Brođani i nakon prosvjeda u Zagrebu – bez odgovora

Prosvjedi za čisti zrak u Zagreb

Foto: Mladen Tadić Tašo

 

Nakon velikog prosvjeda Brođana prije desetak dana u organizaciji Facebook grupe “Kad ako ne sad…Brođani, ne dajte da nas truju”, prekjučer (dana 10. studenog) ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode okupilo se četrdesetak Brođana koji žive, rade ili studiraju u Zagrebu. Na prosvjedu prisutni su bili i članovi Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), zamjenik brodskog gradonačelnika, Zoran Ivanović i nekoliko članova Građanske inicijative za čisti zrak i drugih ekoloških udruga.

 

Prosvjednici su iznijeli osnovni problem Brođana, kako su zagađenja, što u manjim, što u većim koncentracijama, prisutna već četiri godine, dok Rafinerija slabo ili nikako nije osigurala odgovarajuće mjere zaštite okoliša, dalje radi bez potrebnih filtara, pa stotinjak tisuća građana Broda i okolice svakodnevno udiše zagađeni zrak takozvane druge kategorije. Neki dan (6.studenog) izmjerena je deset puta veća koncentracija sumporovodika u zraku od granične vrijednosti. A prije nekoliko dana građani Đakova i Osijeka su prijavili da je zagađenje došlo i do njih. Prosvjednici na svojim transparentima zahtijevali: “Dajte nam da dišemo”!

 

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović primio predstavnike HHO; Ivana Zvonimira Čička i Igora Peternela zajedno s predstavnicima prosvjednika: Ivanom Opačkom i Vesnom Schmidt. U razgovoru ministar je rekao prosvjednicima kako ih u potpunosti podržava, a Ministarstvo intenzivno radi na rješavanju tog problema i očekuje, da će problem biti riješen modernizacijom bosanskobrodske rafinerije za dvije godine. No, kako je istaknuo ministar: “Postoje procesi koji traže određeno vrijeme. Stanje u kojem se danas nalazimo rezultat je desetljeća iza nas i ako se desetljećima akumulira problem onda ga ne možemo riješiti u mjesec dana, naprosto to bi bila laž”.

 

Prema tome, ništa novo. Evo, nakon višegodišnje borbe Brođana politika njih vraća, ako ne na početak, onda sigurno na čekanje još najmanje dvije do tri godine dok se modernizacija prekosavske rafinerije ne dovrši. To nikako Brođane ne može zadovoljiti. Može se zaključiti Brođani i nakon prosvjeda u Zagrebu ostali bez pravog odgovora…

 

Podsjetio bih na neke zahtjeve iz dopisa Građanske inicijative za čisti zrak (ondašnjoj) ministrici zaštite okoliša i prirode, dr Mireli Holly od 12. siječnja ove godine:

                                                                                                                                                                                                     da Vlada i nadležna ministarstva RH, poštujući Ustavnu obvezu, bilateralno sa BiH, odnosno Republikom Srpskom osiguraju primjenu svih međunarodnih konvencija za ekološke norme i tako trajno osiguraju čist zrak građanima grada Slavonskog Broda;

                                                                                                                                                                                                             da se ubrza rješavanje problema oko postavljanja druge mjerne postaje na već dogovorenoj lokaciji u Slavonskom Brodu;

                                                                                                                                                                                                         da Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kontinuirano brine i vodi brigu  da do onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu više ne dođe…

Tako, Brođani, idemo dalje!!! Na žalost, sve ovo s politikom i ministrom Zmajlovićem smo i dosada znali… No, svi mi ipak smo trebali čvrst dokaz o svemu tome, a sada ga imamo! I tome da ministar “ne može ništa”. Onda mi idemo dalje! Kao sinoć Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera na HTV-u zatražio ministrovu ostavku, zatražimo i mi! Ako treba krenimo u nove posjede… Ponovimo sve naše (zadnje) dopise s kojim informiramo sve relevantne institucije u Hrvatskoj, pa i šire u Europskoj uniji…  Krenimo i s edukacijom ljudi u Sl. Brodu… Izradimo informativne letke, u kojem ćemo opisati ovo u svezi onečišćenja zraka Sl. Brodu i o Rafineriji Bos. Brod, poduzetim akcijama Brođana i GI, neizvršenim obećanjima Vlade, pa i o tome: što dalje(?)… Dolazi Katarinski, pa Božićni sajam, možemo te letke, sigurno 15-20 tisuća podijeliti Brođanima. Na kraju krenimo i sa drugom rundom savjetovanja s Zelenom akcijom, Eko Kvarnerom, bivšim Centrom za ljudska prava, pa i s brodskim pravnicima. Sada o tome: kako pokrenuti sudski postupak i protiv koga? No, u cijelo vrijeme pratimo dalje što se tu u Brodu, Rafineriji, Vladi odigrava… Brođani ne mogu čekati do 2015. Godine!

 

Prosvjedi za čisti zrak u Zagreb

Foto: Mladen Tadić Tašo

 

Odgovori