Osnovni trikovi za održavanje računala: Deset stvari koje biste morali znati napraviti na kompjuteru

Računari su neizostavan dio naše svakodnevnice. Bez obzira koristite li stoni ili prijenosni računar za posao ili samo za zabavu, prošli su dani kada ste mogli biti potpuni neznalice i ‘samo’ koristiti računar.

 

 

Ako to već niste, krajnje je vrijeme da naučite barem osnovne radnje i trikove za održavanje računara da ne biste morali u panici zvati članove porodice, prijatelje ili servis.

Često je dovoljno samo kliknuti nekoliko puta po ekranu pa da ono što je na početku izgledalo kao velik i ozbiljan problem postane dio prošlosti.

Pročitajte što je ekipa Lifehackera pripremila kao osnove koje bi svaki vlasnik računara morao poznavati.

Kako napraviti sigurnosnu kopiju podataka

Sigurnosna kopija ili backup nešto je na što ne mislimo dok se na računaru ne dogodi havarija zbog koje izgubimo gigabajte podataka koje je nemoguće vratiti. Iako su svi svjesni da bi bitne podatke trebali čuvati u duplikatu na sigurnom mjestu, veoma mali broj korisnika to zaista i radi.

A za stvaranje sigurnosne kopije dovoljno je tek nekoliko minuta.

Ako se odlučite na stvaranje svojevrsne ‘arhive’ podataka na vanjskom disku, možete iskoristiti dostupne programe poput Windows Backupa ili Appleovog Time Machinea.

Dovoljno je pokrenuti program i pratiti upute, odnosno odabrati koje ćete podatke pohraniti, gdje i u kojem vremenskom intervalu.

No ako želite li izbjeći stvaranje kopije na istom mjestu na kojem je i vaš računar, razmislite o pohrani podataka u oblaku. Servisi poput Dropboxa ili Jumboboxa nude siguran prostor za pohranu podataka na svojim serverima, a istovremeno tim podacima možete pristupiti s bilo kojeg računara ili lokacije na svijetu.

Ubrzajte rad na računaru korištenjem kratica

Kratice na računarima zapravo su kombinacije dvije ili više tipki na tastaturi koje zamjenjuju nekoliko klikova mišem. Osim što ćete na taj način ubrzati svoj rad na računaru, izbjeći ćete nehotično klikanje krive opcije u izbornicima.

Popise kratica najčešće možete pronaći u izborniku ‘Help’ u većini programa. I iako će vam se na samom početku činiti kao veoma komplicirane, nakon što ih isprobate nekoliko puta, shvatit ćete da su zaista korisne.

Primjerice, dovoljno je pritisnuti ‘Ctrl’ i slovo ‘S’ kako biste u trenu spasili dokument na kojem radite ili ‘Ctrl’ i slovo ‘P’ kako biste taj dokument isprintali.

Zaštitite se od virusa

Zaraza računarskim virusom nije nešto što se ‘događa drugima’. Danas je imati instaliran antivirusni program na računaru gotovo neizbježno.

Možete izabrati između sigurnosnih rješenja koje nude Windowsi u obliku Microsoft Security Esentialsa, plativih antivirusnih programa poput Norton Antivirusa ili Nod32, ali i besplatnih antivirusnih alata poput Avasta.

Bez obzira na to koji odabrali, treba imati na umu da je antivirusni program potrebno redovito ažurirati i produživati licencu kad ona istekne.

Naravno, još jedna bitna komponenta jest i ‘zdrava pamet’. Nemojte posjećivati sumnjive web-stranice, otvarati e-mail poruke od nepoznatih pošiljatelja i klikati na različite prozore koji iskakuju i nude vam ‘zelenu kartu za SAD’ ili šta drugo.

Postavite svoju bežičnu mrežu

Ma koliko to zvučalo i izgledalo komplikovano, uključiti, podesiti ili popraviti bežičnu internetsku mrežu nije tako velik problem.

Morate naučiti prepoznati podržava li vaš modem bežičnu mrežu (ima li na sebi antenu), kako ući u postavke routera (pogledajte korisnički priručnik), gdje uključiti bežičnu mrežu (fizički ili softverski), što napraviti ako mreža ne radi (resetovati ili ugasiti router, resetovati ili dodatno podesiti vezu, zvati servisera), ali i prepoznati kada je vrijeme da nazovete korisničku službu svog internetskog operatera i pitate je li problem kod njih.

Čuvajte baterije

Koliko god to zvučalo glupo, ali pravilna briga o bateriji prijenosnog računara, tableta ili pametnog telefona može produžiti njen vijek i omogućiti vam ugodniji rad i korištenje uređaja.

Većina uređaja dolazi s programima koji se brinu o ‘zdravlju’ baterije i njenom korištenju i automatski se uključuju prilikom pokretanja uređaja. Oni nude različite postavke rada ovisno o razini napunjenosti baterije, kao i upozorenja i alarme kada je baterija ‘pri kraju snage’.

Također, treba voditi računa da ne ‘prepunite’ bateriju odnosno da je ne držite uključenu u struju i nakon što je napunjena jer se može pregrijati.

Do podataka uvijek i bilo gdje

Ako radite paralelno na nekoliko računara, poznat vam je problem da su vam podaci koje trebate uvijek na krivom računaru. Kako biste to izbjegli, možete podatke nositi sa sobom na prijenosnom disku ili USB-u, pohraniti ih na nekom od servisa za pohranu u oblaku ili omogućiti ‘pristup na daljinu’ na svom računaru.

Jedini je problem to što, da biste mu pristupili na daljinu, računar mora biti uvijek uključen i spojen na internet.

Redovno održavajte računar

Kao što redovito odlazite na tehnički pregled automobilom ili do frizera, tako i računaru treba redovno održavanje.

Na internetu je moguće naći mnogo različitih programa koji će posao obaviti umjesto vas. Dovoljno je podesiti vremenski interval (recimo jednom mjesečno) i odabrati vrijeme dana kad ne koristite računar (recimo tokom noći).

Programi poput CCleanera očistit će nepotrebne podatke, isprazniti koš za smeće, posložiti svari na disku i tako omogućiti da računar bude u vrhunskoj formi.

Podijelite dokument u tren oka

Postoji nekoliko različitih načina kako podijeliti dokument s drugom osobom. Od najjednostavnijeg, putem e-mail poruke, pa do nešto komplikovanijeg, putem pohrane u oblaku.

No isto tako možete podijeliti dokument i putem mreže tako da omogućite dijeljenje pojedinog dokumenta ili mape. Jednostavno uključite ‘Network and Sharing Center’ u ‘Control Panelu’, isključite traženje lozinke i odaberite ‘Use user accounts and passwords to connect to other computers’. Vaši će dokumenti postati vidljivi drugim ljudima koji su na istoj mreži na kojoj je i vaš računar.

Ako vam računar ima Bluetooth, spajanje je još jednostavnije. Dovoljno je uključiti Bluetooth na oba računala, uspostaviti vezu između njih, odabrati dokument koji želite poslati i poslati ga na drugi računar.

Pronađite izgubljeni telefon putem računara

Nikad ne znate kad ćete izgubiti pametni telefon, tablet ili prijenosni računar. Stoga nije na odmet znati kako iskoristiti računar koji imate na dohvat ruke kako biste otkrili gdje vam je telefon.

iPhone i iPad imaju ugrađenu opciju ‘Find My’ koju je potrebno aktivirati na samom uređaju. Ako uređaj nestane, jednostavno se ulogirate u aplikaciju ‘Find My’ na Appleovim stranicama, upišete tražene podatke i dobiti ćete lokaciju svog uređaja. Čak možete dobiti i fotografiju osobe koja ga koristi.

S druge strane, pojedini proizvođači prijenosnih računara nude mogućnost lociranja računala u slučaju krađe i njegove blokade prilikom prvog spajanja na internet. Na taj način barem možete biti sigurni da kradljivac neće zloupotrijebiti osjetljive podatke koje imate pohranjene na računaru.

Zaštitite povjerljive informacije

Bez obzira koristite li računar u poslovne ili privatne svrhe, na njemu vjerovatno imate pohranjenu gomilu osjetljivih informacija koje ne bi smjele dospjeti u krive ruke. Od brojeva bankovnih računa, do lozinki za različite korisničke profile na cijelom nizu servisa.

Kako biste izbjegli krađu identiteta, zloupotrebu vaših podataka ili nanošenje štete tvrtki u kojoj radite zbog gubitka povjerljivih informacija, iskoristite sve što vam se nudi za zaštitu.

Koristiti kompliciranije i duže lozinke, uklonite osobne podatke s računara ili ih zaštitite kodiranjem. Nemojte spašavati lozinke za pristup bankovnim ili kartičnim računima, koristite dvostupanjsku autentifikaciju za pristup različitim računima i nemojte koristiti istu lozinku za pristupanje različitim računima.

Izvor: 6yka

Odgovori