biti gotovo identičan govore i poruke podrške raznih braniteljskih organizacija na čijim je krilima u junu 2014. Penava i dospeo na čelo grada. Tu spregu potvrđuje i činjenica da je čelnik tzv. Stožera za obranu Vukovara Tomislav Josić kasnije imenovan gradonačelnikovim savetnikom za branitelje. Iako je Penava na konferenciji rekao da želi miran, dostojanstven i apolitičan protest, koji neće biti usmeren ni protiv koga, ni lično ni politički, teško je verovati da će taj skup proći bez poruka mržnje prema građanima srpske nacionalnosti.

Iz županijskog i gradskog SDSS-a poručili su da, koliko god su protesti demokratski, pitanje procesuiranja ratnih zločina ne treba rešavati na ulici jer to neće doprineti rasvetljavanju sudbina i pokazati put do zločinaca. U SDSS-u takođe smatraju da će vraćanje na ratnu retoriku unazaditi međunacionalne odnose u Vukovaru, 27 godina nakon rata u kojem su, podsećaju, stradali i Srbi.

‘Želimo verovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio kako se sudbina svake žrtve treba rasvetliti bez obzira na nacionalnost, a da počinioci, bez obzira kojem narodu pripadaju, budu adekvatno sankcionisani. Uz uvažavanje svake ljudske tragedije i odavanja ljudskog pijeteta svakoj žrtvi, podsećamo na tragične nestanke 50-ak vukovarskih Srba koji su ubijeni ili na drugi način skončali, leta 1991. godine, pre zvaničnog početka bilo kakvih ratnih operacija u našem gradu. Želimo da verujemo da je naš gradonačelnik mislio i na ove ljude i bol njihovih porodica’, poručuju iz SDSS-a. Smatraju da Penavine poruke ne doprinose napretku i razvoju Vukovara i njegovih stanovnika, bez obzira na njihovu nacionalnost i versku pripadnost.

 

 

 

5 comments

Skip to comment form

 1. Bit će zanimljivo vidjeti ishod sudara dva jarca na brvnu. O tome ovisi datum izbora, jer Penava ih zapravo zaziva, bez obzira na opravdanost inicijative.

  1. Penava nije nikakav jarac, nego obični pijun.
   On se tup i neotesan, kakav već i je, postavio kao istureni organ Plenkovićevih protivnika, unutar i izvan HDZ-a.
   Tu su Stier, Kovač, Hasanbegović, Culej i drugi dignitetlije, “U ime obitelji” te sva druga desna politička sića.
   Ako se ološ izbori za izvanredne izbore, eto prilike nikad usranijoj oporbi, da dođe na vlast.
   A ako dignitetlije i družina uspiju složiti većinu, komuna će jaukati za Plenkijem i ekipom. Jaukat će i stalni glasači HDZ-a, kad uvide u kakva su se govna uvaljali, ako glasaju protiv Plenkovića.
   Plenki će već pronaći neku službicu u Briselu. Neće ni oba Marića, niti drugi ministri, u firmu Marka Neretljaka.
   Tko će popušiti? Blesava raja, kao i uvijek.

   1. Ni reč da bi rekel. Jednostvano, to je tako.

 2. Lukavo karaju raju u glavu. A govore kako im vidaju rane. Rana ima, ali ne daju da zarastu.

 3. Penavina je svaka na mjestu. Suludo je da vukovarske žrtve na ulicama svog grada susreću svoje krvnike i krvnike svojih najmilijih koji slobodno hodaju okolo, a usrani i korumpirani birokrati u državnoj službi i Zagrebu ne čine ništa već gotovo 30 godina da se krivci procesuiraju.

  Penavu će suštinski, sadržajno podržati svaki normalan građanin RH, osim, naravno, zločinaca iz SDSS

  No, realno gleedajuči, očekivati procesuiranje zločina u Vukovaru je poput očekivanja revizije privatizacije i prijetvorbe. Dakle, nema od toga ništa.

  No, Penava nije glup niti neupućen. Svaka stranka, pa i HDZ, ima kojekkave koordinacije na kojima dogovaraju djelovanje. Uz to, on niti nije pravi pripadnik krajnje desne struje u HDZ-u, oni to rade drugačije, sirovije, pa prođu poput Milinovića i sličnih. No vidimo i da ga “režimske” Novosti žele prikazati kao oponenta Vladi (stoga i slika sa Kolindom koja upravo to sugerira).

  Rekao bih da je “akcija Penava” dogovorena, režimska igra distrakcije za sitnozube dok traje opsežna akcija Uljanik. Raju, pogotovu u Slavoniji, treba zabaviti nečime dok se ogromna lova o kojoj Slavonija be snije ni sanjati transferira prema Istri. Kujundžić se malo zaletio pa rekao kako će IStranima biti najbolje kada je HDZ na vlasti.

  Penava tu igra jaku epizodnu ulogu s velikim ulogom pa bi mogao ili dobro profitirati ili biti žrtvovan u ovoj predstavi. U svakom slučaju, njemu osobno će se isplatiti.

  Jedno je vidanje rana, a drugo je neprocesuiranje zločinaca.

Odgovori