Bivši francuski ministar vanjskih poslova: Britanija je planirala rat u Siriji i prije izbijanja nemira

Roland Dumas

Bivši francuski ministar vanjskih poslova, Roland Dumas, koji je obnašao funkciju u periodu 1988-1993, dao je intervju za francusku TV mrežu LCP te otkrio neke poprilično zanimljive detalje oko situacije u Siriji. Dumas ističe kako je Britanija planirala rat u Siriji još dvije godine prije nego su nemiri izbili u Siriji početkom 2011. u sklopu tzv. “Arapskog proljeća”. To je još jedan u nizu dokaza da je zavjera protiv Sirije već dugo bila u pripremi, a anti-vladini prosvjedi legitimne domaće opozicije poslužili su kao poluga preko koje se organizirala oružana pobuna u zemlji.

“Reći ću vam nešto. Bio sam u Engleskoj dvije godine prije no što su izbili sukobi u Siriji. Sastao sam se s najvišim britanskim dužnosnicima koji su mi priznali kako pripremaju nešto u Siriji. Ovaj plan je napravljen u Britaniji, ne u SAD-u. Britanija je organizirala invaziju pobunjenika u Siriji. Čak su me pitali, mada tada više nisam bio ministar, da li bih želio sudjelovati u tom procesu”, rekao je Dumas.

Na pitanje koji je bio motiv za ove planove protiv Sirije, Dumas odgovara: “Jako jednostavno ! Operacija je bila pomno isplanirana. Cilj je bio jako jednostavan – srušiti sirijsku vladu jer je, to je jako važno za shvatiti, sirijski režim taj koji vodi anti-izraelski govor”.

“Bivši izraelski premijer mi je osobno pojasnio: ‘nastojati ćemo imati dobre odnose s našim susjedima, ali one koji se ne slažu s nama ćemo uništiti’. To je takva politika, takav pogled na povijest. Treba biti upoznat s tim stvarima”, istaknuo je Dumas.

Izvor: Advance

Odgovori