Petar Čavić savjetuje: Osiguranje brodica

Petar ČavićVrijeme je godišnjih odmora, planira se odlazak na more, a neki od nas planiraju provesti dio vremena na čamcima/barkama, odnosno na brodicama. Za one koji posjeduju jednu takvu ‘igračku’ i/ili za one koji planiraju ući u najam brodice, dobro je znati da je za iste zakonska obveza imati ugovoreno obvezno osiguranje.

Obvezno osiguranje brodica i jahti

Temeljem Zakona o obveznim osiguranjima u prometu određuje se obveza vlasnicima brodice na motorni pogon odnosno jahte s porivnom snagom motora većom od 15 kW da se osiguraju od odgovornosti za štete nanesene trećim osobama i to s najnižom osiguranom svotom po jednom štetnom događaju u iznosu od 3.500.000,00 kn.

osiguranje brodica

Temeljem police osiguranja nadoknađuju se sve štete prema odredbama propisa o naknadi štete iz odgovornosti ako je tijekom uporabe brodice, odnosno jahte navedene u polici osiguranja odgovornošću korisnika došlo do tjelesne ozljede, narušavanja zdravlja ili smrti treće osobe.

Kasko osiguranje brodica i jahti

Kao i za motorne vozila, postoji mogućnost ugovaranja kasko osiguranja za brodice i jahte. Ovim osiguranjem pokrivena su fizička oštećenja na plovilu, njegov djelomični ili potpuni gubiitak, troškovi spašavanja i drugi troškovi vezani uz osigurani rizik (npr. troškovi pregleda dna nakon nasukanja, troškovi utvrđivanja i likvidacije štete).

Brodica ili jahta može biti osigurana samo dok je upisana u upisnik nadležne lučke kapetanije i dok ima važeću ispravu o sposobnosti za plovidbu.

Pitanja, načelno zanimljiva širem krugu, mogu postaviti čitatelji na slijedeće e-mail adrese: sbperiskop@gmail.com i info@festung.hr

 

Više o osiguranju na www.festung.hr

 

 

2 comments

  1. Ja imam brodicu bez “b”. Pa bih ju htio osigurati da jadna sama ne dobije brodicu bez “bro”.

    • on 25.06.2013 at 16:36

    Evo baš gledam ovu svoju jahturinu u dvorištu na vezu i nešto se pitam – kako bih ju osigurao?

Odgovori