Brod je stratište za male trgovine: Preživjele su samo najžilavije

Mini F

Fronta sitnog biznisa, oličena u malim trgovinama mješovite robe, odavno je probijena. Posljedice poraza nesagledive su za društvenu sliku Hrvatske. Slomljena je jedna od poluga društvene mobilnosti. Na snazi je novi raspored moći. Krupni biznis, oličen u mamutskim robnim lancima, monopolizirao je moć i prestiž. To je stvarno stanje stvari.

Marljivost, samoinicijativa, odvažno natjecanje, neovisne ličnosti i druge društvene i osobne vrline – nestale su pod valjkom krupnog kapitala i njegovih surovih pravila o ponudi i potražnji u koja nije uvrštena poduzetnička individualnost.

Većina malih trgovina nije preživjela dominaciju velikog trgovačkog biznisa. I Brod je njihovo stratište. Središte grada ispražnjeno je kao poslije prvog udara potresa. Sve je pusto kao da se čeka drugi. Nalet „napretka“ preživjeli su rijetki, oni koji se nalaze izvan smrtonosnog radijusa od jednog kilometra, sa središtem u Svačićevoj ulici u kojoj je ring trgovačkih teškaša. Nokautirana je odavno pero laka kategorija.

Trgovina koja je preživjela udarce morala je otići na daleku spojnicu gradske jezgre i periferije u Ulicu  Svetog Antuna. Mini F posluje kao tipična normalna trgovina: trgovac mušterije gleda u oči, nenametljio pomaže kod odabira, ćaska s njima.  Mini F se instinktivno drži kanona vitalnosti i žilavosti, dnevno je mobilna u smislu nabavke asortimana, u prostoru punom malih polica prevladava topla atmosfera. Mini F dio je svijeta koji još uvijek ima ljudsko lice.

Ima li ih još?

5 comments

Skip to comment form

 1. Problem su cijene. Nikada male trgovine ne mogu (a neke ni ne žele) smanjiti cijene jer uvijek računaju da nam je daleko do trgovačkih centara. Danas nam je ipak svaka kuna bitna…

 2. Mali trgovci su najveći gubitnici u recesiji, ne samo zbog najezde trgovačkih lanaca nego zbog “pretankih” novčanika građana.

 3. Mali trgovci i mali marketi su propali jer su paket od dvije kole koje su imale popust kao paket i cjena im bila 20 kn za dvije boce rastavili i prodavali po 16 kn jednu bocu. A nemali broj ih u računima prikazivao kako su prodane u paketu po 20 kn. Obićne papiriće da motanje cigara koji su 4 kom u paketu imali cijenu 4 kn prodavali su se po 2,20 kn komad. To su realniji razlozi propadanja malih marketa jer niko nije lud da plaća nešta u jednoj trgovini kunu a u drugoj isto za više nego duplo.

 4. Dio problema je svakako pohlepa pojedinih malih trgovaca, ali ne bih generalizirao. Također, po pitanju cijena neki su vrlo povoljni i gotovo se mogu nositi sa velikim lancima. Ovo gotovo znači da šetnja do kvartovske trgovine ne košta ni blizu kao odlazak autom do trgovačkog centra.

  No čak ako uzmemo da su i znatno skuplji, autor opravdano osjeća kako tu nešto smrdi, mada se naši stručnjaci nisu potrudili to proučiti poput, na primjer, američkih.

  http://www.custommade.com/buy-local/

  Dakle, kupovati kod lokalnih trgovaca i platiti i malo više možda i nije tako glupo kao što neka gospoda bez ikakvog pokrića to ovdje iznose. No da bi o bilo čemu sudio, čovjek prvo mora pročitati par knjiga i tekstova u životu. 🙂

 5. Koja si ti mraka šta će ti knjiga ako nešta ima cijenu 20 kn u jednoj trgovini a u drugoj je to 32 kn . Ne trebaš se tu nešta puno načitat knjiga da bi znao gdje trebaš otić kupit to ako ti treba. Ja idem biciklom u trgovinu koja mi za ono što trebam nudi najbolju cijenu i kvalitetu pa mi nekad duži put dobro dođe da skinem malo sala :D.
  Smrdi tu nešta ali smrdi samo kod onih malih marketa koji su zatvoreni oni koji rade lijepo mirišu jer u njima rade večinom sami vlasnici koji od tog marketa žive prosječno i cijene su im možda veće za nekih 20-40 lipa pa je to prihvatljivo i uslužnost je odlična jer želi imati stalne mušterije. Oni sa 6 kn većom cijenom nekog artikla su već davno zatvorili .

Odgovori