10 stvari za sreću

Sreća je veoma subjektivna stvar i pomalo podsjeća na metu u pokretu. Mnoge studije u posljednje vrijeme pokušavaju da utvrde ključne stvari za sreću. Evo deset stvari koje definitivno pomažu čovjeku da se osjeća srećnim:

Osmijeh

10. Kratko pamćenje – sposobnost da zaboravljamo i da opraštamo je jedan od presudnih faktora koji određuju naš osjećaj sreće.

9. Poštenje – zvuči čudno, ali studije pokazuju da se mnogo srećnije osjećaju osobe koje se nađu u situacijama u kojima svi osjećaju da je došlo do poštene raspodjele resursa, u odnosu na jurcanje za ličnim interesom.

8. Puno prijatelja – širok krug prijateljstava smatra se izuzetno važnim faktorom koji utiče na sreću i na dugovječnost.

7. Usmjerenost ka duhovnom – studija sprovedena na 166.000 ispitanika utvrdila je da postoji jasna veza između „jačine religioznosti i učestalosti na molitvama“ i slučajeva sreće i zadovoljstva kod ljudi. Ovo je rezultat većeg kruga prijateljstava, šire mreže podrške i pozitivnog pogleda na budućnost.

6. Razmišljanje unaprijed – naša sposobnost da projektujemo ono što će nas u budućnosti činiti srećnim je mnogo važnija od onoga što radimo u sadašnjosti. Sanjarenjem o budućnosti mi dajemo najbolje od sebe i proces iščekivanja onoga što će se desiti u budućnosti nam donosi mnogo više zadovoljstva nego sam događaj.

5. Razvijanje vještina – umjesto da nešto kupiš, potrudi se i stvori to sopstevnim radom. Kupovanjem možeš kupiti zadovoljstvo, ali samo do trenutka kada udariš u zid i shvatiš koliko toga zapravo nemaš.

4. Kontrolisanje svog života – čovjek može pronaći neka zadovoljstva sticajem srećnih okolnosti, ali zadovoljstvo je posljedica svjesnih odluka da nešto uradimo i da zato budemo odgovorni i zaslužni. Kontrolišite svoj život!

3. Definisanje uspjeha – postavite sebe za reper i nemojte se porediti sa boljima od sebe jer ćete uvijek osjećati da vam nešto nedostaje. Brinite o tome da date najbolje od sebe i poredite se sa najboljim u sebi.

2. Dobra genetika – oko 50 posto ljudske sreće određuje naše rođenje. Čak i ako dobijemo bingo na lutriji za oko godinu dana ćemo se na to prilagoditi i ponovo početi da živimo sa nivoom sreće na kojem smo bili prije dobitka.

1. Volite sebe – ovo je ključna osobina srećnih ljudi. Srećni ljudi vole sebe. Oni misle da su sjajni ljudi, imaju visoko samopoštovanje što znači da sebe smatraju inteligentnima, da imaju visoke etičke standarde i da imaju mnogo manje predrasuda od drugih ljudi.

Počnite tako: VOLITE SEBE!

 

Izvor: www.6yka.com

Odgovori