Trikovi najboljih prodavača

Koliko puta vam se dogodilo da iz trgovine umjesto s jednim proizvodom, koji ste i otišli kupiti, izađete s još nekoliko i potpuno novom listom želja? Neki prodavači nisu vični svom poslu, djeluju nesigurno, dok su drugi previše naporni i komplicirani. Ima i onih koji svoj posao obavljaju bez greške. Isprobajte njihove najučinkovitije trikove, piše bizlife.rs.
1. Uvijek budite korak ispred klijenta – Najbolji prodavači razumiju potrebe svojih klijenata. Cilj im je da riješiti sve moguće probleme klijenata, i to prije nego što ih postanu svjesni, kao i da osiguraju alternativne mogućnosti.

2. Odredite prioritete – Prodaja je u stvari igra brojevima i vremenom. Cilj je da se zapravo sortiraju proizvodi i usluge što je brže moguće, da bi najbolje mogli ponuditi korisnicima.

3. Ne možete svakog kupca učiniti sretnim – Najbolji prodavači znaju za takozvano Paretovo pravilo. To zapravo znači da se 80 posto prihoda kompanije postiže od prodaje koja se zaključi s 20 posto klijenata. Dakle, dobar prodavač poklanja mnogo više pažnje svojim najboljim klijentima koji čine upravo tih 20 posto.

4. Neka kupci sami prodaju – Naporni prodavači uuvjeravaju kupca da nešto kupi. Najbolji prodavači znaju da je upravo kupac taj koji će sam sebe najbolje uvjeriti da treba potrošiti novac na određenu stvar. Njihov posao je da samo postave prava pitanja, i da uvjere kupce da oni žele baš taj proizvod ili uslugu.

5.  Koristite rječnik svojih klijenata – Neki korisnici koriste riječ ’fantastično’ pri opisu nečega, drugi kažu za nešto da je učinkovito. Najbolji prodavači prepoznaju pridjeve koje klijenti koriste da opišu stvari, i koriste iste riječi kako bi izazvali željene emocije kod njih, i tako ih potaknulii na kupovinu.

6. Namjestite svoju stolicu – Najbolji svjetski prodavači, počinju sastanke s klijentima tako što spuštaju svoje stolice da bi bili malo ispod svojih korisnika, što podsvjesno šalje signale da je kupac u dominantnom položaju. Kako sastanak teče, prodavač će polako podizati svoju stolicu, malo više nego što je uobičajeno, kako bi onda stavio sebe u dominantan položaj. Laganim podizanjem stolice, kupac nesvjesno dobija više sluha za sugestije od prodavača. A, ako se stolica ne može namjestitii, jednostavno promijenite svoj stav kako bi se postigao isti efekt.

Izvor: Business

 

 

Odgovori