Bezidejna Vlada: Finalna rasprodaja radi krpanja proračuna

linic_milanovic

Hrvatska je prošla u drugi krug! Da je to neka sportska vijest bilo bi odlično, no, nažalost, riječ je o drugom krugu privatizacije koju bi trebao realizirati DUUDI na čelu s njihovim predstojnikom Mladenom Pejnovićem.

 

U drugi krug ”prenosimo” nula bodova iz prošlog, a izvjesno je da ni ovdje nećemo izboriti prolaz iz recesije. Još lani smo najavljivali da ovakva politika neintervencije u javni sektor može samo dovesti do brzog kolapsa i početka totalne rasprodaje državne imovine da bi se zakrpale rupe u proračunu zbog totalne neinventivnosti Vlade. Najavom privatizacije 28 državnih firmi Vlada je najavila jesensko sniženje na hrvatska dobra i totalnu rasprodaju do isteka zaliha. Na prodaju će biti ponuđena i zlatna koka – Hrvatska lutrija tek toliko da si mališani s Markova trga osiguraju i nadalje bijednu crkavicu od koje žive. Ministar Hajdaš-Dončić te ministar Vrdoljak dali su već zeleno svjetlo Pejnoviću za rasprodaju.

Rasprodaja bi trebala ići u dvije faze, i vjerojatno će se prodavati stihijski zračne luke jer nam nasušno treba novac za proračun. Od svih najavljenih investicija i gospodarskog zaokreta Vlada je jedino uspjela izvjesiti gaće na štapu i angažirati bubnjara koji će izvikati tvrtke koje idu na bubanj. Nema što, i oni očekuju da će dobiti još jedan mandat! Krenulo je s totalnom rasprodajom gdje Vlada rasprodaje državne monopoliste koji kako tako posluju u pozitivi i donose određene prihode. Rasprodat ćemo luke, Croatia Airlines, Petrokemiju. Ajd, koliko nam trokiraju zrakoplovi i neće bit neke štete ako prodamo CA, ali što nam treba prodaja Narodnih novina?!

Iduće izdanje zakona će valjda biti popraćeno fotkama nove linije spavaćih soba IKEA-e ili će Todorić, možda, uz zakon o fasadama prikeljit katalog s ponudom odojaka po popularnoj cijeni. Lutrija nam uopće ne treba. To je samo gubitak vremena, dosadno je gledat kako ispadaju one kuglice iz automata i nitko ništa ne dobije. Prodati to pod hitno, a umjesto izvlačenja treba puštati pet minuta hostesu Vanju u manekenskim pozama. Interesantnije i motivirajuće za duhovnu obnovu u Hrvata. Ministri su dali zeleno svjetlo za rasprodaju. Da se naježiš od tihe jeze kad to pročitaš.
Kasnije, kad se sve rasproda za budzašto, onda će tvrdit kako ništa nisu znali jerbo je sav posao vodila Agencija. A mi? Mi smo dobar narod koji će sve to nijemo promatrat ili će krajnji domet biti psovanje premijera na jutarnjoj kavici.

Hrvatska je već sto puta doživjela coffee revolucije. Kad vidiš što sve ide u drugu fazu privatizacije dođe ti da Imunološki zavod stvori kronični mums pa da ništa ne čuješ i da se do sita isplačeš. Pejnović kaže kako na ovu rasprodaju ne treba gledati kao na ”rasprodaju” već kao razvojni element u kojem je poanta da kupac donese nove ideje i investicije u prodanu tvrtku. Super. Onda pod hitno treba zatvorit sve fakultete u Hrvatskoj. Što će nama novi val stručnjaka kad nitko od njih nema ideja? Pomalo zatvarat sve te agencije koje je Vlada otvorila jer opet nemaju ideja ni mogućnost investiranja.

Jedino što je Vlada uspješno investirala jest u novi val politički podobnog kadra koji je dodatno ”oplemenio” birokraciju i državni proračun. Dakle, čeka se javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju državne imovine. Živo me zanima tko će biti interesenti. Država još uvijek nema realnu procjenu koliko bi mogla zaraditi na tvrtkama i koliko bi Vlada mogla izvući novca iz svega. Hvali se kako je za Zračnu luku Osijek interes pokazao indonezijski milijarder. Čudno je onda to što je ministar Grčić istu luku htio ponuditi u Londonu kao bum investiciju. Sve je to postalo pomalo amaterski.

Nudimo imovinu po svijetu ko da prodajemo perece. Nikad jadnije nismo izgledali u očima stranih investitora, no i u očima hrvatskog puka. Od ove zemlje je odustao novi naraštaj intelektualaca. Tisuću liječnika želi otići negdje van. Država se odriče svog znanja i traži slamku za spas u nepoznatim investitorima. Razbacuju se floskulama o milijardama, o izvlačenju iz krize, restrukturiranju, a jedina namjera ove sveopće rasprodaje je krpanje proračuna da bi se izdržalo do novih izbora.

Ako smo do sada imali ”patuljke koji pojma nemaju” što tek očekivati od alternative, malih plavih štrumpfova kojima je jedini plan kako izbaciti ćirilicu iz Vukovara. Neka se ne zamaraju pismom. Kad nas Vlada ”uspješno” rasproda po svijetu pisat ćemo kako nam novi gazda bude diktirao. Love će bit za još dvije godine, a onda raspad sistema i konačan poraz. Bit ćemo država na papiru s političarima bez obraza …jer, oni znaju, a mi nismo shvatili na vrijeme.

Izvor: SEEbiz

 

Odgovori