Anatomija hrvatsko-srpske mržnje

‘Bio bih zadovoljan da postignemo makar to da se ubuduće ne mrzimo kao Hrvati i Srbi, nego kao ljudi’, rekao je beogradski antropolog Ivan Čolović

‘Anatomija hrvatsko-srpske mržnje’, naziv je tribine koja je u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust održana u srijedu u Zagrebu. Parafrazirajući naslov beogradski antropolog Ivan Čolović kazao je da su liječnici koji se bave anatomijom u boljem položaju, jer se bave leševima, dok je hrvatsko-srpska mržnja itekako živa.

-Mi koji se bavimo istraživanjem međunacionalne mržnje i seciramo njeno živo tkivo riskiramo da se ona okrene protiv nas. Svi koji nismo ravnodušni i koji se ne želimo hraniti mržnjom nego joj se suprotstaviti, radimo delikatan, ali i neophodan posao ako hoćemo da Srbi i Hrvati danas žive zajedno i u miru i da se politike na ovom prostoru ne zasnivaju na jednom jedinom resursu – onom kapitalu mržnje – rekao je Čolović.

Objašnjavajući uzroke mržnje, ispričao je da se s njom prvi put susreo neposredno pred raspad Jugoslavijeo čemu je puno rečeno u knjizi ‘Srpska strana rata’ u kojoj je tridesetak autora analiziralo širenje propagande s ciljem pripreme za rat.

-Rezultati do kojih smo došli analizirajući govor mržnje dobrim dijelom važe i danas. Na žalost, moram se složiti s onima koji tvrde da ratovi iz 90-ih godina nisu završili i da se mentalno još uvijek nalazimo u njima, za što su zaslužni političari. Ne osjećamo da živimo u miru, nego u dugom, ali nestabilnom primirju. Kažu da nema nikakve opasnosti i da nema oružja, ali psihološki imamo osjećaj da je ratna opasnost još uvijek tu – istaknuo je.

Prema Čolovićevim riječima, mržnja prema Hrvatima u Srbiji važan je politički resurs, baš kao i mržnja prema Albancima, Montenegrinima, pa i prema NATO-u ili Drugoj Srbiji, odnosno onima koji su ustali protiv nacionalizma pa se danas smatraju ‘političkim bolesnicima’, ‘rodomrscima’ i ‘srbomrscima’. Te se mržnje mijenjaju prema potrebi korisnika.

‘Ne zalažem se za politiku ljubavi i za bratstvo i jedinstvo. Njih bi ostavio Bandiću i Palmi‘, rekao je Čolović.

Govoreći o uzrocima međusobne netrpeljivosti i animoziteta, citirao je Sigmunda Freuda koji je govorio o ‘narcizmu malih razlika‘, jer su male razlike osnova za mržnju. U tom smislu, istaknuo je, važno je podsjetiti kako je dočekana Deklaracija o zajedničkom jeziku .

-Od svih događanja u Hrvatskoj u Srbiji se najviše prate pokušaji revizije Drugog svjetskog rata, tako da se sve zna o filmu Jakova Sedlara, knjizi Igora Vukića, isticanju pozdrava ‘Za dom spremni’ i zločinima nakon Oluje. O tome i treba da se zna, ali moralno pravo da o tim temama govore trebali bi imati isključivo oni srpski mediji i političari koji na isti kritički način govore o pokušajima revizionizma u Srbiji – o rehabilitaciji Nedića ili Draže Mihailovića i veličanju ratnih zločinaca, ali se o tome uglavnom šuti – kazao je Čolović.

Tražeći izlaz iz kruga političke mržnje, rekao je da ona može nestati samo ako uspijemo stvoriti uvjete za istinske demokratske promjene i da dođu političari koji nas neće hraniti mržnjom. Iz tog kruga možemo izići samo zajedničkom politikom i zajedničkim odustajanjem od politike mržnje.

-Ne zalažem se za politiku ljubavi i za bratstvo i jedinstvo. Njih bi ostavio Bandiću i Palmi, ali bio bih zadovoljan da postignemo makar to da se ubuduće ne mrzimo kao Hrvati i Srbi, nego kao ljudi – zaključio je Čolović.

Pripremajući se za tribinu sociolog Renato Matić proučio je desetak istraživanja odnosa Hrvata i Srba i došao do zaključka da na obje strane postoji otprilike petina građana koja bi one ‘druge’ istjerala iz svoje države.

Sociolog Renato Matić kaže da na obje strane postoji otprilike petina građana koja bi one ‘druge’ istjerala iz svoje države

-Ta brojka nije mala, ali ipak nije većina, s obzirom da četiri petine građana nema ništa protiv da imaju susjede, pa i rodbinu druge nacionalnosti. Većina građana ne mrze jedni druge. To je znanost dokazala i demantira one koji tvrde da na našim prostorima prevladava mržnja. Dojam je nešto drugo u odnosu na stvarnost. Osim toga, predrasuda je da mržnja iz rata ostaje za cijeli život. Istraživanja s ljudima koji su proživjeli ratne traume pokazala su da dobar dio njih ne poistovjećuje svoje mučitelje s cijelim narodom – rekao je Matić.

Usprkos tome, mržnja je i dalje u javnosti. Razlog za to Matić vidi u činjenici da se tako može lakše profitirati. U Njemačkoj, kaže, nećete naići na takve slučajeve jer su kazne za govor mržnje prilično velike – od zatvorskih preko financijskih do rada za opće dobro i resocijalizacije, pa se zna dogoditi da čovjek koji je koristio govor mržnje prema nekoj naciji, kasnije postane njen promotor. Tako to rade pametni narodi, kazao je Matić.

Povjesničar Drago Roksandić rekao je da je za sve što se dogodilo kriva i činjenica da se događaji iz povijesti nisu kritički vrednovali.

-Moderne nacije, da bi imale budućnost, moraju vladati prošlošću. Današnje hrvatsko-srpske isključivosti i nerazumijevanja reflektiraju monumentalne razmjere isključivosti i nerazumijevanja u prošlosti, nadasve tragedija i trauma, ali i beznadno neuspješne pokušaje da se različitim jugoslavenskim transnacionalnim formulama osigura ovladavanje prošlošću te bilateralno i multilateralno prihvatljivo shvaćanje budućnosti, dodao je Roksandić, dok je novinar Željko Krušelj rekao da je mržnja najgora emocija koja uništava više čovjeka koji mrzi, nego njegov objekt mržnje.

Tribinu je moderirala Jasmina Popović, a održana je nakon projekcije dokumentarnog filma ‘Srbenka‘ Nebojše Slijepčevića.

 

 

 

25 comments

Skip to comment form

 1. Uzmemo li da je srbija rijetko kad u povijesti išla zapadno od zemuna, no zanemarimo li i tu činjenicu i uzmemo li da je Drina doista neka vjekovna, povijesna markacijska linija između ovih naroda, za bolje razumijevanje spomenute mržnje treba samo razmisliti o sljedećem:

  koliko se hrvata s puškom u ruci našlo s one strane drine, a koliko srba s ove i sve će ti biti jasno: korijeni i uzroci “mržnje”, ako pod mržnjom nazivamo prirodnu potrebu jednog naroda da brani svoje? Naravno, ovdje mislim na Hrvate i žitelje hrvatske, jer treba priznati, uvijek je bilo srba koji su živjeli u hrvatskoj i koji su se također digli protiv prekodrinskih zavojevača, bez obzira na nacionalnost. Malo ih je bilo, ali bilo ih je.

  Sve je time objašnjeno.

  1. Opet vama odgovaram. Jedan brat moje prababe je poginuo na Drini 1914, a, drugi,usred Srbije 1915. godine. Obojica su bili domobrani, Hrvati. Nije lijepo što pišete neodgovorne komentare.

   1. Brat moje tetke je poginuo u Alžiru u legiji stranaca. Ljude svugdje nanese život. Poanta je bila, koju niste uspjeli dokučiti, da hrvatskom političkom voljom nikada preko nisu išli naoružani ljudi. Kada su i išli, koji su išli su bili balobrojni i natjerani na to.
    Neodgovorno je svoj obiteljske pizdarije dizati na razinu povijesnog dokaza.

    1. Bulllshit.

     Hrvatskom političkom voljom hravatska vojska, kako vi nazivate i tretirate ustaše, ušla je 1941 u Bosnu. Majka moje velike prijateljice Bojane GregoriČ, Božidarka Frajt je siroče iz jednog srpskog kozaračkog sela.

     1. Opet to čitanje s razumijevanjem????

      Govorim o drini kao demarkacijskoj liniji između pravoslavlja i katolicizma.

      Turci vas potjeraše preko drine, dobri domaćini primie kao svoje, a vi im zabijate noževe u leđa. Onda se pojave vama slični (ustaše) i onda krivite sve one dobre domaćine.

      Bosna je (i) srpska zemlja samo samovoljom JBT-a i Daytona. Inače se radi o katoličkim krajevima koji su okupirali turci i svojom silom nanijeli druge narode i religije.

      Znači tu se dobro vide korijeni netrpeljivosti, tko ih vidjeti želi.

      Nadam se da ćete biti tako tolerantni pa sutra priznati da su Niš, Kruševac i Kraljevo albanski gradovi, jer koga briga kako su oni tamo došli, za par godina oni će tamo živjeti i bit će red pustiti ijh na miru i priznati im ljudska prava i vlasništvo.

      Nadalje, ustaše nisu mogli ući u Bosnu, jer je ona bila sastavnoi dio NDH, koliko ja znam. To je kao da kažeš da su ušli u hrvatsko zagorje. To što su činili zločine, nikako ne opravdavam. Sada govorimo o teritoriju i korijenu mržnje.

      AP je bio zastupnik u jugoslavenskoj skupštini i to krajnje normalan čovjek, dok čika Puniša nije krenuo na killing spree. Nije da ga pravdam, ali to je bio uzročno-posljedični slijed događaja.

      Prije toga, Gavrilo nas je sve uvalio u velika govna. Nije da su u AU događale pobune naroda iz nezadovoljstva austrijskom vlašću. Bili smo slobodniji u AU nego što je Kosovo ikada bilo u YU.

 2. Onda se još čude kada dio stanovnika hrvatske loše reagira na migrante.

  Svojedobno si primio ljude koji su bježali od turaka, dao im zaštitu, zemlju da se nastane, dao im posao, prihvatio ga kao svoga, a oni poslije krenuli osnivati četničke postrojbe i klati one koji su ih primili.

 3. @trnje, ne znam koliko stvarno pratite komentiranje na portalu i inače u/na drugim, puno jačim internetskim medijima, ali sada imate materijal za ustašku filozofiju i psihologiju. Na djelu je revizionizam, bolesno rezoniranje dostona glavnog ustaškog stana. Kao da vam je odgovorio Pavelić osobno. Na svaki komentar dotični ima aluzije na Srbe, Slobu, četnike i časne ustaše.

  Molim urednika da prestane dopuštati da se portal pretvara u gadljvo smetište i medij za istjerivanje povijesnih “istina”. Vjerujte mi da me zovu mnogi susjesi i prijatelji (ne pretjerujem) i pitaju u što se pretvorio sbperiskop.

 4. Govno, opet lažeš. Srbe gotovo nikad ne spominjem, osim ako ti ne tvrdiš da su srbi i četnici jedno te isto.

  A ovaj tekst je o korijenima hrvatsko-srpske mržnje. Ne mogu pričati onda o bugarimna i hrvatima.

  Redovito nešto kmečiš prema uredniku (dobra fora) čim nemaš neki argument koji bi pobio izrečeno.

  Govno, tisuću puta sam ti rekao – na svaku glupost koju ja izvalim ti podastrš istinu, nešto pametno i nekakvu relevantu referencu koja pokazuje da sam napisao glupost. Ako toga nemaš, onda ne diži glavu iz klozeta. Zašto se javljaš? Da blatiš i difamiraš nekoga? Lažeš i pomećeš?

  A za Slobu i četnike uvijek imam municije za posrati.
  Oprosti, znam da ti to smeta i da ti to ruši ugled kod tih koji se javljaju, al slobu i četnike baš nekako ne volem.

 5. A inače kud baš ti da se zalepiš na povijesne istine. Pa ti samo o tome i pišeš. Ja rijetko, samo kad me marva isprovocira.

 6. Žao mi je Stalker, ali ford je (opet) u pravu: ovaj članak problematizira teške odnose između Hrvata i Srba, pa ćeš, evo, morati otrpjeti ne samo njegov, nego i moj komentar na tu temu prije nego me prijaviš uredniku portala. Da ti olakšam, pozvat ću se na jedan link iz wikipedije na koji si nas upravo ti ovdje nedavno uputio:

  https://hr.wikipedia.org/wiki/Narodnooslobodila%C4%8Dka_vojska_i_partizanski_odredi_Jugoslavije#Sastav

  Poglavlje „8. Sastav“ sadrži jednu zaista vrlo interesantnu tablicu s pregledom broja partizanskih boraca po godinama i republikama. Tamo piše da su partizanske postrojbe u užoj Srbiji i Vojvodini krajem 1943. brojale svega 27.000 pripadnika, a godinu dana poslije, krajem 1944. (nakon uništenja četnika i ulaska Crvene armije u Beograd) taj broj se spektakularno povećao na 244.000. Potpuno je jasno i dobro se zna da su tih novih 217.000 partizana bili – četnici. Drugim riječima: po završetku rata su najmanje 89% srpskih „partizana“ bili četnici.

  Ako analiziramo tablicu po ostalim republikama, dolazimo do spoznaje da su na razini cijele Jugoslavije krajem 1944. najmanje ca. 49% partizana bili ordinarni četnici, koji su do 1944. uredno klali po Bosni, Lici i Dalmatinskoj zagori, e da bi ti isti od 1945. postali avangarda i progresivna snaga samoupravnog socijalizma, bratstva i jedinstva. Ali, naravno, tek nakon što su 1945. poubijali ca. 200.000 civila i razoružanih vojnika (uglavnom Hrvata) na Bleiburgu i dalje.

  http://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=21617&kat=69

  Ovaj intervju može se pogledati i na youtube.

  1. I to je jasan odgovor na pitanje “mržnje”.

 7. Četnički potamljenje odradio je Broz ,nakon Martovskih pregovora ,gdje je uz potajnu pomoć Njemaca rasturio srpsku vojsku ,tada nasta bežanija srpskih junaka u partizane.Ni drug Tito ih nije voleo.

  1. Oet s ene slažem. Dopustio je masovnu infiltraciju četnika u posljeratnu komunističku jugu. I to ne na bezvezna mjesta. U pojedinim mjestima su bili vodeći. Na žalost, opet poebno s ove strane Drine, u Bosni i područjima južne krajine.

 8. O DRAGI bože kad se dva desna kretena slože, bal vampira započet može. Mene i ne samo mene strah!

 9. Kako li je bilo Titi,zagorskom šloseru,austrougarskom kaplaru,jedinom čoveku plavih očiju koji je ikada vladao Srbijom,vladati istom ,a ne imati četnike za svoje podanike,samo Stevo Krajačić zna.A vladali su njih dvojica Hrvata Srbijom lepih godina.I naravno kao pravi dodvornici, pušili su im Srbi,ponajviše pravi četnici.

  Vidiš ford,povijest ima i istinu za koju se ne zna .Čak ni Tuđman nije htio da se objave memoari Steve Krajačića,našeg šokca,kojeg Srbi i danas mistificiraju.

 10. Stara kućo, kad čitam ova dva nadripovjesničara,, prisjetim se tvog komentara.

 11. A ja mislio da se ti Stalker Riddick javljaš iz penzionerskog doma ,a ne iz stare kuće.Vidim bratko često spominješ kraljevinu SHS,ne voleš kralja Aleksandra,pa kako bi ga voleo,mlogo se polakomio,poželeo Hrvatsku i Sloveniju .

  Došla Hrvatska Srbe glave,beogradski tisak vazda spominje Stevu Krajačića,seljaka iz Poljana kod Nove Gradiške,kao smrtnika srpske hegemonije.Stari si ti gardist kralja Petra,mlogo razumniji od đubreta lakomog ,mlađeg Karađorđevića.

  Samo opet ,kako je moguće da je Tito takoreći preko noći uništio vam monarhiju i vojsku,i kako je moguće da je Tuđman sa golorukom mladeži uništio petu silu sveta.

  1. Ajme meni što si opterećen!

 12. Drugarica Lara ,sa kitom bez cveća,trebala bi znati anatomiju, da je tada sve počelo,tada je odlučeno da bi svi Srbi trebali živjeti u jednoj državi.To je geneza srpskog fašizma i nacizma.

  Izgleda kada Evropa sa novim NATO-om to i odlući,eliminira fašističko nacističku tvorevinu zvanu Republika Srpska i živet će svi Srbi u jednoj državi u Beogradskom pašaluku.Huntington u Sukobu Civilizacija o tome baš logično i lepo piše.Uvijek je tako bilo ,prvo bi Kissinger ili Brezinski ,ili Huntington nešto napisali o geostrateškim odnosima ,potom bi se to u narednim decenijama i ostvarivalo .

  1. republika srpska može nestati samo genocidom, kako je i nastala. Mirnim utem sigurno neće. Ne bih volio da se to dogodi, bez obzira na dijaboličnost te tvorevine, njenih tvoraca i njenih vladara.

 13. U Republici Srpskoj živi svijet koji ima oca, majku, djecu, braću i sestre- isto kao i u Federaciji BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Rusiji ili Americi. Zato svima njima oni koji zazivaju genocid, oni koji perpetuiraju mržnju svojim idiotskim komentarima- mogu popušiti kurac. I bio je u pravu Stalker kad je rekao da uredništvo treba reagirati na govor mržnje, a govpor mržnje je sve prisutniji.

  1. Odurni pušaću bolesnih kita, nitko to ne zaziva. A sjeti se da i Norac i svećenici pa čak Hitler, Staljin, Milošević i Vučić imaji ili su imali mame, tate, djecu, nećake kurce palce.

   Ništa nisam prizivao, već samo konstatirao: RS je nastala na genocidu. Nabrijanost stanovništva i podržavatelja genocidnih tvorevina, pioput tebe, govori da će teško ta genocidna tvorevina nestati mirnim putem.

   Dakle, možeš se sada ispričati lizaču šupaka i odgovoriti i sam na pitanje:

   misliš lii da će genocidna tvorevina republika srpska nestati mirnim putem?

   Molim urednika da me zaštiti od ovakvih pdmetanja i likova koji redovito prče svoju mater. Ak ne znaju razgovarati i komentirati, udaljite ih s portala!

 14. Mir s vama.Ima netko tko o tome brine.Granice evropske civilizacije su granice razdvajanja Katoličanstva i pravoslavlja,odnosno Islama.Dakle Huntington je predvidio podjelu Ukrajine još prije četvrt stoljeća,čak je predvidio veći dio nego što ga sada Rusi kontroliraju.Ali isto tako rekao je Vojvodina je naša,evropska civilizacija.

  O Republici Srpskoj nije pisao jer je tada nije bilo,ona je tvorevina genocidno očišćenog teritorija i to nikako i nikada nitko ne može demantirati,jer je sve ,točnije 99 %,starosjedilačko stanovništvo ubijeno ili protjerano.

  Krim i Istočna Ukrajina su poodavno predviđeni za potkusurivanje ,možda baš kao zamjena za Kosovo,Vojvodinu i republiku Srbsku.

 15. – republika srpska može nestati samo genocidom, kako je i nastala. Mirnim utem sigurno neće. To si ti izjavio, gnjido!

  Pa ti si žešći genocidlija Morončino, ti nisi spominjao Karadžića i pojedince, nego cijeli entitet, tako da tvojie spominjanje Hitlera je deplasirano i krmačko.

  Republika Srpska nije genocidna tvorevina. A ako jeste, odvaži se tužiti ih i otkriti svoj identitet. Isti kurac je i kad netko s druge strane Save kaže za RH. Uvijek postoje gnjide poput tebe.

 16. Ameri su zaustavili hrvatsku vojsku iznad Banja Luke koja je tada trebala pasti u par dana kao i cijela tzv. Republika Srpska.Rijetki su oni koji se upitaju ,wrum,zašto.

  Ameri koji vazda ratuju,jer gospodarstvo im bez rata ne može funkcionirati,nikada ne ratuju za teritorij,kupuju ga kao Aljasku jer je to puno jeftinije.Znači ratuju za interese,pri čemu su čak kulturološka osvajanja isticajnija od ekonomskih,ili ista njima.

  Kosovo su Šiptari kupili od Amera,kao da im je djedovina, za veću lovu no što su isti platili Aljasku ,u današnjem preračunavanju.Albanska mafija diljem svijeta godinama je skupljala taj silni novac radeći poslove i gore od najgorih..

  Na Republiku Srpsku pravo ne polažu Srbi ,jer su isti najveći gubitnici u ratu devedeseth,već Ameri koji su spriječili HV da ju oslobodi.Kome ,kako,kada će ju prodati ne zna se ,ali sve miriše na jabuke rane sa istočnoukrajinskih polja .Kupac Rus ,prodavač Amer,cesija Krim i Istočna Ukrajina,e pa povijest se baš zna zajebavati.

Odgovori