“Veliki Brat” vas gleda – 10 dokazanih načina kako

U ovom trenutku se bilježi sve što radimo. Prate se računalni programi i kamere na monitoru. Nadzor je dosegao takve razmjere kakve do prije samo nekoliko godina nije mogao sanjati nijedan obožavatelj teorija zavjere.

Možda ste se već pomirili s činjenicom da vas cijelo vrijeme netko gleda, ali još je gore nego što mislite. Vaše se tajne prodaju, za sada, službeno, kako bi vam se ponudili oglasi koje odgovaraju vašim interesima. U nastavku ćemo govoriti o tome kako se ove tajne izvlače.

1. Bolnice i ljekarne prodaju informacije iz medicinskih datoteka

Nedavno je Facebook poslao svoje zaposlenike u nekoliko bolnica kako bi ih pokušali uvjeriti da prodaju povjerljive podatke o pacijentima. Željeli su dobiti sve podatke, uključujući povijest bolesti i informacije o lijekovima na recept. Sve što je trebalo bilo je za “istraživački projekt”.

Službeno, informacije su morale biti anonimne, budući da bolnice nisu mogle davati informacije s imenom pacijenata.  Međutim, Facebook je već pronašao način rješavanja ovog problema. Već su imali dovoljno podataka o korisnicima da bi se anonimni podaci mogli usporediti s imenom osobe.

Međutim, predstavnici bolnica su znali da Facebook ove informacije neće zadržati anonimnima. Štoviše, predstavnici društvene mreže obećali su vratiti ove podatke u bolnicu i reći koji od njihovih pacijenata možda treba poseban tretman. Ovog puta plan nije uspio, ali Facebook nikako nije jedina tvrtka koja želi dobiti medicinske informacije. Rite Aid i CVS su također objavili da prodaju informacije, a General Electric i IBM priznali su ih kupuju.

2. Apple provjerava koliko novca imate na svom bankovnom računu

Apple je 2015. dobio patent za program koji je instaliran na iPhone. Njegova je svrha nadgledati način na koji provjeravate bankovni račun i kreditnu karticu, saznati koliko novca imate i prodati podatke o stanju računa oglašavačima.

Nisu ni pokušali sakriti da to rade. Patent navodi da se dobra i usluge oglašavaju ciljanim skupinama korisnika na temelju državnih podataka iz proračuna. Službeno, Apple je rekao da nema planova za korištenje ovog programa.

Čelnik tvrtke Tim Cook rekao je u svom govoru kako je špijuniranje korisnika za profit “loše i da to nije ono što bi njegova tvrtka činila”.

3. Oglašavači prate vaše lice kroz kamere

Mnogi su primijetili da je kamera na laptopu Mark Zuckerberg zapečaćena, što je tada izazvalo puno pitanja i zabrinutosti.

Facebook nijednom nije priznao da nas gleda kroz kamere, ali sama činjenica da je kamera na Zuckerbergovom laptopu zapečaćena upućuje da on zna nešto što mi ne znamo.

Druge tvrtke to također rade i praćenje preko kamere s računala je postala poznata stvar.

Emotional Analytics je razvio program koji koristi web kameru za praćenje lica korisnika i analizu njihovih reakcija na oglase.

Malo je tvrtki priznalo da vas nadziru bez vašeg dopuštenja, ali postoje razlozi za vjerovati da se upravo to događa.

Nedavno je Android ažuriran sigurnosnim pravilima kako bi spriječio aplikacije da koriste kameru mobilnog telefona za snimanje korisnika lica.

4. Licencirane kamere vas promatraju posvuda

Čak i ako ne upotrebljavate elektroničke uređaje, tvrtke vas i dalje mogu pratiti gdje god se nalazili.

Postoje mnoge tvrtke koje koriste licencirane kamere koje im omogućuju prikupljanje podataka bilo gdje u svijetu.

Sve ove informacije, zajedno s informacijama o stanju vašeg bankovnog računa, povijesti kupovine i prebivališta, mogu se prodati oglašavačima.

Osiguravajuća društva također ne zaziru od kupovine tih podataka i koriste ih za svoje potrebe.

5. Supermarketi vas prate na Wi-Fi mreži

Ako vam supermarket ponudi besplatni bežični pristup internetu, to ne radi zbog ljubaznosti.  Oni to rade samo kako bi pratili sve vaše akcije unutar supermarketa.

Kada se povežete s Wi-Fi mrežom, supermarket prati gdje se nalazite i koje proizvode gledate.  Prate ono što tražite u telefonu i ono što kupujete. Mnogi supermarketi već su priznali da prate kretanja svojih kupaca.

6. Tvrtke vas prate kroz tehnologije prepoznavanja lica

Kamere koje vidite u trgovinama nisu tamo samo za sprečavanje krađe. Prate gdje idete u trgovinu, prikupljaju te podatke i mogu ih prodati. Moderni uređaji imaju tehnologiju prepoznavanja lica koja može odrediti dob, nacionalnost i spol klijenata.

Prate kako se različiti klijenti ponašaju u trgovinama, kamo idu i na što obraćaju pažnju. To je nužno ne samo za povećanje prodaje.

Tako je u Kini uspostavljena mreža od 170 milijuna kamere diljem zemlje, koja također koristi tehnologije prepoznavanja lica. Nedavno je uz pomoć takve kamere bilo moguće uhvatiti kriminalca u gomili od 60 000 ljudi.

7. Facebook bilježi sve telefonske pozive

Facebook je u ožujku 2018. bio u problemima zbog snimanja svih telefonskih poziva koje su korisnici uputili ili primili na Android uređajima.

Facebook je inzistirao na tvrdnji da nije slušao razgovore. Međutim, druge tvrtke su također bile uključene u ovo. Jedna tvrtka, naziva Pudding Media, cijeli svoj poslovni model je izgradila na tome. Otvorili su i uslugu sličnu tvrtki Skype, koja bilježi sve što korisnici kažu i to prodaju oglašavačima. Pudding Media je konačno izgubio posao, možda zbog činjenice da su bili previše iskreni u odgovorima na pitanja što rade.

8. AccuWeather objavljuje informacije o vašoj lokaciji

AccuWeather je bio u problemima  u kolovozu 2017. godine, kada je tvrtka uhvaćena da oglašavačima daje informacije o lokaciji svojih klijenata bez njihovog dopuštenja.

Međutim, sumnja se da je tvrtka još uvijek uključena u ovo. Njihovom se primjenom dobivaju ogromne količine informacija o lokaciji kupaca.

Aplikacija prati ne samo grad, već i najbliže susjedstvo. Aplikacija to čini bez pristanka kupaca, čak i ako je klijenti isključe. Tvrtka informacije oglašavačima prodaje tako brzo da se odmah mogu koristiti da nuđenje oglasa i reklamnih ponuda.

9. Stotine aplikacija potajno bilježe sve što kažete

Postoje doslovno stotine aplikacija koje imaju tajne programe koji bilježe sve što se događa oko vas.

Većinu programa stvara Alphonso. Osigurava da je mikrofon uvijek uključen, čak i kada je program zatvoren. Pomoću ovog mikrofona mogu slušati koje programe na televizoru gledate i kako utječu na vaše ponašanje.

Na primjer, aplikacija može čuti da gledate reklame za pizze i da ste zatim naručili pizze telefonom.

10. Facebook prikuplja podatke o osobama koje uopće ne upotrebljavaju Facebook

Čak i ako ne upotrebljavate Facebook, svejedno ste pod prismotrom. Gotovo sve na internetu ima opciju “like”, koju možete kliknuti čak i ako ne upotrebljavate tu društvenu mrežu.

Facebook je dodao opcije kao što je dijeljenje, tako da možete podijeliti gotovo bilo koji članak koji vam se sviđa.

Ne morate ni kliknuti ove gumbe tako da tvrtka zna što radite. Jednostavno, ako ste na internetskoj stranici, već znaju da gledate ovaj članak.

Oni također prate vaše komentare, kao i mjesto na koje ćete ići nakon toga. I oni također prodaju sve ove informacije.

Vaše se ponašanje analizira na gotovo svakoj internetskoj stranici, za sada još uvijek “kako bi se olakšalo oglašavanje”.

Naime, službeno se sve radi u svrhu “oglašavanja”, iako dobro znamo da to nije tako.

 

logično

 

 

2 comments

  1. Zalijepi traku preko kamere na laptopu!

  2. Ponekad su kontrole interneta u funkciji zaštite društa od razbojnika. Sjetite se Borga i Dalićke.

    BRAVO INDEX!

Odgovori